Tarihi Olaylara Bakış Açısı (Tarih Konu Anlatımı)
Bu yazımızda tarih dersi konu anlatımları kapsamında 9. sınıf tarih dersinin 1. ünitesi olan Tarih ve Zaman ünitesinin 1. konusunun devamı olan Tarihi Olaylara Bakış Açısı konusuna yer verdik. Tarihi Olaylara Bakış Açısı konusunu “Tarih öğrenmenin amaç ve yararlarını kavrar.” kazanımı çerçevesinde anlattık.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar:
Tarihi Olaylara Bakış Açısı
Ders: Tarih 9
Ünite: Tarih ve Zaman
Konu: Tarihi Olaylara Bakış Açısı
Kazanım: Tarih öğrenmenin amaç ve yararlarını kavrar.
Tarihi Olaylara Bakış Açısı konusuda öncelikle tarihe bakış açısı nasıl olmalıdır? sorusunu yanıtladık. Bu konuyla ilişkili olarak Anakronizm kavramına yer verdik.
Tarihe Bakış Açısı Nasıl Olmalıdır?
Tarih biliminin öğretilmesi gelecekteki kararların verilmesinde, geçmişin öğrenilmesinde ve millet ögesinin oluşmasında rol oynar. Tarih, kendimizi tanımamızda etkilidir. Tarihin öğrenilmesi gelecekte gerçekleşecek olayların iyi analiz edilmesinde yararlıdır. Tarih öğrenimi pusulaya benzer. Geçmişte olmuş olayların analiz edilmesinde ve gelecekte olacak olayların anlaşılmasında büyük bir faktördür. Her düşünce kendini meşrulaştırmak için geçmişte bir rehber arar. Siyasi otoriteler tarihi kaynaklarla oldukça ilgilenirler. Mesela 11. sınıf tarih Millî Eğitim Bakanlığı kitabını okuyan birisi Türk kavramına daha çok bağlanır. Yani insanlara ulus bilincini aşılamaktan başka, geleceğe dönük kararlar da tarihi kullanırlar. Tarihi sadece siyasi otoriteler kullanmazlar, siyasi otoritelerin yanında onların muhalefetleri de kendilerini meşrulaştırmak için tarihle ilgilenirler.
Ülkemizde birçok bireyin yorum yapabileceği 2 adet konu vardır. Bu konulardan biri din diğeri ise tarihtir. Ancak yapılan yorumlar genellikle okumak ve araştırmak yerine kulaktan duyulma kanaatlerdir. Yani temel sorun ¨bakış açımızdır. İyi dediğimiz birini, toplumu veya devleti ya toptan olacak şekilde kabul ediyoruz ya da toptan reddediyoruz. Örnek verecek olursak bundan yirmi yıl öncesine kadar Osmanlı Devleti reddediliyor, kötü sayılıyordu ve kaynaklar direkt Türk tarihine yapılıyordu. Başka bir örnek ise İzmir’in yanma olayıdır. İzmir, 13 Eylül 1922 tarihinde Basmane’de başlayan ve dört gün süren bir şekilde yanmıştır. İzmir 12 yerden başlatılan bir yangınla yanmıştır. Bazı kişiler yangının Yunanlılar tarafından başlatıldığını söylüyor buna karşın ise bazı tarihçiler de yangını Türklerin başlattığını iddaa ediyor. Eğer İzmir yangınına yabancı kaynaklarda kullanılan terimiyle Büyük İzmir Yangınını Türklerin yaktığını iddaa ediyorsanız, Türk kimliği size işlemiş demektir. Tarih de belgelerle ispatlandığı için İzmir Yangını hangi tarafın başlattığını bilemiyoruz.
Anakronizm Nedir?
Yunanca geri anlamındaki “ana” ve zaman anlamındaki “khronos” kelimelerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş, Türkçeye de buna benzer şekilde geçmiş olan “anakronizm” kelimesi, en basit şekilde kronolojik bir hata, bir uyuşmazlık durumunu tanımlar. Başka bir deyişle de bugünün algısıyla geçmiş hakkında yorumlarda bulunmak demektir. Anakronizmin yapılmasının birçok sebebi bulunmakta. Bunlardan biri, kamuoyuna sunulacak herhangi bir tarih ile ilişkili yapımı yapanların dönem hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır. Bir başka sebepse, bu kişilerin yapımda bulunmasını istedikleri olguları ve yapıları öncelik sıralamasında paylaşacakları bilgilerin doğruluğundan önde tutmaları ve doğru bilgi paylaşmanın önemini göz ardı etmeleridir.
Okuma Önerisi: Bu konuyla ilgili olarak Anakronizm Nedir? Tarihte Anakronizm Örnekleri başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
1. Ünitenin Tüm Konuları: Tarih ve Zaman ünitesinin tüm konularını aşağıdaki başlıklarda inceleyebilirsiniz.
Tarihi Olaylara Bakış Açısı (Şu an bu başlıktasınız!)
Başlığınız ilgi çekici olmuş fakat içeriğinizi beğenmedim. Uğraşılmadan yazılmış bir yazıya benziyor. -ed