Dünya Tarihi

Silikon Meme İlk Ne Zaman Kullanıldı? Estetik Ameliyatlar Tarihi

Tarih boyunca yaşayan insanlar, yaşanılan şartlar vb. etkenler her daim değişiklik gösterdiğinden dolayı Estetik kavramının tanımı da insanlar değiştikçe değişiklik göstermiştir. Genel olarak bu tarihi dört farklı çağa bölebiliriz. Bu çağlar İlk (Antik), Orta, Yeni ve şu anda içinde bulunduğumuz Yakın çağdır. Bu yazımızda estetik kavramı içindeki başka bir kavram olan Silikon Meme kavramını inceledik. Silikon Meme kavramına geçmeden önce silikonun ne olup olmadığını açıklamak yararlı olacaktır.

Silikon Nedir?

Silikon, kimya alanında kullanılan bir maddedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ise kapı, pencere gibi nesnelerin aralıkları örterek hava ve su geçmesini önlemek amacıyla kullanılan şeffaf ve yapışkan bir madde olarak tanımlanmaktadır. Ancak yazımızın konusunu oluşturan ve estetik alanında kullanılan silikon ise güzel görünmek amacıyla çeşitli organlara eklenen madde olarak açıklanmaktadır.

Silikonun Kullanım Alanı ve Tarihi

Silikonun tarihi aslında birçok maddeye göre daha kısadır. Bunun nedeni ise birtakım işlemlerden geçirilerek elde edilmesidir. Silikon günümüzde genelde dolgu, yapıştırma, izolasyon amacıyla kullanılıyor. Piyasadaki farklı kullanım şekillerine göre farklı türleri de bulunuyor. Bunlardan bazıları renkli, anti küf, beyaz, oto, akvaryum silikonudur. Bunun yanında daha genel kullanımlara örnek vermek gerekirse ısıya dayanıklı, akvaryum, standart ve ayna silikonları gibi kullanılan alanları vardır. Bu kullanım alanlarından birini netleştirmek gerekirse; akvaryum silikonu cama çok iyi yapıştığı ve hayvan, bitki vb. canlılara zararı dokunmadığı için kullanılan bir silikon türüdür.

Silikon Meme Nedir?

Anatomide meme kavramı yavrularını emzirmek için, memelilerin göğsünde türlü biçim ve sayıda bulunan, meme başı denilen çıkıntıları olan organ olarak tanımlanmaktadır. Silikon Meme ise insanlardaki memenin altına bir ameliyatla yerleştirilen silikondan oluşan maddedir.

Silikon Meme Tarihi

Tarihte ilk defa silikon meme ameliyatı (göğüs protezi operasyonu) geçirerek daha sonrasında bu operasyonu olacak olan iki milyondan fazla kadının önünü Lindsey adında bir kadın açtı. Bu silikon meme operasyonu Dr. Thomas Cronin’in önderliğinde Lindsey’den denek olması rica edilerek yürütülmüştür. Bu göğüs protezi operasyonu ise 1962 yılında gerçekleştirilmiştir. İlk silikon meme ameliyatında meme büyütülmüştür.

Halit Ziya Konuralp

Halit Ziya Konuralp, Türkiye’de ilk defa Estetik ameliyatı yapan kişidir. Halit Ziya 1904 yılında doğmuş ve 19 Nisan 2005 yılında bu dünyadan göçmüştür. Kendisi Türk bir hekimdir ve İstanbul Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi gibi kurumlarda öğretim üyeliği de yapmıştır. Hekim olarak hayatının en önemli başarılarından biri olarak Türkiye’ye plastik cerrahiyi getirmesi gösterilebilir. Ayrıca 1958 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde Türkiye’nin ilk plastik cerrahi kürsüsünü kurup 1975’e kadar öğretim üyesi, profesörü ve kürsü başkanı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

Türk Plastik Cerrahi Derneği

Türk Plastik Cerrahi Derneği’nin en önemli ve baş amaçlarından bazıları, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanlık dalının kapsamında yer alan konularda yüksek düzeyli bilimsel seviyeyi yakalamak sürdürmek ve ilerisine geçmek için gerek ülke içinde gerek uluslararası platformda bilgi alışverişini teşvik etmek, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanındaki diğer ulusal ve uluslararası derneklerle ilişki kurmak, bu derneklere üye olmak, en az yılda iki bilimsel kongre yapmak, üyeler arasında mesleki çalışmaları bilimsel açıdan desteklemek, genç Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahların gelecek nesillere örnek uzman ve eğitimci olabilmeleri için yetişme standartlarının uluslararası düzeyde olmasını sağlamaktır. Amaçları doğrultusunda bilime katkıda bulunmak ve çalışmalarını yürütmek Türk Plastik Derneği’nin amacıdır.

Türkiye’de Silikon Meme Örnekleri

Dünyanın birçok yerinde ünlüler kendi dış görünüşlerini bir takıntı haline getirdikleri için Estetik ve silikon meme operasyonlarına yöneldi. Bu operasyonların ucu tabiki Türkiye’ye de dokundu. Bazı ünlüler de dış görünüşlerine takıntılarından dolayı silikon meme operasyonlarına başvurdular. Bu ünlüler arasında Özge Ulusoy, Dilan Çiçek Deniz, Miray Daner olmakla beraber Türk sineması ve televizyonundan daha birçok aktör ve ünlü isim bu listede bulunuyor.

Estetik Nedir? Estetik Tarihi

Sanatta, felsefede ve yaşamda güzelliği kuramsal olarak ele alan bir bilim olan Estetik, İlk Çağ’dan beri insanların yaşamlarında önemli bir yer tutmuştur.

Antik Çağ’da insanlar şu ana karşın Estetik’i nesnel olarak görmekteydiler. Antik Çağ’dan Estetik adına kalan Platon ve Aristotales’in bize aktardığından daha öte pek bir yazılı eser veya bilgi günümüze ulaşamadı. Platon’a göre Estetik doğuştan vardı. Ne üretilebilirdi ne de yok edilebilirdi. Estetik her zaman kendiliğinden vardı. Estetik’i farklı başlıklar altında da tanımladı. Bunlara örnek olarak iyiliği ve doğruluğu verebiliriz. Ayrıca Platon, sanatı Estetik’in bir taklidi olarak görüyordu. Yani Estetik kendiliğinden vardı ve taklit tamamen edilemezdi onun için. Sanatı da bir tür taklid olarak yorumluyordu. Estetik’in taklidi. Aristotales de bazı noktalarda Platon ile hemfikirdi fakat bazı farklı yönleri vardı. Sanat konusunda Aristotales daha farklı bir tavır takınarak sanatın aslında tamamlanmamış olanı tamamladığı savundu.

Orta Çağ’da ise geçen Antik Çağ’dan kalma Platon – Aristotales mantığının devam ettiğini görüyoruz ve farkında olan kitlelerin daha da genişlediğini görüyoruz. Fakat o zamanlarda karşımıza çıkan Aquinolu Thomas adlı bir filozofun bu kuramlara bağlı kalmasıyla birlikte iyiyi ve güzeli birbirinden  ayırdığını da görebiliyoruz.

Yeni Çağ’a geldiğimizde ise bilgi kuramı tüm disiplinlerin temelini oluşturur. Bunun sonucunda Yeni Çağ’da Estetik’in çok daha filozofik bir şekilde yorumlandırıldığını görüyoruz. Yakın Çağ’da Estetik bireysele indirgenirken kavramlar da evrensel olmaya başlar.

Estetik Operasyon Nedir? İlk Estetik Operasyon Ne Zaman Yapıldı?

Günümüzde Estetik operasyonlar, bireyin kendi bedenindeki bir parçayı veya bölgeyi bilim el verdiğince kendi istekleri üzerine operasyon geçirerek o bölgeyi değiştirmesidir. Bu işlem tabiki de doğal değildir. Fakat bunun çıkışının hikayesi ilginçtir. İlk Estetik operasyon her şeyin ilk bulunuşu ve uygulanışı gibi ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkmıştır. İngiliz denizci Walter Yeo, dünya üzerinde kayıtlı olan ilk plastik cerrahi operasyonunu 1. Dünya Savaşı’nda geçirdi. 1916 yılında yüzünde korkunç yaralar oluştu, üst ve alt göz kapaklarını kaybetti. Bu olay sonrasında başka bir ingiliz denizciden alınan deri parçasını cerrahi operasyon ile Walter Yeo’nun yüzüne nakledildi. Daha sonrasında burun Estetik’i ilk defa 2. Dünya Savaşı’nda yapıldı. Bunun yanında savaş yıllarında birçok Estetik ameliyat daha yapıldı ama bu sefer farklı bir ihtiyaçtan dolayıydı. Estetik burun operasyonları o zamanlar Musevi halkını Nazilerden korumak için yapılıyordu.

Estetik Operasyon Nasıl Yapılır?

Estetik operasyonlar, alışılagelmiş cerrahi operasyonlar gibi yapılıyor. Ameliyata girilmeden önce kişinin bilgileri alınıyor, nerenin yapısıyla oynanacağı ve ne yönde değişiklikler yapılacağı belirleniyor. Kişinin kendi iradesi ile bu işe kalkıştığı ile alakadar kağıtlar imzalanıyor. Ameliyat sırasında da kişinin vücudu yarıldığı için narkoz etkisinde bırakılarak bu işlemler gerçekleştiriliyor.

Estetik Operasyonların Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Estetik operasyonlar ilk kullanılmaya başlandığı zamanlarda gerçekten sağlık açısından sorun teşkil edecek durumlarda başvurulan bir yöntemdi. İlk yapılan operasyonlardaki hastaların sorunları genelde şu şekildeydi: Avuç veya kol altlarında alışılagelenden fazla terleme, vücudun belirli bir noktasında felç sonucu gerçekleşen anatomi bozukluğu, vücudun sağlığı açısından sıkıntı  yaratabilecek bölgeler vb. Bu bölgeler o zamanların en kolay ve güvenilir yollarından biri olan Estetik operasyonlarıyla yapılıyor ve bu da kişinin bedenine zararından çok faydası dokunuyordu. Fakat şu sıralar genelde yapılan Estetik operasyonlar kişinin sağlığı yerine sadece zevkleri için yapılıyor. Her yapılan operasyonun kendine ait birtakım sıkıntıları ve ileride doğurabilecek riskli durumları vardır. Estetik operasyonları da pıhtılaşma sorunu (beyne ve kalbe kan pıhtısının gitmesi), tansiyon yükselmesi veya aşırı düşmesi, anestezi komplikasyonları vb. sorunlar genelde kalp veya ilgili bölgenin durarak işlevini yerine getirememe sıkıntısı doğuruyor ve sağlık yerine sadece kişisel göz zevki için yapılan bu operasyonlar alınan riski genelde karşılamıyor.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Sütyen Nedir? Sütyen Ne Zaman ve Nasıl Keşfedildi? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.