İslam Tarihi

Üç Aylar Nedir? Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? (2024)

Bu yazımızda Üç Aylar nedir? Üç Aylar ne zaman başlıyor? Recep Ayı nedir? Şaban Ayı nedir? Ramazan Ayı nedir? Ramazan Ayı önemi nedir? Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır? Üç Aylarda ne yapılır? Üç Aylar ibadetleri nelerdir? Üç Aylar namazı kaç rekattır? Üç Aylar orucu nedir? Üç Aylar orucu ne zaman, nasıl tutulur? sorularını yanıtladık.

Üç Aylar Nedir?

Üç aylar yani diğer adıyla Mübarek aylar, Hicri takvimde mukaddes olarak görülen Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar önemli olarak görüldüğü için bu aylarda ibadetler daha fazla yapılır, günah işlememeye daha fazla dikkat edilir ve mübarek ay olan Ramazan Ayı’na hazırlıklar yapmaya başlanır. Bu aylarda genellikle Müslümanlara zekat ve sadaka verme, farz olan oruç ve Kur’an-ı Kerim’i okuma gibi ibadetlere yönelmeleri daha çok tavsiye edilir. Hz. Muhammed, Recep ayı geldiğinde “Ya Rabb, recep ve şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına ulaştır.” Bizler için dua etmiştir. Ayrıca Hazreti Muhammed her zaman Recep ve Şaban aylarında oruç tutmanın diğer aylara göre daha nafile olduğunu ve Ramazan ayında oruç tutmanın da farz olduğunu söylemiştir. Ayrıca adeta insanlar için bir yol gösterici olan Kur’an-ı Kerim de mübarek Ramazan ayında inmeye başlamıştır ve ayrıca farz kılınan ibadetlerden biri olan orucun da bu aya tahsis edildiği bilinmektedir.

Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? (2024)

Üç Aylar başlamadan önce birçok insanın aklına Üç Aylar ne zaman başlıyor? Üç Ayların başlangıcı ne zaman? Üç Aylar 2024 yılında ne zaman başlayacak? Üç Ayların başlangıcı hangi gün? soruları gelmektedir. Üç Aylar 2024 yılında 12 Ocak 2024 Cuma günü başlayacaktır, 12 Nisan 2024 Cuma sona erecektir.

Üç Aylar Takvimi (2024)

  • Üç Aylar Başlangıcı: 12 Ocak 2024 Cuma
  • Regaib Kandili: 11 Ocak 2024 Perşembe
  • Mirac Kandili: 6 Şubat 2024 Salı
  • Berat Kandili: 24 Şubat 2024 Cumartesi
  • Kadir Gecesi: 5 Nisan 2024 Cuma
  • Ramazan Bayramı Arefesi: 9 Nisan 2024 Salı
  • Üç Ayların Sonu: 12 Nisan 2024 Cuma
  • Recep Ayı Başlangıcı: 12 Ocak 2024 Cuma
  • Şaban Ayı Başlangıcı: 11 Şubat 2024
  • Ramazan Ayı Başlangıcı: 11 Mart 2024 Pazartesi

Recep Ayı Nedir? Anlamı ve Önemi

Recep ayı Kameri ayların yedincisidir. Kameri takvim ise Muharrem ile başlayıp Zilhicce ile biten İslam takvimidir. Ayrıca mübarek üç ayların ilki Recep ayıdır. Recep kelimesinin kelime anlamı bir şeyden dolayı korkmak ürkmektir. Araplar arasında mukaddes olarak bilinen bu ay haram aylardan biridir. Diğer üç haram ay ise Zilkade, Zilhicce ve Muharrem’dir. Araplar İslam’ın başlangıcında da olan bir uygulamayı uygulamıştır. Bu uygulama ise haram aylarda savaşmak yasaktır. Recep ayı da haram ay olduğu için bu ayda savaşmak Araplara göre yasaktı.

Bu uygulamanın sebebi ise hem hasat vakti olduğu için ekinlerin zarar görmemesi hem de Kabe ziyaretçilerinin zarar görmemesiydi. Ayrıca Araplar, putları için adak olan hayvanları bu ayda keserlerdi. Bunların dışında da Recep ayının içerisinde iki tane kandil gecesi bulunduğundan da çok önemli bir aydır. Hatta Recep ayının ilk cuması Regaip kandili vardır. Recep ayının 27. gecesinde de Mirac gecesi vardır. Bu olay ilgili “İsra” suresi indirilmiştir. Ayrıca beş vakit namaz bu gecede farz kılınmıştır.

Şaban Ayı Nedir? Anlamı ve Önemi

Şaban kelimesinin kelime anlamı “dağılmak, ayrılmak” anlamlarına gelmektedir. Şabanın kökeni şabdan gelir. Şaban ayı, Recep ayından sonra Ramazan ayından önce gelen Hicri takvimin sekizinci ayıdır. İslam dinine göre Recep ve Ramazan ayları ile brlikte mübarek olarak sayılan üç aydan biridir. Şaban ayının kameri takvimde sekizinci ay olması birçok farklı şekillerde anlatılmıştır. Bunlardan biri Recep ayının harap olmasından dolayı savaşların olmaması ancak Recep ayından sonra kabilelerin silahlı baskınların dolayı kabileler dağılırmış. Bundan dolayı da Şaban ayının anlamının dağılmak olduğu söylenir.

Bunların yanında Arapların su ihtiyaçlarını karşılamak için gruplara ayrılmasıyla birlikte Şaban ayının Recep ve Ramazan aylarını ayırması da Şaban ayının anlamının neden “ayrılmak ve dağılmak” olduğunu açıklar. Araplar, haram olan ayların yerlerini değiştirerek veya hac ibadetinin tek bir mevsimde yapılmasını sağlamak için Recep ayını Şaban ayının yerine kaydırırlardı ve bu oluşan aya “receban” derlerdi. Şaban ayının büyük bir çoğunluğunda oruç tutan Hazreti Muhammed insanların bu aya değer vermesi gerektiğine ve bu ayda fazla salih amel işlemelerini tavsiye eder. Ramazan’dan sonra en önemli orucun Şaban’da tutulan oruç olduğu söyler Hazreti Muhammed. Ayrıca bu konuyla ilgili Şaban ayının ilk on beş gününden sonra oruç tutulmaması tavsiye edilir çünkü eğer Şaban ayı boyunca oruç tutmaya devam edersek oruç tutulması farz kılınan Ramazan ayında oruç tutmakta zorlanabiliriz.

Hazreti Muhammed’in Şaban ayıyla ilgili şöyle bir hadis-i şerifi olduğu söylenir: “Şâbanın diğer aylardan üstünlüğü benim diğer peygamberlere karşı üstünlüğüm gibidir” ancak sonrasında bu sözün gerçek olmadığı anlaşılmıştır. Şaban ayının on beşinci günü Müslümanlar ayrı bir özel gündür çünkü o gün Müslümanların Allah tarafından bağışlanacağı umulmaktadır. İslam tarihinde bu ayda birbirinden farklı olaylar yaşanmıştır. Bunlar Hazreti Muhammed’in Hafsa ile evlenmesi, orucun bu ayda farz kılınması, Beni Mustalik Gazvesi, Hazreti Hüseyin’in doğumu gibi olaylardır. Fatimiler döneminde ise Ezher’de Recep ve Şaban aylarının başlarına ve ortalarına rastlayan “veküd” gecelerinde ihtifaller düzenlenirdi. Ayrıca 1864 yılından beri surre alayının İstanbul’dan deniz yoluyla gönderilmesi Şaban ayının on beşinci gününde yapılırdı.

Ramazan Ayı Nedir? Anlamı ve Önemi

Ramazan kelimesinin kökü “ramaza” kelimesinden gelir ve “ramaza” kelimesinin anlamı da çok sıcak olmadır. Bunun nedeni büyük olasılıkla Ramazan orucunun ilk tutulmaya başlandığı zamanlar yaz aylarına tekabil eder. Ayrıca Ramazan ayı, İslam öncesi Arap Ay takvimine göre Temmuz ve Ağustos aylarına tekabil etmektedir. Günümüzdeki Ramazan ayının zamanın dönemin halifesi Ömer tarafından düzenlenen Hicri takvime göredir. Ramazan ayı Hicri takvime göre 9. ay olup ayrıca İslam’a göre Ku’an-ı Kerim’in inmeye başladığı ve oruç tutulmaya başlanılan aydır. Oruç, ayrıca İslam’ın beş temel şartından biridir. Ramazan ayına girilen geceden başlayıp 29 veya 30 gün boyunca Ramazan ayının sürdüğü bilinir.

Kur’an’ın daha ilk ayetlerinin Müslümanlara söylendiği Kadir Gecesi de bu aydadır. Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilmektedir çünkü tam olarak hangi günde olduğu bilinmemektedir. Ayetlerde ise Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı olduğu söylenmektedir. Farz kılınan Ramazan orucu da bu ayda tutulur. Ramazan orucu, güneşin doğumundan önceki zaman ile güneş batışından sonraki zaman arasında cinsel ilişkide bulunmak ve içmek-yemek yasaktır. Ramazan’da oruç tutan kişilerin iftar vaktinden sabah namazına kadar yedikleri yemeğe ve bu zaman dilimine sahur denir. Günün sonunda akşam ezanının sesi duyulup top sesin de duyulmasının ardından orucun açılmasına ve bu zamanda yenen yemeğe ise iftar denir.

Ramazan Ayı Önemi Nedir?

Ramazan ayı mübarek aylardan Şaban ayından sonra gelen aydır. Ramazan ayı mübarek ayların sonuncusudur. Ayrıca Kur’an’ın indirildiği aydır. Bir Hadise-i Şerif’te “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” denilmiştir. Böylece bize Ramazan adlı bir ayın gelişi bildirilmiştir. İslam tarihi boyunca Ramazan haricindeki diğer aylarda kanlı kavgalar eden toplumlar, Ramazan ayında barış ve huzur içinde yaşamıştır.

Ramazan Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?

İlk önce cemaat düzgün bir şekilde sıralar halinde imamın arkasına geçer ve niyet eder. Sonra imam, “Allahu Ekber” diyerek ellerini yukarıya kaldırınca cemaat de aynısı söyleyip ellerini yukarıya kaldırırlar ve göbeklerinin altına bağlarlar. Sonra hem imam, hem de cemaat içlerinden “Sübhaneke” duasını okurlar. Bundan sonra da üç kere tekbir ederler. Bundan sonra da imam içinden besmele çeker, ardından Fatiha ve bir sure daha okunur. (Cemaat bu sırada sadece imamı dinler.) Rüku ve secdeler yapılır, ardından ikinci rekat için ayağa kalkılır. Sonrasında ise eller yine bağlanır.

Üç Aylarda Ne Yapılır?

Üç aylar nasıl değerlendirilmelidir? sorusunu yanıtlayalım. Üç aylar geldiği zaman insan bir kendini gözden geçirmelidir. Nefsini kontrol etmeli, günah ve sevaplarına dikkat etmelidir ve kendine çeki düzen vermelidir. Bu aylar geldiği için şükretmeliyiz çünkü bu üç ay, tövbe ve dualarımızın kabul edilmesini en büyük içtenlikle hissedeceğimiz aylardır. Bu üç ayda bize her zaman doğru yolu gösteren Kur’an-ı Kerim okuyan kişiler dinlenmeli ve bireysel olarak da okunmalı, Allah’a karşı sevgi, saygı ve ona karşı bağlılık duyguları yenilenmeli ve kuvvetlendirilmelidir. Hazreti Muhammed’e selam ve salatlar getirilmeli, O’nun merhameti için ümit edip, O’na inananlardan olma durumumuz yenilenmelidir. Tefekkürde bulunulup hayatımız, işimiz, sosyal çevremiz ve yaptığımız aktiviteler gibi konular başta olmak üzere hayatımızda önemli bir yeri olan konularla ilgili derin düşüncelere dalınmalıdır.

Evliya, sahabe ve ulema türbeleri ziyaret edilmelidir. Küs ve dargın olan insanları barıştırmalı, kalplerini kırdıklarımızın gönülleri alınmalı, üzgün kişilerin yüzleri güldürülmelidir. İşlediğimiz günahları samimi bir şekilde istiğfar ve tövbe edilmelidir. Üstümüzde hakları olan kişiler gözden geçirilmeli, vefa ve kadirşinaslık ahlâkları yerine getirilmelidir. Muhtaç, kimsesiz, yoksul, yaşlı, sakat, öksüz, yetim, hasta olanlar ziyaret edilmeli ve onlar şefkat, sevgi, sadaka, hürmet ve hediyelerle mutlu edilmelidir. Yaşamını yitirmiş akrabalarımızın, dostlarımızın, büyüklerimizin ve yakınlarımızın iman kardeşliğine ait sadakatinin yerine getirilmelisi için onların kabirleri ziyaret edilmelidir.

Hocalarımızın, dostlarımızın, yakınlarımızın, büyüklerimizin, anne ve babalarımızın kandilleri ve üç ayları ya direkt yanlarına giderek ya da mesaj, telefon eğer hiçbiri yapılamıyorsa bile en kötü mail atarak tebrik edilmeli ve onların duaları istenmelidir. Başta dünyada yaşayan bütün insanlar olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün oldukça isimleri ile hitap ederek dualar etmeliyiz.

Üç Aylar İbadetleri Nelerdir?

Recep ayı ayrıca Cahiliye Dönemi’ndeki savaşmanın yasak kabul edildiği haram aylardan birisidir. Haram ay denilen aylar ise şunlardır: Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. Recep ayı ayrıca üç mübarek dinden biridir. Bu üç aydan diğer ikisi de Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bir hadise göre Hz. Muhammed “Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban ayı benim ayım, Ramazan ayı da benim ümmetimin ayıdır” demiştir.

Müslümanlar dışında oruç tutan diğer toplumlar Hz. İbrahim ile Hz. İbrahim’in dinini sürdüren dört kişi, her ayın herhangi üç gününü oruç tutarak geçirirlerdi. Cahiliye Arapları, Hazreti Peygamber’in de Ramazan orucu farz kılınmadan önce tuttuğu “Aşura” orucunu tutarlardı. Ayrıca Cahiliye Arapları Recep ayında da oruç tutuyorlardı. Ayrıca Yahudilerde de her 12 yaşına giren çocuk “Yom Kippur” adındaki orucu tutmak zorundadır. Bu orucun temel amacı niyet etmek ve af dilemek içindir. Onların orucu güneş batınca başlar ve ertesi günün aynı saatinde yıldızlarla gözükmeye başlayıncaya kadar devam ederdi. Bu süre de yaklaşık olarak 25 saattir. Oruç vaktinin bitişini ise “şofar” adındaki bir boynuzu öttürerek bildirirlerdi. Bu oruç tutulurken eski zamanların parfümü olan yağların sürülmesi, cinsel ilişkiye girilmesi, yemek ve içmek yasaktı. Bu oruç tutulurken sadaka verilir ve dualar da edilirdi. Ayrıca Yahudiler Firavun’un zulmünden kurtuluş günlerinde de “Aşura” orucunu tutarlardı.

İncil’de de Hazreti İsa ve ona inananların oruç tuttuklarında söz edilir. Ayrıca Hristiyanlar adı “Büyük Perhiz” (Cemre) olan ve süresi 40 gün olan bir oruç tutarlar. Bu orucu bazı kişiler kefaret için yani günahların dolayı duydukları pişmanlık için bazıları ise sadece şükran için tutarlardı ve bu oruç, Hristiyanların önemli bayramlarından biri olan Paskalya’dan önce tutulur.

Üç Aylar Namazı Kaç Rekattır?

Mübarek ayların ilki olan Recep ayı, “hazırlanmak” ve “içine güzellikler yerleştirilmiş ay” anlamlarına gelmektedir. Recep ayının ilk iki gününde Allah rızası için iki rekat nafile namazı kılınmalıdır. Sonra samimice yapılan günahlar için tövbe edilir. Peygambere selam vermek için 111 defa “Allahümme salli ala Muhammed” denir. Ayrıca 1660 defa da “ya Allah” diyerek tesbih çekilir.

Üç Aylar Tesbihi Nedir?

Bu tesbihe üç aylar boyunca her gün 1100 defa “la ilahe illallah” ve 100 kere de “Muhammedürresulullah” denerek devam edilir. Üç aylar boyunca toplam 90 bin defa kelime-i tevhid çekilmesi lazımdır.

Üç Aylar Orucu Nedir?

Oruç Arapçada “savm” kelimesi ile ifade edilir. Savm sözlükte nefis tutmak ve engellemek anlamlarına gelmektedir. Orucun İslam dinine göre kelime anlamı gün doğumunun başlangıcından başlayarak gün batımına kadar ki zaman içerisinde ibadet amacıyla içmekten, cinsel ilişkiden ve yemekten kendimizi uzak tutmaktır. Ramazan orucu Bakara suresinin 183 ve 184. ayetleriyle birlikte hicretin ikinci yılında Bedir Savaşı öncesinde Şaban ayında farz kılınmıştır. Ayrıca Hazreti Muhammed hayatı boyunca 9 sene oruç tutmuştur. 183. ayette orucun farz kılındığı bildirilmiş ancak orucun nasıl, kaç gün veya ne zaman kılınacağı bildirilmemiştir. 184. ayette ise bu sorun çözülmüş, orucun “sayılı günlerde” tutulacağı söylenmiştir. Bu sayılı günler ise Ramazan ayıdır.

Orucun tutulmasının temel amacı yoksulların durumunu daha iyi anlamak ve onların bu durumuna yardım etmektir. Dinimizde çok önemli bir konumda olan sabır da oruç ile ilişkilidir. Hazreti Muhammed’in bu konuyla ilgili “Oruç sabrın yarısıdır.” sözü de çok önemlidir. Ayetlere göre cennete girmenin koşullarından biri de oruç tutmaktan geçer. Ayrıca orucun vücudun sağlığı ile de ilgili bir ilişkisi vardır. Günümüzdeki uzmanlar da orucun sağlığımız için çok yararlı olduğu söyler. Orucun sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlaması bilimsel yollarla ispatlanmıştır.

Oruç tutulurken depolanan yağlar yakılır. Ayrıca oruç tutarken karaciğer kendini yenileme fırsatı bulur. Oruç, insanların yemek yeme alışkanlığındaki bozukluğunu gidermesinde yardımcı olur. Yemek yeme alışkanlığı da başta sindirim sistemimiz olmak üzere vücudumuzun tamamı için çok önemlidir. Oruç sırasında vücudumuzdaki atıklar olan toksinler vücudumuzdan atılır. Aç kalmak vücudun yabancı radikaller ile mücadele etmesini kolaylaştırır böylece vücutta iltihap oluşumu da engellenir. Ayrıca orucun zihinsel fonksiyonları artırdığına dair bilimsel araştırmalar da vardır. Bunların dışında oruç, beynimizde daha fazla kök hücresi üretecek kimyasallar üretilmesine yardımcı olur. Oruç, aslında tüm organları ilgilendirir.

Üç Aylar Orucunu Bozan ve Bozmayan Şeyler

Öncelikle oruç tutarken bilerek yiyip içmek ve isteğiyle bir ağız dolusu kusmak orucu bozar. Eğer bir kişi bir unutarak yiyip içerse orucu bozulmaz. Bununla ilgili Hazreti Muhammed unutarak yiyip içen biri için o kişiye Allah’ın onu yedirip içirdiğini söylemiştir. Eğer kişi oruçluyken istem dışı kusarsa orucu bozulmaz ama kişi kendi isteğiyle ağız dolusu bir şekilde kusarsa orucu bozulur. Oruçlu insanların çok zorunlu olmadıkça iğnelerini iftardan sonra yapmaları daha yerindedir.

Eğerki kişi oruçlu iken iğne yaptırması gerekiyorsa aşı ve tedavi amaçlı ise yaptırabilir ancak gıda veya vitamin iğnesi ya da damardan kan ve serum olmak orucu bozar. Ama daha sonra bu orucun kazası yapılır. Burun veya ağızdan su girip yutmadıkça oruçlu kişinin banyo yapması orucunu bozmaz. Kolonya ve parfüm sıkmak veya koklamak orucu bozmaz. Oruç tutan bir kişinin morfinli veya morfinsiz diş yaptırması o kişinin orucunu bozmaz. Diş fırçalayınca oruç bozulmaz. Kan aldırmak orucu bozmaz. Burun ve göze akıtılan ilaçlar eğer genze ulaşırsa kişinin orucu bozulur.

Üç Aylar Orucu Ne Zaman, Nasıl Tutulur?

Perşembe ve Cuma günlerini beraber tutmak yerindedir. Eğer sadece bir gün oruç tutma imkanımız varsa Perşembe günü tutmalıyız. Cuma günü, Kandil için de oruç tutulabilir. Hatta Hz. Nuh’un Recep ayında gemiye bindiği ve o günü oruç tutarak geçirdiği rivayetleri de vardır. Diğer zamanlarda da olduğu gibi Recep ayında da nafile oruç tutulabilir.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Aşure Nedir? Aşure Niçin Yapılır ve Dağıtılır? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.