Türk Tarihi
-
Maniheizm Nedir? Tarihi ve Özellikleri
Maniheizm Nedir? Maniheizm, Mani tarafından kurulan eski bir din olup, iyi ve kötü arasındaki evrensel bir çatışmayı, ışık ve karanlık…
-
Nardugan Nedir? Nardugan Bayramı Nasıl Kutlanır?
Nardugan Bayramı, her yıl 21 Aralık'ta Türkler arasında kutlanılan bir bayramdır. Bir çok Türk topluluğu için yılbaşıdır.
-
İkta Sisteminin Özellikleri ve Faydaları (Maddeler Halinde)
Bu yazımızda İkta sisteminin özellikleri ve faydaları nelerdir? İkta sisteminin devlete katkıları nelerdir? sorularını yanıtladık.
-
İkta Ne Demek? İkta Sistemi Nedir?
İkta Sistemi nedir? İkta sistemi, devlete ait toprakların aylık veya yıllık vergi gelirlerinin devlet görevlilerine maaş karşılığı olarak verilmesidir.
-
Orhun Yazıtlarında Türk Sözcüğü
Orhun Yazıtlarında Türk sözcüğü, Türk veya Türük biçiminde 75 kez geçmektedir ve “boy, kabile, halk” anlamlarında kullanılmıştır.
-
16 Büyük Türk Devleti Hangileridir? Kurucuları ve Bayrakları
Bu yazımızda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldız ile simgelenen 16 Türk devleti hangileridir? sorusunu yanıtladık.
-
Celali Takvim Nedir? Celali Takvimi Kim Buldu?
Celali Takvim, 1079'da Büyük Selçuklu Devleti'nde Güneş yılına göre hazırlanmıştır. Başlangıcı Hicret, yılbaşı ise Nevruz yani 21 Mart'tır.
-
Türkiye Selçuklularında Teşkilat ve Sosyokültürel Yapı
Türkiye Selçuklularında Teşkilat başlığında Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti'nde devlet, ordu, divan ve saray yönetimi konularını inceledik.
-
Kösedağ Savaşı Nedir? Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Kösedağ Savaşı, Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında 3 Temmuz 1243 tarihinde bugünkü Sivas'ta (Zara ile Suşehri arasında) yaşanmış bir…
-
Miryokefalon Savaşı Nedir? Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Miryokefalon Savaşı, Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında, 17 Eylül 1176'da Denizli yakınlarındaki (Miryokefalon'da) yapılan savaştır.
-
Asya Hun Devleti Hakkında Bilgi (Kurucusu, Başkenti, Bayrağı, Özellikleri)
Büyük Hun İmparatorluğu da denilen Asya Hun Devleti, MÖ 220'de bugünkü Moğolistan'da yer alan Ötüken'de Teoman tarafından kurulmuştur. MÖ 45'te…
-
12 Hayvanlı Türk Takvimi Nedir? Özellikleri ve Kullanımı
12 Hayvanlı Türk Takvimi, Güneş yılı esaslı bir takvim olup Asya'da yaygın olarak kullanılmaktadır. Başlangıcı MÖ. 2367 yılıdır. Yılbaşı ise…
-
Kutadgu Bilig Nedir? Konusu, Özellikleri ve Önemi
Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacib tarafından 1069 yılında 6645. beyit olarak Kaşgar'da yazılarak Karahanlılar hükümdarının oğlu Uluğ Buğra Han’a sunulmuştur.
-
Bâtınilik Nedir? Bâtıniler Kimlerdir? Amaçları ve Faaliyetleri
Bâtınilik, Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerinin daha derinde gerçek anlamları olduğunu savunan akımdır. Türkler arasında 9. yüzyıldan itibaren yayılmıştır.
-
Nizamiye Medreseleri Nedir? Ne Zaman ve Nerede Kuruldu?
Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklu Devleti zamanında vezir Nizamülmülk adına kurulmuştur. Bağdat, İsfahan, Nişabur, Belh, Herat, Basra, Musul'da vardır.
-
Büyük Selçuklu Devleti’nin Yıkılış Nedenleri Nelerdir?
Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılış nedenleri arasında taht kavgaları, iç isyanlar, Batıniler ve dış saldırılar gibi olaylar yer almaktadır.
-
Büyük Selçuklu Devleti Hakkında Bilgi
Büyük Selçuklu Devleti, 1040'ta İran'ın Horasan bölgesinde Tuğrul Bey tarafından kurulmuş Türk devletidir. 1157'de Sultan Sencer'in ölümüyle yıkılmıştır.
-
Türkler Nasıl Müslüman Oldu? Türklerin İslamiyet’i Kabulü
Bu yazımızda Türklerin İslamiyet'i kabulü hakkında bilgi verdik. Türklerin İslamiyet'e geçişleri uzun bir süreçten sonra gerçekleşmiştir.
-
Orhun Yazıtları Nedir? Ne Zaman, Nerede Bulundu ve Çözüldü?
Orhun Yazıtları, 8. yüzyılın başında Kutluk Devleti döneminde dikilmiştir. 1889'da Moğolistan’da Orhun Vadisi'nde bulundu ve 1893'te yazılar çözüldü.
-
Gazali Kimdir? İmam-ı Gazali Hayatı ve Eserleri
Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî olarak da bilinen Gazali, 1058 - 1011 yılları arasında İran'da yaşamış Fars kökenli bir düşünürdür. Mutasavvıf…