Tarih Öğretmenleri İçin Dokümanlar

Yeni Eğitim Sisteminde Tarih Dersi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 18 Mayıs 2019’da yapılan Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda ortaöğretimde yani liselerde uygulanacak olan yeni eğitim sistemi açıklandı. Bu yazımızda önemli değişikliklerin olacağı yeni eğitim sistemi ile ilgili ayrıntılara yer verdik. Özellikle yeni eğitim sisteminde tarih dersinin durumunu açıklamaya çalıştık.

Okuma Önerisi: Yeni eğitim sisteminde tarih dersinin durumunu incelemeden önce Türkiye’de Tarih Öğretimi (Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi) başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Liselerde Yeni Eğitim Sistemi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından bugün açıklanan yeni eğitim sistemine göre Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Bilgi Kuramı dersleri zorunlu diğer tüm dersler seçmeli olmuştur. Yeni eğitim sistemi ilk olarak 2020-2021 eğitim yılında 9. sınıflar düzeyinde başlayacaktır. Yeni eğitim sisteminin ilk üniversite sınavı 2024’te yapılacaktır. Ancak pandemi sürecinden dolayı bu sistem ertelenmiştir.

Yeni ortaöğretim sisteminde lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı; 35 saati AGEP yani akademik gelişim Programı, 5 saati HEY yani Hayal, Etkinlik ve Yaşam olmak üzere toplam 40 saat olarak planlanmıştır.

Yeni eğitim sisteminde ders sayıları ise özetle şöyle planlanmıştır;

  • 9. sınıfta 8 ders
  • 10. sınıfta 10 ders
  • 10. sınıfta 10 ders
  • 12. sınıfa 7 ders

Özetle Yeni Eğitim Sistemi

Ders sayısı azalacak. Liselerde 15-16 olan ders sayısı 8-10 derse indirilecek. Liselere kariyer ofisleri açılacak. Öğrenciler üniversite öncesi kariyer planı yapabilecek.Her öğrenci kendi istediği dersleri seçebilecek. Bilgi kuramı zorunlu ders olacak. Yaparak, uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacak, tasarım odaklı bir eğitim sistemi olacak. Yıl sonunda derslerin yerini proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri alacak.

Yeni Eğitim Sisteminde Tarih Dersi

Yeni eğitim sisteminde liselerde haftalık 40 saatlik bir ders zamanı planlanmıştır. Bu 40 dersin 35’i Akademik Gelişim Programı (AGEP) içinden 5 tanesi ise Hayal, Etkinlik, Yaşam (HEY) içinden olacaktır.

Tarih dersi, Akademik Gelişim Programı (AGEP) içinde yer alan derslerden biri olarak yer almaktadır. Yeni eğitim sisteminde Tarih dersi sosyal bilimler dersleri çatısı altında yer alan seçmeli derslerden bir tanesi olacaktır. Yalnızca 12. sınıfta Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi zorunlu olacaktır. Tarih dersi;

  • 9. sınıfta ilk dönem Sosyal Bilimler Deneyimi ikinci dönem ise Sosyal Bilimler Çalışmaları çatısı altında
  • 10. sınıfta Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu çatısı altında
  • 11. sınıfta Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu çatısı altında
  • 12. sınıfta ise Sosyal ve Beşeri Bilimler Ağırlıklı Dersler Grubu çatısı altında yer alacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi zorunlu olacaktır.
9. Sınıf Yeni Ders Çizelgesi

 

10. ve 11. Sınıf Yeni Ders Çizelgesi

 

12. Sınıf Yeni Ders Çizelgesi

Tarih Dersi Seçmeli Mi Oldu?

Yeni eğitim sisteminde 9. 10. ve 11. sınıfta tarih dersi adıyla haftada 2 saat olmak üzere seçilebilecektir. Ancak yeni sistem ders seçimini öğrenciye bıraktığı için, öğrenci isterse tarih dersini seçmeyebilecektir.

Yeni eğitim sisteminde sosyal bilimler dersleri çatısı altında “tarih” adında bir dersin yanı sıra 20. Yüzyılda Türkiye, Küresel Politikalar, Güç-Egemenlik-Uluslararası İlişkiler gibi tarihsel konuları kapsayan dersler de seçmeli olarak sunulmaktadır.

Yeni eğitim sisteminde Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi yer almayacaktır. Bu dersin yerine 20. Yüzyılda Türkiye dersi seçmeli olarak sunulacaktır. Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi ise 12. sınıfta zorunlu ders olacaktır.

Sunum İnceleme: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni eğitim sistemi ile ilgili hazırlanan sunumu aşağıdaki görsele tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yeni Eğitim Sistemi
Lisede Ne Yaptık? / Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı Sunumu

Görüş Bildir: Yeni eğitim sisteminde tarih dersinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Tarih dersinin geleceği hakkında görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak paylaşabilirsiniz.

36 Yorum

  1. Seçmeli olan sistem sonunda saçmalık olur. Öğrencilerin büyük kısmı tarihten nefret ediyor.

  2. Turkiyede egitimin tamamen bittigi yerdeyiz dağ tavşan doğurdu ziya hoca ogrenci tarihi seçmezse okuldaki tarih hocalari ne yapacak sorarım size zorunlu olmazsa turk eğitim sistemi çöktü demektir

  3. Tarih dersi bir toplumun temel taşıdır dil ne kadar önemliyse tarihde o kadar önemlidir zorun dersler arasında tarih derside olmalıydı çok yanlış yapılmış bir an önce düzeltilmelidir.

    1. Tarih dersini neden seçmeli yapıyorsunuz? Geçmişini bilmeyen geleceğini nasıl tayin edecek zaten bu zamana kadar geçmişinden bi haber çocuklar yetişdirdiniz corafya bilgisi yok tarih bilgisi yok dost kim düşman kim dünya tarihinde milletler neler yapmış bilmeyecek boş bir gençlik.japonlar amerikanın attığı atom bombasını çocuklarına unutturmadığı için dünyada birinci ekonomin arasındaki ülkelerden.yapmayın ALLAHTAN korkun dünyadan bi haber çocuklar yetiştirmeyin birde tarihimizi milli doğru tarihcilerden öğrensin çocuklarımız? Bu ülke türk dil tarıh kurumunun başında yabancılarda gördü milli olanıda başından aldınız ben vatandaş

    2. Din kültürü dersi önemli, tutun siz zorunlu, çünkü tek amacımız imam yetiştirmek. Hepinizi Allaha havale ediyorum. Bıkmadınız bu çocukların hayatlarıyla oynamaktan, deney faresi çünkü bizim çocuklarımız. Cahilliğinizde boğulun hepiniz

  4. 9. Sınıf dersleri toplam 35 saat olacak denildi. Sosyal bilimler deneyiminden ders seçilir ise, ders saati düşer. 6 saat zorunlu olacak gibi görünüyor. Muhtemelen içerisinde tarih dersi de vardır. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

  5. 9. Sınıfta toplam ders saati, sosyal bilimler deneyimi ile birlikte 35 saat. Ve akademik ders saatinin 35 olacağı söylendi. Eğer sosyal bilimler deneyiminden seçim yapılırsa ders saati düşer. Dolayısıyla o 6 saat zorunlu gibi görünüyor. Sizler ne düşünüyorsunuz?

    1. 35 saat zorunlu akademik ders saati mevcut. Sosyal bilimler deneyiminin ders saati 6 saat ile birlikte 35 saat oluyor. Dolayısıyla bu 6 saat zorunlu gibi görünüyor, seçmeli olursa ders saati düşer…

  6. Tarih dersi çok önemli hale getirilecekti hani.Niçin seçmeli hale geldi o zaman.Bravo ne diyebilirzki.Atanması zor,tayini zor,ders saati yok,müfredat desen bu sene özellikle allak bullak.Ben tarih öğretmeni olabilmek için boşuna yıllarımı verdiğime çok pişmanım.Gençler okusun meslek sahibi olsun diye yapılıyor bütün bu değişimler fakat bu mesleği elde etmek için yıllarını veren bir insan olarak ben çok pişmanım.Bu ülkede tarih öğretmeni olmanın bir değeri yok.Teşekkürler alanımızı bitirdiğiniz için….

  7. Geçmişini bilmeyen milletler yok olmaya mahkumdur. Geçmişini bilmeyen geleceğini tayin edemez. Tarih toplumların hafızasıdır, hafızasını kaybeden toplumlar başka ulusların egemenliği altında yok olmaya mahkumdur.

  8. 1.dönem Sosyal Bilimler Deneyiminde (6 saat) ve 2.dönem Sosyal Bilim Çalışmalarında (6 saat) Tarih ve Coğrafya, 1.dönem Doğa Bilimleri Deneyiminde (6 saat) ve 2.dönem Doğada Enerji ve Enerji Dönüşümlerinde (6 saat) Fizik,Kimya, Biyoloji dersleri veya konuları okutulacaktır.

    1. Öğrenciler 9.sınıfta genel tarih konuları, 12 . sınıfta inkılap tarihi görecekler ancak 10 ve 11de tarih seçmeli olduğu sürece günden güne önemi azalacaktır.

  9. Geçmişini bilmeyenler ancak ve ancak başka milletlere yem olurlar. Çocukların tarihi dizilerden öğreneceği yada internet sitelerinden öğrenebileceğini düşünmek yanlış olur. Ancak hayaller geçmişten ne görmüşse ancak ona göre şekillenir. Tarih topluma azim verir. Japonların en önemli dersi tarihtir. Finlandiya en iyi eğitim sistemine sahiptir. Ancak nüfus gelir oranı ve toplumsal özellikleri nelerdir. Bizim coğrafyamızdaki gibimi yaşıyorlar acaba ancak Rusya’nın dış işlerine bağlı olduğunu Nokia nın bir Amerikan şirketine satıldığını biliyorlar mı acaba? Okulda olmayan çocuklar telefon ve sokaktadır. Bu öğrencilerin %80 dir. Ancak özel okula giden bir öğrenciye bunları ver çünkü bütün eksiklerini özel öğretmenler ve babasının parasıyla öğrenir. VATAN SEVGİSİ, BAYRAK SEVGİSİ, YÜREKLE ÖĞRENİLİR BU YÜREĞİ DAHA ÇOK ATTIRANLAR TARİHÇİLERDİR.

  10. Eğitimi modernleştirmek falan hikaye, kaldı ki eğitimimizin temel sorunu müfredat da değil, bu yapılanlar asıl gerçeği gizleme ve bir şeyler yapıyoruz görüntüsü vermekten ibarettir. Tarih dersine gelecek olursak: bu ülkede bilinçli bir şekilde millilik şuurunu yok etme politikası uygulanmakta, insanlar bunu farkedememekte çünkü bu işi yapanlar, milli manevi değerlere hassasmış görüntüsü içinde olanlar. Bu programda bunun tezahürlerinden

  11. kimler geldi kimler gecti bu sistemden ziya selcuk da bu sistemi de elbet tarih olacaktir kimse endiselenmesin size soz veriyorum bu sistem uygulanmayacak cunku sistemi yaratan zihniyet can cekismekde ve son dakkalarini oynamakda oyle 2024 leri gorecegini sanmiyorum saygilar

  12. Bu programı hazırlayan herkimse ne tarihten ne ülkenin geleceğinden nokta kadar birşey anlamadığı çok açık .Hani Osmanlı hani Selçuklu hani ceddimiz geçmişimiz.hani göklere cikardiginiz (Ertuğrul Gazi dizi)

  13. Boşuna mı o kadar okuduk bu dersi zaten ataması az birde siz boyle yapın bravo yanı nerde sizin mililiğiniz

  14. Yorumları okudum çoğu öğretmen ve atanamama derdinde yani tarih çok önemli değil zaten bugüne kadar zorunluydu ama gel görki öğrenci mezun oluyor geçmişinden bi haber. Aynı şekilde matematik çocuk liseyi bitiriyor 1. Derece bir denklem bile çözemiyor yani zorunlu olması birşey değiştirmiyor.

  15. Tarih -Cografya burada bir millete vatanını ,toprağını, geçmişini unut diyorsunuz!!! Liselerde vasıfsız gençler yetiştirmekten başka bir gayeniz yok !!! Bilinçli bir oyundan başka bir şey değildir bu. Seyit Onbaşı dan bihaber bu çocuklar artık yeni sistemle birlikte de Çanakkale Savaşı’nı da unuturlar!!!
    TEBRİKLER Güzel sistem

    1. Milli kimlik değerler eğitimi vatan millet bayrak sevgisi verilsin diye kendimizi parçalayalım sonra eski bir bakan geldi tarih sosyal bilgilerin kat sayı ve soru sayısını azalttı, şimdi de eğitimci diyerek binbir umut bağladığımız bakanımız tarihi seçmeli mi yapıyor eyvahlar olsun yazık bize

  16. Sayın bakan ne yapmak istediğini hala anlamış değilim sayın bakanın tarihimizle alakalı bir sıkıntısı var galiba

  17. Yıllardır söyler dururız herkes kendi becerisine göre dersler seçmiyo batıda böyle değil norveçte şöyle değil. Adam getirdi o sistemi ama bu sefer beb açıkta kalacağım diye düşünüp vatan millet sakarya demek çok daha acı. Ve bunları yapanlar öğretmen. Tarih dersinin seçmeli olması seçilmeyeceği okunmayacağı atanmayacağı anlamına gelmiyo korkmayın. Sistemi ideolojik olarak çarpıtan bile var. Sanki okulda öğrenilen tarihle çocuklar geçmişini bilebiliyomuş gibi!

    1. Gerçekten çok iyi yazmışsınız da efendim sadece yazmışsınız.Dersin seçmeli olması seçilmeyeceği anlamına gelmiyor diyorsunuz da nasıl olacağı hakkında tek bir açıklamanız yok.Merak ediyorum zorunlu olmadıktan sonra öğrencinin tarih ve coğrafyayı seçmesinin mantığı nedir? 2024 te buna uygun bir sınav sistemi de geldiğinde öğrenci neden bu dersleri seçsin?

  18. Yazıklar olsun ecdanını bilmeyen bir toplum yetiştirin bakalım sonra nerde milli değer milli kültür bulursun ülkemiz asimileştirmede bir numara devam edin böyle.

  19. Tarihini bilmeyen bir milletin ne cografyasına ne ınancına ne geçmişine ne de gelecegine hiçbir hizmet ve amacı olamaz üzüzü çok üzücü

  20. Tarih bilinci, milli şuur yok edilemez. çocuklar tarih öğrenmeden bunlara nasıl sahip olacak. devlete millete toprağına vatanına bağlı gençler böylemi yetiştirilecekti?Tarihini bilmeyen milletlerin sınırlarını başkaları çizer. Bütün ülkeler milli şuuru yüksek insanlar yetiştirmeye çalışırken biz olanı yok etmek üzereyiz geç olmadan . bu hatadan dönülmesi gerekir

  21. Bravo sonunda bunuda yaptınız tarih yok coğrafya yok amacınız ne bilmiyorum ama tek derdiniz yeni nesilin bilincini kapatmaktır burası türkiye hangi ülkeye giderseniz gidin herseyden önce tarih dersi önde gelir çok merak ediyorum birülkenin tarihini bitirmek nedir mustafa kemal in açtığı üniversitede verilmesini istediği en önemli dersken siz nasıl bunu yaparsınız türk tarihi türklerin üstünlüğünü gücünü göstermek içindir sz sırf bu hükümetin eleştirilmemesi için bilinçli olarak oynuyorsunuz bravo ama unutmayın ki tarih en baştan sizinle başlamayacaktır…

  22. tarih dersi her sınıf düzeyinde 1 saat bile olsa zorunlu olmalıdır.tarihini bilmeyen milletler maalesef çeşitli zorluklarla karşılaşırlar.tarih derslerinin sade bir şekilde verilmesi önerimdir.

  23. Bu sistem yururluge giremez.Bati hala hacli seferi diye sayiklarken sen Tarih gibi milli bilinci diri tutan bir alani yok edemezsin.bu kadar da yapmazsin ziya hoca!

  24. Oy verdiğimiz iktidar tarihimizi çocuklarımıza gerektiği şekilde öğreteceği yerde tarih dersini seçmeli yapmış.
    Tarihimizi çocuklarımıza bizim öğretmemizi istiyor galiba.
    Tarihini bilmeyen köksüz çocuklar yetiştirilmek isteniyor herhalde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.