Dünya Tarihi

Hip Hop Nedir? Tarihi ve Kültürü

Hip Hop nedir? Hip Hop, 1970’li yıllarda, Amerika’da azınlık olarak yaşayan siyahiler arasında ortaya çıkan bir müzik akımıdır. Hip Hop akımının ortaya çıkışında Blues, Funk, Soul ve Jazz müziğinin etkisi vardır.

Hip Hop Nedir?

Hip Hop, nam-ı diğer sokak sanatı, sokak yaşamına ve bahsi geçen 1970’li dönemlerin gündeminde yaşananlara bağlı olarak bir kitlenin belli başlı olaylara tepki göstermesi, biraz şans, tehlike, ölüm, savaş, barış ve biraz da eğlence sektörünün etkisiyle ortaya çıkmış özgün ancak sahibi olmayan, özgürlüğü amaçlayan ve temsil eden bir sokak sanatı, kültürüdür.

Hip Hop Tarihi

Hip Hop olması gerektiği şekilde ve tıpkı diğer kültürlerin oluşum süreci gibi, Hip Hop da sanki bir duvar gibi tuğla tuğla zamanla taşların birbirinin üzerine oturmasıyla oluşmuş bir kültürdür. Hip Hop kültürünün doğuşu ise aslen 1970’li yıllarda sokaklarda sık karşılaşılan ölüm, suç, cinayet, tehlike, korku, açlık, bolluk, özgürlük, isyan ve eğlence gibi birçok durumun bir araya gelmesi ile Amerika’nın New York eyaletinin Güney Bronx bölgesinde bir Dj (Disk Jockey)’in kendi stilini oluşturması ve sokakta gördüklerini bu stil ile harmanlamasıyla ortaya çıkmıştır. Hip Hop’un temeli aslen Dj Kool Herc (Clive Campbell)’ün okul açılma dönemlerinde kız kardeşinin okul kıyafetlerinin parasını çıkarmak için new York’un Güney Bronx bölgesinde bulunan 1520 Sedgwick Ave. isimli apartmanda gerçekleştirilecek olan disko partisinde müzik yapmaya karar vermesiyle başladı. Başlarda partiye katılan kitle oldukça az olsa da Kool Herc’ün özgün ve ortamı coşturmayı bilen tarzı ile zamanla büyümüş ve Hip Hop’un alt dalları şekillenmeye başlamıştır.

Tüm Dünyayı değiştirecek kültürün ilk tuğlasına el atarken daha 18 yaşında olan Kool Herc, yaptığı müzik ile Charlie Chase, Grandmaster Flash ve Grand Wizzard Theodore gibi isimlerin etkilenip bu minik kültür temeline dahil olmasını sağlamıştır. Müzik yaptığı dönemlerde Metal Rock, Pop gibi birçok yeni oluşmaya başlayan müzik dalları hızla yükselmeye devam ederken Herc onların aksine Funk ve Soul türü bir müzik icra etmiştir ve olaya varyasyon katma amacı ile bir gün Herc’ün müziğinin üstüne ortamdaki önemli ve sevilen kişilerin isimleri sayıklanmaya başlarken zamanla isimler ile beat bir bütünlük oluşturmuş ve yerini sözlere bırakmıştır. Başlarda oldukça Off- Beat giden sözler zamanla kafiye ve benzeri kurallar ile bütünleşerek müzikalite bakımından ilerlemiş ve ritim ile birleşen şiirin sonuncunda RAP (Rythm and Poem ya da Rythmic African Poetry) i ortaya çıkarmıştır.

Tüm bunlar devam ederken Kool Herc kimi zaman müziğinde aralar vererek insanların dans etmesine zaman bırakmış ve bu aralarda break dance (Türkçe çeviri ara dansı olan break dance’nin olayı buradan gelmektedir) kültürünün oluşmasını sağlamıştır ve bunun beraberinde B-Boy, B-Girl kavramları da ortaya çıkmış kültürde yer edinmiştir. Zamanla kendini geliştiren Rap müzik de de amaçlar oluşmaya başlamış ve Afro Amerikan halkının o dönemlerde yaşadığı ırkçılık, açlık, yoksulluk, suç, savaş ve ölüm gibi sıkıntılar müziğin temelini oluşturmuş ve tepkiler gösterilmiştir. Daha sonralarda ise Graffiti gibi kavramlar da ortaya çıkmıştır. Tüm bu olanlardan sonra ezilen halkın ve sokağın sesi, eğlencesi ve yaşamı haline gelen Hip Hop kültürü oluşmuş ve temellerini atmıştır.

Hip Hop Kültürü

Hip Hop kültürü Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance ve DJ’lik gibi alanlardan oluşmaktadır.

Rap

Dj Kool Herc’ün de çabalarıyla ortaya çıkmış olan rap müziğin temelleri kafiye, hız ve flow olarak üç ana kurala dayanır. MC yani Mic Checkerların beat adı verilen ritim ve melodi bütününün bir akış ve duygu içerisinde çoğunlukla hızlı bir şekilde kafiye oluşturmasıdır. Tıpkı Hip Hop gibi Rap de bir bakıma bir kültürdür ve bir tarihi vardır. Hip Hop başlarda ağır olarak sokakta yaşanan sıkıntı, kötü olaylar, çekilen zülüm ve zorlukları anlatsa da eğlenmek ve bir şeylerden bahsetmek üzere de icra edilmiştir. Rap ilk ortaya çıktığı günden bu yana bir çok alt dala ayrılmış ve kimi zaman farklı tarzlar ile harmanlanmışken kimi zaman ise tamamen farklı ve orijinal stilleri de ortaya çıkarmıştır.

Rap’in ortaya çıkmasından günümüze kadar oldukça fazla alt dala ayrılmasının yanı sıra bir o kadar da fazla müzisyen ve üstat tarafından icra edilmiştir. Rap denince akıllara ne kadar çok Tupac Amaru Shakur (2Pac), Cristopher George Latore Wallace (The Notorious BIG ya da BIG ya da Biggie), Curtis James Jackson (50Cent), Calvin Cordozar Broadus (Snoop Dogg), Andre Romelle Young (Dr.Dre), Marshall Bruce Mathers (Eminem), O’Shea Jackson Solemé (Ice Cube), Eric Lynn Wright (Eazy-E), N.W.A gibi bu kültürün temellerini atmış büyük isimler gelse de daha da öncesinde büyük işlere imza atmış, Public Enemy, Run D.M.C, Rakim, Slick Rick, Big Daddy Kane, Eric B, EPMD gibi isimler de bulunmaktadır.

Freestyle

Rap kültürünün büyük parçalarından birini oluşturan “Freestyle” kısaca herhangi bir beat üzerin bir MC nin saniyeler içerisinde herhangi bir yerden okumadan ya da önceden düşünüp ezberlemeden kelime, flow ve kafiyelerini sarf etmesi durumudur. Freestyle aynı zamanda bir yarışma olarak battle (MClerin birbirilerine sert anlamlar içeren cümleleri kafiyeler aracılığıyla ifade etmeleri ve yarışmaları) veya sade bir şekilde de gerçekleştirilebilir.

Acapella

Acapella kısaca daha önce bir MC’nin yazmış olduğu bir şarkıyı arkada beat olmadan söylemesidir.

Cyhper

Chyper ise günümüze gelene kadar oldukça farklı biçimlere bürünmüştür, chyper MClerin beat olmadan toplu bir şekilde Freestyle yapması, MClerin toplu bir şekilde beat olmadan Freestyle yapması, Mclerin toplu bir şekilde beat kullanarak veya kullanmayarak acapella atması olarak adlandırılabilir.

Beatbox

Günümüzde pek de yaygın olmasa da geçmiş dönemlerde ve rapin daha popüler olmadığı dönemlerde önemi daha büyük olan beatbox aslen MCler Freestyle yaparken veya keyfi bir şekilde herhangi bir efekt ve enstrüman kullanılmayarak herhangi birinin ağzı ile melodiler ve ritimler oluşturmasıdır.

Graffiti

Grafiti aslen sokak sanatının resme hayal gücüne ve renklere bir duvar üzerinde bürünmüş halidir. Grafiti kısaca duvarlara farklı ve büyük biçimlerde yazılmış renkli kelimeler veya resimler şeklinde açıklanabilir.

Break Dance

Dj Kool Herc’ün gittiği partilerde kimi zaman müziğinde ara vererek bu aralarda insanlara dans etme şansı vermesiyle ortaya çıkmış ve adını da bu durumdan almış bir dans türüdür (Break Dance- Ara Dansı). Bu dans türü diğer tarzlardan farklı olarak havada kolların yada baş bölgesinin yere temasıyla dönme, sadece kafayla dönme ve shuffle gibi hareketler içeren marjinal, hareketli ve gerçek anlamda baş döndüren bir dans türüdür.

Dj

Dj nam- ı diğer Disk Jockey, Dj lik aslında sadece Hip Hop- Rap kültürünün bir parçası olmasa da Hip Hop ve Rap kültüründe de önemi oldukça büyüktür. Djlik aslında seyirciler önünde parçaları harmanlamak ve parçalar arası geçişleri sağlamak ve bunları yaparken de “harmonic mixing” kuralına dikkat etmektir. Djliğin rap camiasında önemi diğer müzik türlerine göre daha büyüktür çünkü birçok Freestyle yarışmasında konserlerde, partilerde ve kimi zaman parçaların yapımında kullanımı kaçınılmazdır, Djler aleminde Rapin temsili ise parçalar arası geçiş sırasında “scratch” adı verilen plakların ileri geri oynatılmasıyla verilen “fıççı fiççi” efektidir, bu efekt çoğu zaman parçalarda da kullanılmaktadır.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Rock Müzik Nedir? Türkiye’de Rock Müzik Tarihi başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Ben çocukluğumdan belli Türkçe Rap dinleyicisiyimdir temelini az biraz bilsemde bu kadar içerikli bir yazı okumamıştım bugüne kadar günümüzde rap müzik yeni bir boyut kazandı teknolojinin ilerlemesiyle ototon işin içerisine girdi ve trap gibi tarzlar oluştu ben rapın özgün bir müzik tarzı olduğu ve hayatı melodileştirdiğini düşünüyorum bence önemli bir sanat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.