Cumhuriyet Tarihi

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğitim Hayatı (Tüm Okullar)

Bir Önder Yetişiyor

Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim hayatı başlıklı yazımızda Atatürk’ün gittiği tüm okullar hakkında ayrıntılı bilgilere yer verdik.

Atatürk’ün gittiği okullar;

  • Mahalle Mektebi (1887)
  • Şemsi Efendi Okulu (1887-1893)
  • Eğitime Ara (Çiftlik Hayatı)
  • Selanik Mülkiye Rüştiyesi (1893)
  • Selanik Askeri Rüştiyesi (1893-1896)
  • Manastır Askeri İdadisi (1896-1899)
  • Harp Okulu (1899-1902)
  • Harp Akademisi (1902-1905)

Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Gördüğü Okullar

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye için önemli bir liderdir. Hem Türklerin hem de dünyanın genel olarak sevdiği bir liderdir. Birçok savaşın kazanılmasını, Türkiye’nin zor durumlardan çıkmasını sağlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bunun gibi başarıları elde etmesinin en büyük sebeplerinden biri de yaşadığı eğitim hayatıdır. Eğitim hayatı sayesinde düşünce yapısında ve kişilik özelliklerinde belirli değişimler olmuştur. Özellikle okullarda ders veren öğretmenleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün değişen kişilik ve düşünce yapısında büyük rol oynamıştır.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün Fikir Hayatını Etkileyen Gelişmeler başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Mahalle Mektebi

Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim hayatı ilkokulla başlamıştır. İlk başta annesi ile babası arasında fikir ayrılığı yaşanmıştır. Annesi Zübeyde Hanım dine önem veren biri olduğu için oğlunun dini eğitim almasını istiyordu. Bunun için oğlunun mahalle mektebine gitmesini istiyordu. Babası Ali Rıza Bey ise oğlunun daha modern bir eğitim almasını istiyordu. Yaşadıkları dönemde iki farklı çeşitte eğitim veren okullar vardı. Bir taraf dini ağırlıklı eğitim verirken diğer bir taraf Batı tarzı modern eğitim veriyordu. Zübeyde Hanım ve Ali Rıza Bey arasında yaşanan bu fikir ayrılığından sonra Ali Rıza Bey, eşini kırmamak için oğlunu mahalle mektebine göndermiştir. Mustafa Kemal Atatürk mahalle mektebine gittikten kısa bir süre sonra oradan ayrılmıştır ve Şemsi Efendi İlkokulu’na gitmiştir. Şemsi Efendi İlkokulu’yla birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim hayatı başlamıştır.

Okuma Önerisi: Bu konuyla ilgili olarak Mahalle Mektebi başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Şemsi Efendi İlkokulu

Mustafa Kemal Atatürk, Şemsi Efendi İlkokuluna 1886 yılında gitmiştir. Okuma ve yazmayı ilk defa bu okulda öğrenmiştir. Bu zamanlarda Şemsi Efendi, Mustafa Kemal Atatürk gibi zeki bir öğrenciye sahip olduğu için çok mutlu olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Şemsi Efendi İlkokulunda belli bir süre eğitim görmüştür fakat bir gün babası hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine Atatürk çok üzülmüştür.

Okuma Önerisi: Bu konuyla ilgili olarak Şemsi Efendi Okulu başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Eğitime Ara (Çiftlik Hayatı)

Babası hayatını kaybettikten sonra annesi Zübeyde Hanım tek başına kalmıştır ve üç çocuğunu da toplayıp Selanik’e yakın bir yer olan Langaza’ya gitmişlerdir. Burada Zübeyde Hanım’ın kardeşi, Hüseyin Efendi yaşamaktadır. Mustafa Kemal Atatürk, yeni taşındığı bu yerde eğitim hayatına bir süreliğine ara vermek zorunda kalmıştır çünkü Langaza’daki çiftlik hayatı onu zorlamıştır. Langaza’da bir süre geçirdikten sonra Mustafa Kemal Atatürk, Selanik’te yaşayan akrabasının yanına gitmiştir.

Selanik Mülkiye Rüştiyesi

Mustafa Kemal Atatürk, Selanik Mülkiye Rüştiyesi 1892 yılında gitmiştir. Atatürk’ün bu okulda okuması çok sürmemiştir. Öğretmenlerinden birisinin şiddetli hareketleri ve bilgisizliği Atatürk’ü rahatsız etmiştir. Bu sebepten dolayı okulu bırakmak istemiştir. Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ nde eğitim gördüğü bir gün, Kaymak Hafız lakaplı bir öğretmeni Mustafa Kemal Atatürk’ü ağır bir şekilde dövmüştür. Hatta vücudunda bazı yaraların ortaya çıkmasına da sebep olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, öğretmeninden gördüğü bu şiddetten sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesi’nden ayrılmıştır. Atatürk’ün, Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ni bırakması aslında onun için bir dönüm noktası olmuştur çünkü bu sayede Atatürk’ün gelecekti mesleği olan askerliğe ilgisi artmıştır.

Selanik Askeri Rüştiyesi

Mustafa Kemal Atatürk, çocukluğundan beri asker olmak istemiştir. Mustafa Kemal Atatürk’le aynı mahallede yaşayan başka çocukların asker üniformasıyla askeri okullara gitmesi Atatürk’ü asker olmaya daha da heveslendirmiştir. Bu yüzden Mustafa Kemal Atatürk, askeri bir okula gitmek istemiştir. Fakat Annesi Zübeyde Hanım, bu duruma karşı çıkmıştır çünkü oğlunun asker olmasını istememiştir. Mustafa Kemal Atatürk, annesine rağmen gizlice askeri okul sınavına girmiştir. Daha sonra okulu kazandığını öğrenen Atatürk, annesinin de izniyle Selanik Askeri Rüştiyesi ’ne 1893 yılında girmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim hayatı bu okulda çok iyi geçmiştir. Öğretmenleriyle ve arkadaşlarıyla arası hep iyi olmuştur. Selanik Askeri Rüştiyesi’ nde eğitim gördüğü bir gün, Mustafa Kemal Atatürk’ün matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi, aralarındaki isim benzerliğinden dolayı ona “Kemal” adını vermiştir. Aynı zamanda “Kemal” bilgili, olgun anlamına da gelmektedir.

Manastır Askeri İdadisi

Mustafa Kemal Atatürk, lise hayatını Manastır Askeri İdadisi ’nde geçirmiştir. Bu okulu da girdiği sınavı kazanarak kazanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu okuldaki öğretmenlerinden birkaçı İttihat ve Terakki Cemiyet’inin üyeleriydi. Öğretmenlerinin bu cemiyete üye olması, okulda ordu hakkında konuşulmasına sebep oluyordu. Bu sayede Mustafa Kemal Atatürk, kendi devleti hakkında birçok bilgi sahibi olmuştur. Manastır Askeri İdadisi, zorlu bir eğitime sahipti. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, bu eğitim yılları boyunca birçok zorluğun üstesinden gelmiştir. Eğitimin bu kadar ağır olmasının sebebi, okulun öğrencilerini harp akademisine hazırlamalarıydı. O yıllarda Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih öğretmeni olan Mehmet Tevfik Bilge, Atatürk’ün tarihe olan ilgisini arttırmıştır. 1898 yılında Mustafa Kemal Atatürk, Manastır Askeri İdadisi’ni bitirmiştir. Okulda eğitim gördüğü dönemde birçok Rumeli arkadaş edinmiştir. Bu arkadaşları ileride onun savaş arkadaşları olmuştur.

İstanbul Harp Okulu

Mustafa Kemal Atatürk, Manastır Askeri İdadisi’ni bitirdikten sonra İstanbul’a gitmiştir. 1899 yılında “piyade” bölümüne girerek Harp Okulunda okumaya başlamıştır. 1902 yılında Harp Okulu’nu “Teğmen” olarak bitirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Harp Okulu’nu bitirdikten sonra Harp Akademisi’ne girmiştir.

Okuma Önerisi: Bu konuyla ilgili olarak Harp Okulu başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

İstanbul Harp Akademisi

Mustafa Kemal Atatürk, 1902 yılında Harp Akademisi’ne girmiştir. Burada; bilgili, tecrübeli ve dil bilen öğretmenler tarafından eğitilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, bu dönemde birçok kitap okumuştur. Fransızca öğrenen Atatürk, Fransızca kitaplar okumuştur ve Fransızca öğretmenlerinden dersler almıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Harp Akademisi’nde okuduğu bu dönemde arkadaşlarıyla birlikte bir gazete çıkarmıştır fakat Mektepler Nazırı İsmail Paşa bu durumu fark edip onları uyarmıştır. Bu zorlu eğitim sürecinin ardından Mustafa Kemal Atatürk 1905 yılında Harp Akademisi’ni “Kurmay Yüzbaşı” olarak bitirmiştir.

Okuma Önerisi: Bu konuyla ilgili olarak Harp Akademisi başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.