Sevgililer Günü Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı? Tarihi ve Anlamı
Sevgililer günü nedir? Nasıl ortaya çıktı? Günümüzde ve geçmişte sevgililer günü arasındaki farklar nelerdir? sorularını yanıtladık. Ayrıca Sevgililer günü tarihçesine yer verdik.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar:
Sevgililer Günü Nedir?
Sevgililer günü sevgililerin birbirlerine hediyeler aldıkları, kartlar yolladıkları, sevgililerini yemeğe çıkardıkları ve karşı tarafı sevdiklerini çeşitli sürprizlerle gösterdikleri bir gündür. 2020 yılında cuma gününe gelen sevgililer gününün tarihçesi zannedilenden daha fazla trajedi barındırır.
Sevgililer Günü Tarihi
Sevgililer gününün ortaya çıkışı hakkında birden fazla hikaye vardır. Bunlardan birinin temeli Roma tanrılarına ve tanrıçalarına dayanır. Eski Roma zamanlarında o coğrafyada yaşayan halk için 14 Şubat’ın önemi sorgulanamaz bir yer tutmaktadır. 14 Şubat tarihi, Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi konumunda bulunan Kraliçe Juno’ya insanların saygılarını göstermek için tatil yaptığı bir gündür. Juno’nun Roma halkındaki bir anlamı da evlilik ve kadınlık tanrıçası olmasıdır. 14 Şubat’ı takip eden 15 Şubat tarihi ise Roma’da başka bir önemli gündür. 15 Şubat tarihi Lupercalia Bayram’ının başlangıcı anlamına gelir. Lupercalia Bayramı özellikle halkın genç yaşlarında olan nüfusu için büyük önem arz etmekteydi. Genç nüfus yıl boyunca sadece bu bayram süresinde birbirleriyle partner haline gelip çiftli şekilde zaman geçirebilmekteydiler. Kimin kiminle partner olacakları eski zamanlardan gelen bir gelenekler belirleniyordu.
Bu gelenek Lupercalia Bayramı’nın arifesi olan 14 Şubat tarihinde yapılan bir kura ile belirleniyordu. Hepimizin bildiği en basit kura çekme yöntemi olan küçük kağıtlara adları yazıp karıştırarak çekme yöntemiyle bu kuranın sonuçları belirleniyordu. Romalı genç kızlar adlarını küçük kağıtları yazıyorlardı ve bir kavanoza koyuyorlardı. Aynı gün içerisinde Romalı genç erkeklerin kızların adlarını çekiyorlardı. Bu şekilde gelecek bayramda yapılacak olan bayram eğlenceleri boyunca hangi kızla zamanlarını geçirecekleri belli oluyordu. Bu günümüzdeki görücü usulü yöntemine benzeyen bir yöntemdi. Bayram boyunca birlikte olan gençler birbirlerine aşık olurlarsa bayram sonrasında da birlikteliklerini bitirmeyip evlenebiliyorlardı.
Valentine Kimdir? Valentines Day Hikayesi
Temeli genel çerçevesiyle bahsedildiği gibi olan sevgililer gününün tarihi 3. Yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Birçok farklı ülkede sevgililer günü olarak kutlanan ve başta Aziz Valentine’nin saklı bir şekilde kıydığı nikâhlarla başlayan sevgililer günü adını bu kişiden almaktadır. İmparator 2. Claudius ülkesini katı kurallar ile yöneten bir hükümdardı. Ülkesindeki en büyük problemi orduya yeterli sayıda talebin olmaması ve bu yüzden ordunun sayıca istenilenden küçük kalması olarak görüyordu. Bu yüzden eski Roma’da yapılan bütün evlilikleri ve nişanları yani kısaca resmi birliktelikleri sona erdirdi. Bu şekilde insanların birlikte olup çocuk sahibi olmaları hızlanmış ve kolaylaşmıştı. İmparator Claudius’un hükümdarlığı sırasınca Aziz Valentine adında bir papaz görev yapıyordu.
O zamanlarda nikahları kıyan kişiler papazlardı. Aziz Valentine de birbirlerini sevenlere, aşıklara ve hayatlarının geri kalanını birlikte geçirmek isteyenlere nikah kıymaktaydı. Bu o zamanın yasalarına göre yapılması aykırı olan bir davranıştı. Bir süre sonra kıydığı nikahları imparator öğrendi ve Aziz Valentine’i insanları yasaya karşı gelerek evlendirmekten dolayı tutuklandı. İşlediği suçlardan Aziz Valentine M.S. 270 senesinde 14 Şubat tarihinde sopalarla ölünceye kadar dövülerek yasa karşı gelmek ve kendi yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından dolayı aldığı cezaları kendi canıyla ödedi. Ölüsü Hıristiyan şehitliğine gömüldü. Benzer vakitlerde Roma’da yaşayan putperestler şubat ayında kutlanan Lupercaila Bayramı esnasında kendi taptıkları putperest tanrıları için bayram kutluyorlardı.
Bu geleneğin uygulanmasından rahatsız olan Hıristiyan Kilisesi bir çözümle ortaya çıktılar. İnsanlar evli çiftler halinde bu putlara tapıyorlardı. Kilise bu günü genç çiftlere verdikleri Aziz Valentine’nin adıyla andılar ve bu günü ‘‘Aziz Valentine Günü’’ olarak bir bayrama dönüştürdüler. Sevgililer günü Valentine’nin arkasından Katolik Kilisesi’nce ilan edilen bir bayram günü oldu. Bunca olaydan sonra farklı diller ve kültürlerde sevgililer günü aynı zamanda Aziz Valentine anlamına gelen ‘‘St. Valentine’s Day’’ olarak literatüre geçti. Bazı Batı toplumlarında ‘‘Valentine’’ sözcüğü sevgiliyle eşdeğer anlamda kullanılmaya başladı.
Sevgililer Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
1800’lü yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Esther Howland’ın ilk defa ortaya attığı ve kendinin de kullandığı sevgililer günü kartından sonra bu akım kartopu etkisiyle büyümüş ve günümüzdeki halini almıştır. Herhangi bir dinde, kültürde kutlanılmayan ve unutulan 14 Şubat, Esther Howland’In ilk sevgililer günü kartından sonra popülerliğini geri kazanmış ve dünyanın dört bir yanından insanların her sene kutladıkları bir bayram haline gelmiştir. Popülerliği özellikle Batılı devletler olmak üzere halk tarafından benimsenmiş bir bayram haline gelmiş ve hâlâ günümüzde de kutlanılır hale gelmiştir. Sevgililer gününün tarihi hakkında yaygın olarak anlatılan başka bir hikâye daha vardır. Hikâyelerde bahsi geçen kişiler benzer olsalar da hikâye bambaşkadır. İmparator Claudius’un hükümdarlığı sırasında katı kurallar doğrultusunda ülkeyi yönettiği bilinmekteydi ve halk bundan yer yer şikayetçi oluyorlardı.
Çoğunlukla bu şikayetler insanlar Claudius’un ucu ölüme kadar uzanan verdiği ağır cezalardan korktukları için açıkça dile getiremiyorlardı. Papaz Aziz Valentine ise bu şikayetlerini açıkça ve korkusuzca dile getiriyordu ve halkı galeyana getiriyordu. İnsanları örgütleyip ülkenin işleyişini bozma seviyesine gelmişti. İmparator Claudius bu durumdan memnun olmadığından ve Aziz Valentine’i tutuklatıp sonrasında ölüm cezası vermiştir. Aziz Valentine’in anısına bu olayın üzerinden yaklaşık iki yüz yıl geçtikten sonra başka bir kilisede papa olan Gelaius Aziz Valentine’i onurlandırmak için 14 Şubat tarihini Aziz Valentine günü ilan etmiş ve her sene 14 Şubat geldiğinde Aziz Valentine anılmıştır. Geçmişte 14 Şubat insanların beraber vakit geçirmeleri, inançlarını yaşamaları ve sosyalleşmeleri amaçlarıyla kullanılmıştır. İnsanlar toplumsal normlar altında kapalı kaldıkları mekânlardan bir süreliğine de olsa ayrılarak karşı cinsten biriyle tanışması için ortamlar hazırlanmıştır. Kuralar çekilmiş, resmi evlilikler kaldırılmış ve çiftler bir araya getirilmiştir.
Sevgililer Gününün Anlamı Nedir?
Günümüzde teknoloji, kapitalizm ve manipülasyon teknikleriyle değişen her bayramda olduğu gibi sevgililer günü de değişime uğramıştır. Modern toplumda, sevgililer günü başta çıktış anlamını yitirmiş ve artık sevgililerin birlikte vakit geçirdiği, birbirlerine kartlar yolladığı, hediye aldığı ve harcamalarıyla karşı tarafa duydukları aşkı temsil eden değerli eşyalar adlıkları bir gün haline gelmiştir. Çoğu bayram zamanlarında olduğu gibi sevgililer günü de insanları harcamaya yönlendiren propagandalar ve reklamlar yapılmaya başlanmıştır. Bunlara günlük hayatımızda birçok yerde rastlıyoruz. Yıl boyunca sevgililer günü hiçbir şekilde gündeme gelmezken şubat ayı başlangıcında sanal alemde başlayan reklamlardan pankartlara kadar uzanan geniş bir yelpazede çeşit çeşit reklamlara maruz bırakılıyoruz. Bu bir veya iki haftalık reklam bombardımanından sonra da sevgililer gününde hediye almanın normalleştiği almamanın garipsendiği bir dünyaya giriş yapmış oluyoruz. Ticari açıdan kâr elde etmek amacıyla önemi her sene arttırılan sevgililer günü ileriki zamanlarda da popülerliğini arttırarak yoluna devam edecek gibi gözüküyor.
Not: Bu konuyla ilgili olarak Kara Cuma Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Kara Cuma Tarihi başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.