İslam Tarihi
-
Hicret Nedir? Tarihi, Nedenleri ve Sonuçları
Hicret nedir? Hicret, Hz. Muhammed’in ve ona inananların 622 yılında dini baskı ve zulümden kaçarak Mekke’den Medine’ye yaptıkları tarihi göçtür.…
-
Mute Savaşı Nedir? Nedenleri, Sonuçları ve Tarihi
Mute Savaşı, Müslümanlar ile Hristiyanlar (Bizans İmparatorluğu) arasında gerçekleşen ilk savaştır. 629 yılında Ürdün'de gerçekleşti.
-
Hendek Savaşı Tarihi, Nedenleri ve Sonuçları
Hendek Savaşı, 627 yılında Müslümanlar ile Arap ve Yahudi kabileler arasında Medine yakınlarında yapılan ve 24 gün süren bir savunma…
-
Hayber’in Fethi Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Hayber'in Fethi, 629 yılında Müslümanların, Yahudilerin kontrolündeki Hayber Kalesini ele geçirmesi ile sonuçlanmıştır.
-
İkta Sisteminin Özellikleri ve Faydaları (Maddeler Halinde)
Bu yazımızda İkta sisteminin özellikleri ve faydaları nelerdir? İkta sisteminin devlete katkıları nelerdir? sorularını yanıtladık.
-
İkta Ne Demek? İkta Sistemi Nedir?
İkta Sistemi nedir? İkta sistemi, devlete ait toprakların aylık veya yıllık vergi gelirlerinin devlet görevlilerine maaş karşılığı olarak verilmesidir.
-
Filistin Sorunu Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
1947'de Birleşmiş Milletler, Filistin'de Yahudi ve Arap devletlerinin kurulmasına izin verdi. Böylece Filistin Sorunu ortaya çıktı.
-
Hicri Takvim Nedir? Başlangıcı, Ayları ve Özellikleri
Hicri Takvim nedir? Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç edişini (hicret) başlangıç kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde bir tam dolanımını…
-
Kandil Nedir? Kandil Ne Zaman? Kandil Günleri 2024
Kandil nedir? İslamiyet'te mübarek kabul edilen ve kutlanan özel gecelerdir. 2023 Kandil geceleri; Regaib, Mirac, Berat, Kadir ve Mevlid.
-
Hudeybiye Antlaşması Nedir? Tüm Maddeleri ve Sonuçları
Hudeybiye Antlaşması (Feth-i Mübin), 628 yılında Medine İslam Devleti ile Mekke Şehir Devleti arasında yapılan bir barış antlaşmasıdır.
-
Hadarilik Nedir? Bedevilik ve Hadarilik Farkları
Hadarilik, Arap yarımadasında bedevi (göçebe) yaşamdan, yerleşik yaşama geçmiş olan kimselerin yaşam biçimidir. Medeni, uygar ve şehirli anlamındadır.
-
Bedevilik Nedir? Bedeviler Kimdir? Bedevilerin Özellikleri
"Çölde yaşama" anlamında olan Bedevilik, Sahra Çölü başta olmak üzere Arap Yarımadası'nda yaşayan göçebe Arap kabilelerinin yaşam biçimidir.
-
Üç Aylar Nedir? Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? (2024)
Üç Aylar (Recep, Şaban, Ramazan) 2023 yılında 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başlayacaktır, 23 Nisan 2023 Pazar sona erecektir.
-
Kerbela Olayı Nedir? Nasıl Oldu? Önemi ve Sonuçları Nelerdir?
Kerbela Olayı, 10 Ekim 680 tarihinde, bugünkü Irak'taki Kerbelâ kentinde, Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin ile Emevi halifesi I. Yezid arasında…
-
Bâtınilik Nedir? Bâtıniler Kimlerdir? Amaçları ve Faaliyetleri
Bâtınilik, Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerinin daha derinde gerçek anlamları olduğunu savunan akımdır. Türkler arasında 9. yüzyıldan itibaren yayılmıştır.
-
Veda Hutbesi Nedir? Veda Hutbesi Metni, Anlamı ve Önemi
Veda Hutbesi, 6-9 Mart 632 (9 Zilhicce 10) tarihinde Mekke'deki Arafat Dağı'nda Hz. Muhammed tarafından on binlerce Müslümana yapılan konuşmadır.
-
Kur’an-ı Kerim Nedir? Ne Zaman, Nerede, Nasıl İndirildi?
Kur’an-ı Kerim, 610 yılında Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde Mekke'deki Nur Dağı üzerindeki Hira Mağarası'nda indirilmeye başlanmış ve bu indirilme süreci…
-
Nizamiye Medreseleri Nedir? Ne Zaman ve Nerede Kuruldu?
Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklu Devleti zamanında vezir Nizamülmülk adına kurulmuştur. Bağdat, İsfahan, Nişabur, Belh, Herat, Basra, Musul'da vardır.
-
Türkler Nasıl Müslüman Oldu? Türklerin İslamiyet’i Kabulü
Bu yazımızda Türklerin İslamiyet'i kabulü hakkında bilgi verdik. Türklerin İslamiyet'e geçişleri uzun bir süreçten sonra gerçekleşmiştir.
-
Gazali Kimdir? İmam-ı Gazali Hayatı ve Eserleri
Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî olarak da bilinen Gazali, 1058 - 1011 yılları arasında İran'da yaşamış Fars kökenli bir düşünürdür. Mutasavvıf…