Tarih Araştırmaları
Tarih Araştırmaları kategorisinde, Türk Tarihi, İslam Tarihi, Türkiye Tarihi, Osmanlı Tarihi, Cumhuriyet Tarihi, Dünya Tarihi ve Avrupa Tarihi üzerine yazılmış incelemeler, araştırmalar ve makaleler bulunmaktadır.
Tarih Araştırmaları kategorisindeki tüm içerikler; öğrenciler, öğretmenler ve araştırmacılar tarafından Ders: Tarih’e gönderilen yazılardan oluşmaktadır.
Ders: Tarih’e gönderilen ve Tarih Araştırmaları kategorisinde yer alan bu yazılar, Editörlerimiz tarafından denetlenerek yayına açılmaktadır. Ancak yazıların içeriğinde herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bilgi@derstarih.com e-posta adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tarih Araştırmaları kategorisinde bulunan alt kategoriler aşağıda yer almaktadır. Bu alt kategorilere tıklayarak o kategori ile ilgili yazılara ulaşabilirsiniz.
-
Son Osmanlı Mebusan Meclisi Nedir? Başkanı ve Kararları
Son Osmanlı Mebusan Meclisi nedir? Osmanlı Devleti’nde 12 Ocak – 18 Mart 1920 tarihleri arasında görev yapan halk meclisidir. Osmanlı Meclis-i Mebûsanı veya VI. Meclis-i Mebusan olarak da bilinmektedir.
-
Maarif Kongresi Nedir? Amacı, Önemi ve Kararları
Maarif Kongresi nedir? Maarif Kongresi, 15-21 Temmuz 1921 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen bir eğitim kurultayıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin milli eğitim ve kültür politikaları ana hatlarıyla ilk kez bu kongrede tartışılmıştır.
-
Hatay Sorunu Nedir? Hatay’ın Ana Vatana Katılması
Hatay Sorunu nedir? Hatay Sorunu, 1936’da Fransa’nın Suriye’ye bağımsızlık vermesi ile ortaya çıkmıştır. Hatay Sorunu 1939’da Hatay’ın Türkiye’ye bağlanmasıyla çözülmüştür.
-
Zeugma Çingene Kızı Nedir? Çingene Kızı Mozaiği Tarihi
Çingene Kızı Mozaiği nedir? Çingene Kızı mozaiği, 1992’de Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Zeugma antik kentinde bulunmuştur. Bir villanın taban mozaiğinin parçasıdır.
-
Anarşizm Nedir? Kurucusu, Felsefesi ve Tarihi
Anarşizm nedir? Otoriteyi, dayatmaları ve hiyerarşiyi yok etmeyi savunan düşüncedir. Anarşizmin amacı her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektir.
-
Avrupa Birliği Nedir? Kuruluş Amacı ve Tarihi
Avrupa Birliği Nedir? Avrupa Birliği, 1992’de kurulmuş ve çoğunluğu Avrupa’da olan yirmi yedi ülkeden oluşan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.
-
Bimarhane (Bimaristan) Nedir? Osmanlı Tarihinde Bimarhaneler
Bimarhane nedir? Bimaristan olarak da bilinen bimarhane, Farsça hasta (bimar) ve ev (hane) sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır.
-
Cep Telefonu Ne Zaman İcad Edildi? Cep Telefonu Tarihi
Cep telefonu nedir? akıllı telefon veya mobil telefon olarak da bilinen cep telefonu, kolayca taşınabilen ve geniş bir kapsama alanı olan bir iletişim aygıtıdır.
-
Kurtuluş Savaşı El Cezire Cephesi Hakkında Bilgi
El Cezire Cephesi Nedir? Kurtuluş Savaşı sırasında Irak’ta Musul bölgesinde açılmış bir cephedir. Bu cephede TBMM ile Britanya İmparatorluğu arasında çatışmalar yaşanmıştır.
-
Güller Savaşı Nedir? Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Güller Savaşı nedir? Çifte Gül Savaşı olarak da bilinen Güller Savaşı, 1455-1485 yılları arasında İngiltere’de gerçekleşen iç savaştır. Aynı zamanda Lancaster ve York hanedanları arasında yaşanan bir hanedanlar savaşıdır.
-
Immanuel Kant Kimdir? Hayatı, Eserleri ve Felsefesi
Immanuel Kant kimdir? Immanuel Kant, 1724 – 1804 yılları arasında Prusya Krallığında yaşamış Alman düşünürdür. Ayrıca, Königsberg Üniversitesinde mantık ve metafizik alanlarında çalışan akademisyendir.
-
M Teorisi Nedir? M Teorisi Tarihi
M Teorisi nedir? M Teorisi evrenin 11 ya da daha küçük boyutta bir uzay-zamanın içinde bir ada olabileceği ve bu uzay-zamanda benzeri birçok evren olabileceği hakkında geliştirilmiş bir kuramdır.
-
Ayan Nedir? Ayanlar Kimlerdir? Ayanlık Tarihi
Ayan nedir? Osmanlı tarihinde Ayan, kentlerde ve kasabalarda devlet yönetimi ile toplum arasındaki ilişkileri düzenleyen kişilerdir. Ayanlar, Osmanlı Devleti’nde 18. yüzyıldan ile beraber güç kazanmaya başlayan bir grubu temsil eder.
-
Hicri Takvim Nedir? Başlangıcı, Ayları ve Özellikleri
Hicri Takvim nedir? Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç edişini (hicret) başlangıç kabul eden ve Ay’ın Dünya çevresinde bir tam dolanımını temel alan bir takvimdir.
-
Jack Daniel’s Kimdir? Jack Daniel’s Viski Tarihi
Jack Daniel’s nedir? Jack Daniel’s, 1875’te Amerika Birleşik Devletleri’nde Jack Daniel tarafından kurulmuş bir viski firmasıdır. Dünyanın en çok satan Amerikan viskisidir.
-
Paris Antlaşması Nedir? Maddeleri, Sonuçları ve Önemi
Paris Antlaşması nedir? Paris Antlaşması, Kırım Savaşı sonrasında 30 Mart 1856 tarihinde imzalananan bir barış antlaşmasıdır. Kırım Savaşını kazanan Osmanlı Devleti, İngiltere ve Fransa ile Rusya arasında imzalanmıştır. Bu yazımızda Paris Antlaşması nedir? Kutsal Yerler Sorunu nedir? Nasıl ortaya çıktı ve nasıl çözüldü? 30 Mart 1856’da imzalanan Paris Antlaşması maddeleri nelerdir? Paris Antlaşması önemi ve özellikleri nelerdir? sorularını yanıtladık. Paris Antlaşması Hakkında Bilgi Paris Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu’nun Birleşik Krallık, Fransa ve Rusya ile yapılan Kırım Savaşı’nın sonuçlanması sonrasında imzaladığı barış antlaşmasının adıdır. Fransa, Osmanlı İmparatorluğu, Prusya İmparatorluğu, Avusturya, Rusya, İngiltere ve Piyemonte Krallığı tarafından imzalanan bu antlaşma, İngilizce, Fransızca ve Türkçe olmak üzere 3 farklı dilde yazılmıştır. İçerisinde 34 adet madde bulundurmaktadır. Savaşın sonucunda varılan ortak kararları içermektedir. Kırım Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu’nun toprak bütünlüğünü bozmak isteyen Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu ve daha sonrasında Birleşik Krallık ve Fransa arasında gerçekleşmiştir. Savaştaki taraflardan biri Rusya, diğeri ise Osmanlı İmparatorluğu, Birleşik Krallık ve Fransa’dan oluşmaktadır. Birleşik Krallık ve Fransa’nın savaşa dahil olmalarının sebebi…