Dünya Tarihi

Cep Telefonu Ne Zaman İcad Edildi? Cep Telefonu Tarihi

Cep telefonu nedir? Akıllı telefon veya mobil telefon olarak da bilinen cep telefonu, kolayca taşınabilen ve geniş bir kapsama alanı olan bir iletişim aygıtıdır.

Cep telefonu ne zaman icad edildi? Cep telefonu 1973 yılında icat edilmiştir. Motorola şirketinde çalışan Martin Cooper cep telefonunu icat etmiştir. Motorola DynaTac adlı bu cep telefonu 3 Nisan 1973’te tanıtılmıştır.

Telefon Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile cep telefonları ve bilgisayarlar hayatlarımızın çok önemli bir parçası haline gelmiştir. Bir günümüzün yaklaşık 4 ile 6 saatini cep telefonları ya da interneti kullanırken harcıyoruz. Bu yaklaşık olarak günümüzün %20 civarını bu teknolojik buluş ile geçirdiğimizi göstermektedir. Günümüzün önemli bir bölümünü harcadığımız bu cihazların tabi ki de bizlere hem artı hem de eksi yönleri olmuştur. 1876 yılında Alexander Graham Bell’in ilk telefonu icat etmesi ile başlamıştır bu teknoloji macerası. Daha sonra ise 1973 yılında, yani yaklaşık yüz yıl sonra ise Martin Cooper ilk cep telefonunu icat etmiştir. Bu şekilde de cep telefonu dönemi başlamıştır. Bunu izleyen yıllarda da cep telefonları nesil değiştirmiştir. Bu yazımızda ise telefon ve cep telefonlarının gelişimlerini ve daha sonra insanlar üzerinde sosyal ve tarihi açıdan nasıl etkiler bıraktıklarını inceleyeceğiz.

İlk Telefon Ne Zaman İcad Edildi?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Alexander Graham Bell, 1876 yılında ilk telefonu icat etmiştir. Graham Bell telefonu icat etmiştir ama aslında sağırlar için konuşmayı ve duymayı kolaylaştıracak bir cihaz üretmeye çalışmıştır. Graham Bell’in babasının sağır öğrencilere özel birçok okul açması Graham Bell de büyük bir etki bırakmıştır. O zamanlarda Boston Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmakta ve sesin mekanik olarak iletilmesi üzerinde çalışmalarda bulunmaktadır. Bir düzenek üzerinde çalışırken, konuşmasının elektrik akımı üzerinde titreşimler yarattığını fark edince daha da umutlanmış ve bu konuda hırslanmıştır. Graham Bell’in bu yeni buluşunu ilk defa Boston’daki Bell Philadelphia Centennial fuarına getirip tanıtması ile büyük bir ilgi görmüştür. İnsanlar kendi evlerine ve ofislerine taktırmak isteyince de Graham Bell kendi şirketini kurmuş ve telefon üretmeye başlamıştır. Böylece telefonların da serüveni başlamıştır ve insanlarda büyük bir ilgi yaratılmaya başlanmıştır. Telefonun icadı ile iletişim kolaylaşmış ve bunun teknoloji üzerindeki etkileri görülmeye başlanmıştır. Bundan sonraki yüzyılda ise insanlar telefonları geliştirmiştir.

Telefonun Tarihi Gelişimi

Graham Bell’in ilk telefonu piyasaya sürmesinin ardından ilk ahizeli telefon piyasaya sürülmüştür. Bu telefon türünde, ilk telefonlara göre farklılıklar vardı. İlk telefondaki gibi dinlemek ve konuşmak için iki farklı mekanizma yerine tek bir aletle iki iş ilk defa yapılabiliyordu. Ahizeli telefonların gelişmesindeki en büyük rol, o dönemde mikrofonun geliştirilmesi olmuştur. Bundan sonra ise radyo dalgasını kullanan telefonlar icat edilmiştir. Bu dönemin de öncüsü Marconi adlı bir mucit olmuştur. Böylece radyo frekansı kullanılarak hem karada hem de denizde haberleşme başlamıştır. Bu buluşun en önemli yanı ise tek kablo üzerinden bir sürü farklı konuşma verisinin gönderilebilmesi olmuştur. Daha sonra bu cihaza telsiz denmeye başlanmıştır. Bu sistem kullanılarak üretilen ilk telsiz telefonlar piyasaya sürülmüştür. Bu gelişme ile Amerika ve İngiltere arasına ilk okyanus arası hat döşenmiştir. Böylece bu iki ülke arasındaki ilk telefonlu iletişim sağlanmıştır. Bundan sonra ise cep telefonuna dönüşmeden önceki haline bürünmüştür.

Telsiz telefonlardan sonra tuşlu telefon dönemi başlamıştır. Bu dönemde telefon santralleri daha da otomatik hale gelmiştir. Böylece de ahizeli telefonların kullanımı azalmıştır ve o telefon ağının sonu gelmiştir. Bu dönem 1960 civarlarında başlar ve elektrik teknolojisi bu dönemde muhteşem bir gelişim göstermiştir. Bu gelişimden dolayı ilk tuşlu telefonun üretimi başlamıştır ve daha sonra piyasaya sürülmüştür. Bu dönemdeki tuşlu telefonlar elektronik sistemlerden oluştuğu için eski ahizeli telefonlara göre daha hafif ve kullanışlıdır aynı zamanda da az yer kaplamaktadırlar.

Bu telefonların üretiminden hemen sonra ilk ekranlı ev telefonları üretilmiştir ve bu dönemde radyo frekansı aralığı artmıştır. Bu artış hemen sonrasında arabaları da etkilemiştir ve içerisinde telefon olan araba modelleri üretilmiştir. Bu arabalarda telefonlar istenilirse bir telefon kartı ile aktif hale getirilebiliyordu. Telefonlu araba dönemi ise cep telefonlarının icadı ile bitmiştir. Bu telefon dönemi ise yaklaşık 20 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Bence bu kadar değişim kısa bir sürede yaşanmıştır. Bu dönemden sonra ise asıl etkili olan dönem yani cep telefonu dönemi gelmektedir.

Cep Telefonu Ne Zaman İcad Edildi?

Cep telefonu ilk olarak 1973 yılında Martin Cooper tarafından icat edilmiştir. 1908 yılında Nathan Stubblefield ilk cep telefonu patentini almıştır ama bu patent günümüzdeki cep telefonları değil de telsiz telefon için alınmıştır. O zamanlarda kullanılan telsiz telefonlar daha çok askeri amaçlı kullanılmıştır. Buradan da az da olsa telefonun askeri anlamdaki etkilerini çıkarabiliriz. Martin Cooper’dan önceki cep telefonları sıfırıncı nesildir ve yaklaşık 1940’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Bu sıfırıncı nesil cep telefonları o dönemde çok kısıtlı bir alanı kapsıyordu ve tek bir tabandan oluşuyordu. Bu nesil bütün cep telefonlarının temelini oluşturmaktadır.

Bundan sonraki nesil Martin Cooper’ın ilk nesil telefonun patentini alması ile başlamıştır. İlk olan bu cep telefonu Motorola firması tarafından ilk defa piyasaya sürülmüştür. Bu cep telefonu ile şu an kullandığımız akıllı telefonlar arasında dağlar kadar farklar vardır. O zamanki üretilen model yaklaşık 850 gram ağırlığındadır ve pili yaklaşık 35 dakika idare etmektedir. Ama pili de 10 saatte şarj olmaktadır. Bu telefonun en önemli özelliği taşınabilir ve tuşlu olmasıdır. Bundan sonraki modellerde ise daha hafiflemiş ve daha kullanışlı olmuştur.

Cep Telefonu Tarihi

Birinci nesilden sonra ikinci nesil telefonlar ve telefon ağı geliştirilmiştir. Bu nesilde yeni GSM firmaları ortaya çıkmıştır ve 2G telefon sistemleri geliştirilmiştir. Birinci nesle göre daha teknolojiktiler ve dijital devre anahtarlama sistemine sahiptiler. Daha da önemli bir şekilde bu nesil telefonlar mobil telefon ağına çok daha hızlı bağlanabiliyorlardı. 2G cep telefonlarını yaygınlaştırdı ve aynı zamanda daha da kullanışlı hale gelmelerini sağladı. Bu dönemde telefonlar daha küçük boyutlara ulaştı ve tasarım olarak da güzelleştiler. Cep telefonların bu halleri almasının nedeni ise zaman içinde gelişen teknoloji olmuştur. Çipler küçüldü ve devreler daha küçük alanlara sığmaya başlamıştır. Aynı zamanda hücresel şebekeleri yani telefon şebekeleri bu dönemde çok daha güçlü hale gelmiştir. Bu dönemde ilk defa SMS konsepti tanıtıldı ve kullanılmaya başlandı. Dünyadaki ilk SMS 1993 yılında Finlandiya’ya atılmıştır. Bu dönemde bir de telefonlarda farklı zil sesleri kullanılmak üzere cep telefonlarına gelmiştir.

Bu dönemde ilk defa Motorola’ya rakip firmalar doğmuştur. Nokia, Siemens ve Ericsson gibi firmalar bu dönemde piyasaya katılmışlardır. Bu üç firmanın da farklı alanlarda ilk defa cep telefonlarına ekledikleri şeyler vardır. Nokia ilk defa 1011 serisini çıkarmıştır ve bu seri günümüze kadar gelmiş olan telefon modellerinin temelini oluşturmaktadır. Cep telefonu endüstrisinde ilk defa görebileceğimiz antensiz telefonları ilk defa Nokia üretmiştir. Ayrıca batarya problemine buldukları çözümlerle de popüler bir marka olmuştur. Siemens ise 1997 yılında ilk renkli ekrana sahip cep telefonu olan S10 piyasaya sunmuştur ama batarya sorunu ve telefonlarının kaba tasarımlara sahip olmasından dolayı o dönemde çok da başarılı olamamıştır. Ericsson ise kendisini ilk defa Bluetooth özelliği kullanarak ortaya çıkarmıştır. İlk defa T39 modelinde kullanılan bu özellikle, ilk defa SMS ya da MMS kullanılmadan veri aktarımı yapan Bluetooth özelliğini kullanmışlardır. Daha sonra ise T68 modeline GPS ve renkli ekran özelliklerini eklemesi ile popüler olmuştur.

3G Teknolojisi

3G teknolojisi 2G’den sonraki dönemde ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 2001 gibi başlamıştır ve cep telefonları en çok bu dönemde talep görmüştür. Bu dönemin gelmesi ile cep telefonlarında internet devri başlamıştır ve görüntülü konuşma gibi özellikler gelmiştir cep telefonlarına. İnternet’in de gelişmesi ile cep telefonlarında hızlı internet devri bu dönemde başlamıştır. Ayrıca bu dönemde ilk akıllı cep telefonları piyasaya sürülmüştür. Bu telefonların öncüsü de Steve Jobs’tur. Steve Jobs ilk defa tek bir telefonda hem tam ekran dokunmatik hem müzik dinlenilebilen hem de internete girebilme özelliklerini toplamıştı. Steve Jobs ilk Iphone’u tanıttıktan sonra herkesin bu telefonları kullanmaya başlaması ile akıllı telefon çağı başlamış oldu. Bu dönem ile birlikte aslında herkesin elinde bir bilgisayar olmuştur ve bu bilgisayar iş yapmak ya da eğlence amaçlı kullanılabilmektedir. Cep telefonları bu dönemden sonra ise 4G ve 5G teknolojileri gibi dönemlere geçiş yapmıştır.

iPhone Telefonlar
Tüm iPhone Modelleri

Cep Telefonlarının İnsanlar Üzerindeki Etkileri

Cep telefonlarının hayatımıza girmesi ile hayatımız hem kolaylaşmış hem de bazı yönleri ile olumsuz etkilenmiştir. Aynı zamanda tarihi değiştirebilecek bir etkisi vardır. Şu an dışarı çıkarsanız istisnasız herkesin elinde bir telefon olduğunu görürsünüz. Telefon hem hayatınızı kolaylaştırdığı için hem de diğer insanlarla kolay iletişim kurmanızı sağladığı için çok kullanılmaktadır. Bu kullanımın tabi ki de bizlere olumsuz etkileri vardır. Ama cep telefonu kullanımı insanlığa çok fayda sağlamıştır. Ve gelişmemize katkıda bulunmuştur. Örneğin 2017 yılında Roman isimli 4 yaşındaki bir çocuk annesini yerde baygın bulmuştur. Daha sonra Iphone’nun bir özelliği olan asistan Siri’yi kullanarak görevlileri evine çağırır. Böylece annesini bir cep telefonu sayesinde kurtarmıştır. Bunun gibi bir sürü örneği etrafımıza bakarak görebiliriz. Ama en önemli olan hem az kullanmamak hem de abartarak da kullanmamak, çünkü ikisi de bizim için zararlı. Az kullanırsak bize gerekli olan bilgileri edinemeyiz. Çok kullanırsak da bağımlısı oluruz ve fiziksel olarak olumsuz etkileniriz.

Cep Telefonunun Önemi

Sonuç olarak bu teknolojileri yerinde ve zamanında kullanmalıyız. Ne çok az ne de çok fazla kullanmalıyız. Biz teknolojinin kölesi olmamalıyız. Olabildiğince çok yararlanmalıyız ama aynı zamanda kendimizi çok kaptırmamalıyız. Daha önceki anlatılanlara baktığımızda cep telefonunun gelişiminin çok kolay bir süreçten gelmediğini görürüz. Bu yüzden bu teknolojilere de saygı duymalıyız. Toplumsal olarak da cep telefonu insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırmıştır. Başka teknolojilerin de gelişiminde katkıda bulunmuştur. Bu teknolojiler eğitim, ulaşım, sanayi ve savunma gibi alanları kapsamaktadır. Bu alanlarda gelişime katkıda bulunmuştur.

Dünya tarihinde ise bazı büyük çaplı değişikliklere neden olmuştur. Bunların olumlu ya da olumsuz sonuçlarının olmasına neden olmuştur. Cep telefonu teknolojisinin gelişmesi aynı zamanda veri alışverişi cihazlarının gelişmesini de sağlamıştır. Böylece artık daha uzun menzilli silahlar ve insansız kara ve hava araçları üretilmeye başlanmıştır. Hem savaşlarda kendimizi daha iyi korumamıza hem de daha çok insanın ölmesine yol açmıştır. Ama gelişen insansız kara araçları ile bomba imha robotları üretilerek insanların hayatlarını da korumaya başlamıştır. Kısacası cep telefonu, çiplerin ve devre teknolojilerinin de gelişmesine sebebiyet vermiştir. Böylece diğer alanlardaki teknolojiler de gelişmiştir.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Geçmişten Günümüze Tüm iPhone Telefonlar başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.