Osmanlı TarihiTarihin Rotası

Bursa Kapalı Çarşı Hakkında Bilgi – Tarihi ve Hikayesi

Bursa Kapalı Çarşı, Osmanlı Devleti’nde Orhan Gazi döneminde bölgedeki hanların araları çatılar ile kapatılarak oluşturulmuştur.

Bursa Kapalı Çarşı hakkında bilgilere yer verdiğimiz bu yazımızda kapalı çarşının tarihine ve hikayesine de değindik. Bursa Kapalı Çarşı, Osmanlılarda Orhan Gazi döneminden bugüne gelmiştir ve Türkiye’nin önemli eserlerinden birisidir.

Bursa Kapalı Çarşı Hakkında Bilgi

Kapalı Çarşı, Bursa’da yer alan en eski çarşılardan biridir. Türkiye’de farklı yerlerde bulunan kapalı çarşılar içerisinde, Bursa’daki farklı bir öneme haizdir. Tarihi oldukça eski olan çarşılardan biri olarak bilinmektedir. Tarihi İpek yolu üzerinde yer alan Kapalı Çarşı, Bursa’nın fethinden sonra inşa edilmiştir. Orhan Gazi zamanında çok sayıda, dönemine uygun alışveriş alanları yapılmıştır. Yörenin ticaretine hareketlilik katmakla kalmayıp, tarihi İpek yolu üzerinde de farklı kumaş ve baharatların satıldığı yer olarak da adını duyurmuştur.

Bursa Kapalı Çarşı Tarihi

Kapalı Çarşı, Bursa’nın Türkler tarafından, fethi sonrasında yapılmış eserlerden biridir. Bursa, Türk Yurdu olduktan sonra, burada çok sayıda, han, hamam, cami, medrese gibi tarihi eser yapılmıştır. Türklerin Bursa’ya o dönemlerde kazandırdıkları eserlerden biri de Kapalı Çarşı’dır. Bursa o dönemde bir savunma üssü konumunda idi. Yapının ilk zamanlardaki hali, daha mütevazı ve kendi halinde idi. Zaman içerisinde, deprem ve yangın gibi türlü afetler sonrasında, tamir ve imar süreci devam etmiştir. Her tamir sonrası daha da geliştirilmiş ve düzenlenmiştir. Tarihi Kapalı Çarşı, en büyük depremi 1855 yılında yaşamıştır. O tarihten sonra yapılan onarım çalışmaları ile günümüzdeki şekline uygun bir hale gelmiştir. Üstü açık olan Kapalı Çarşı, tamir sonrasında üstü kapatılmıştır.

Kapalı Çarşı tarihsel gelişiminde birçok doğal afetle karşılaşmıştır. Bursa’nın fethi sonrası yapılan bu yapı, Orhan Gazi döneminde oldukça geliştirilmiştir. Hanlar arasındaki bölümler, üstten bir çatı ile birleştirilmiştir. İlerleyen zamanlarda ise, türlü baharatçılar, bakırcılar, ipek satan dükkânlar, ziynet dükkânları ile geliştirilmiştir. 1855 yılındaki deprem neticesinde, tekrar aslına uygun olarak inşa edilmiştir. 1958 yılındaki yangın sonrasında ise, tek katlı olan Kapalı Çarşı, iki kat olarak tekrar yapılmıştır. Her onarım çalışması, Kapalı Çarşı’yı daha da değiştirip, geliştirmiştir.

Bursa Kapalı Çarşı’nın Günümüzdeki Hali

Kapalı Çarşı, günümüzde üstü kapalı, iki katlı bir yapı olarak, hizmet vermektedir. Her ne kadar çok sayıda onarım geçirse de Bursa’nın bilinen en eski yapılarından biridir. Hareketli ve renkli dükkânları ile tarihi anımsatan, eşsiz güzellikte bir alışveriş merkezidir. Üst katta, kumaşçılar yer almaktadır. Pek çoğu ipek satan kumaşçılardır. Toplam doksan beş adet mağazası bulunmaktadır. Bu mağazaların alt katta olanların sayısı elli iken, üst kattakiler, kırk beş adettir. Kapalı Çarşı’daki çini işlemeciliği görülmeye değerdir. Firuze taşlar ile de yapılan kapı süslemeleri son derece ihtişamlıdır. Birçok bedesten bulunmaktadır. Bunların ilk akla gelenleri, kuyumcular, yorgancılar, mobilyacılar olarak öne çıkar.

Günümüzde Bursa Kapalı Çarşı

Bugünkü Alışveriş Merkezleri Yerine Geçen Kapalı Çarşılar

Günümüzde alışveriş merkezlerinde görülen her türlü ticari faaliyet, o dönemlerde kapalı çarşılarda yapılmaktadır. Bursa’daki Kapalı Çarşı da bunun en güzel örneklerindendir. Geçirilen tamiratlar sonrasında, aslına sadık kalınması istenmiş olsa da bu pek mümkün olamamıştır. O dönem yaşantısında büyük önemi olan bu çarşılar, halkın her türlü alışverişini yaptıkları yer konumunda idi. Aynı zamanda, tarihi İpek Yolu üzerinde olması, ticaret yapmak isteyen Avrupalılar için de bir geçiş noktası konumuna getirmiştir. Aktar, kumaş ve bakır işçiliğinin en güzel örnekleri burada sergilenmiştir.

Kapalı Çarşı, günümüzde de Bursa Halkı tarafından tercih edilen alışveriş mekânları arasında yer almaktadır. Bursa Kapalı Çarşı’da han içerisinde alışveriş mekânlarının yanı sıra, dinlenecek, çay içilecek yerler de bulunmaktadır. Tarihinden gelen en önemli özelliği, ipek kumaş ticareti olan bu çarşı, günümüzde de en çok bu maksatla ziyaret edilir. Tarihi ve kültürel miraslarımızdan olan bu çarşı, gelecek kuşaklar için de ayrı bir öneme haizdir. Bursa’ya gelen ziyaretçilerin en çok gezdiği mekânlardan biridir.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Bursa Ulu Camii Tarihi, Özellikleri ve Sırları başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

3 Yorum

  1. Merhaba, Ders:Tarih sitesini çok beğeniyorum. Bu yazınızda da yine faydalı bilgiler sunmuşsunuz, tebrik ederim. Tanıttığınız turistik yerlerin kamuoyuna aktarılması konusunda faydalı olduğunu düşünüyorum. Bursa’da yaşayan birisi olarak yazının oldukça yerinde olduğunu da belirtmek isterim.

  2. Bursa Kapalı Çarşı Hakkında Bilgi – Tarihi Ve Hikayesi adlı bu yazı gerçekten benim dikkatimi çok çekti. Her ne kadar Bursa’yı ve Bursalı insanları sevmesem de bu yazı beni çok etkiledi ve Bursaya gitmeye karar verdim. Bu yüzden de sanırım artık bursalı insanları sevmek zorundayım eğer sevmezsem orada bana kötü şeyler yapabilirler. -b

    1. Bu tarz kötü ithamları lütfen kendinize saklayın. Kimse düşüncelerinizi belirttiğiniz için size saldıramaz, ya da tabirinizle “kötü şeyler” yapamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.