Yazılı Sınavlar

Tarih Sınavlarına Hazırlık – Örnek Tarih Soruları Çözün!

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre öğrencilerin başarısı; öğretim programı öğrenme kazanımları esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı sınavlar, uygulamalı sınavlar, e-sınavlar, performans çalışmaları ve projeler ile belirlenir. Tarih sınavlarına hazırlık yaparak başarınızı gösterin!

Tarih dersinde öğrenci başarısını tespit edebilmek için kullanılan araçlardan biri olan yazılı sınavlar ve e-sınavlar konusunu birlikte inceleyelim.

Tarih Dersi Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

Sevgili öğrenciler, tarih dersi yazılı sınavlarının bir amaç değil araç olduğu unutulmamalıdır.

Öncelikle bir öğrenci tarih dersi yazılı sınav sorularına hazırlanmadan önce mutlaka ilgili tarih dersinin öğretim programını incelemelidir. Çünkü Mı̇lli Eğı̇tı̇m Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre tarih dersi yazılı sınavları, tarih öğretmenleri tarafından öğretim programındaki öğrenme kazanımları temel alınarak hazırlanır.

Elbette tek başına kazanımlar değil öğretim programında belirtilen beceriler de göz önüne alınmalıdır. Tarih dersi yazılı sınavları eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma, sorgulama, problem çözme ve benzeri becerileri ölçen niteliktedir. Dolayısıyla tarih dersi becerileri doğrultusunda tarih dersinde yapılan tarih dersi etkinlikleri ve diğer çalışmaları sınav öncesinde tekrar edilmelidir.

Tarih dersi yazılı sınav sorularının, bir önceki yazılı sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilerek geriye doğru azalan bir oranda tüm konuları kapsaması gerekmektedir. O yüzden tarih dersi sınavına hazırlık için son işlenen konulara ağırlık verilmelidir.

Tarih sınavına hazırlık için bir önceki sınavın yanıt anahtarları da tarih öğretmeninden istenilip incelenmelidir. Çünkü yanıt anahtarında her soruya verilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Gerekirse sınav sorularını analiz eden bir belirtke tablosu da ders öğretmeninden istenmelidir.

Özetle tarih sınavlarına hazırlık zor bir süreç gibi görünse de dersin hedeflerini (becerileri, kazanımları) bilen ve buna yönelik çalışmalarını zamanında tamamlayan bir öğrenci için oldukça kolay olacaktır.

Tarih Dersi Yazılı Sınavları Hangi Konuları Kapsar?

2021-2022 eğitim öğretim yılında birinci yazılı sınav için en ideal tarih 18-12 Kasım 2021 tarihleri arasıdır. İkinci yazılı için ise en ideal tarih aralığı 17-21 Ocak 2022’dir. Üçüncü yazılı için 4-8 Nisan 2022 tarihleri arası, dördüncü sınav içinse 6-10 Haziran 2022 tarihleri uygun görülmektedir. Ancak tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen pandemi süreci tüm bu planlamalarda değişikliğe neden olabilir.

Tarih dersi yazılı sınavları için ortalama tarih aralıkları yukarıda verilmiştir. Haftada iki saat olan tarih dersleri için en az dört yazılı sınav yapılmalıdır. Birinci yazılı yoklama için yıllık planda konu olarak aşağı yukarı;

  • 9. sınıflarda ikinci ünitenin sonlarında
  • 10. sınıflarda ikinci ünitenin ortalarında
  • 11. sınıflarda ikinci ünitenin başlarında
  • 12. sınıflarda ikinci ünitenin ortalarında

İkinci yazılı yoklama için yıllık planda konu olarak aşağı yukarı;

  • 9. sınıflarda dördüncü ünitenin başlarında
  • 10. sınıflarda dördüncü ünitenin başlarında
  • 11. sınıflarda dördüncü ünitenin başlarında
  • 12. sınıflarda üçüncü ünitenin sonlarında

Üçüncü yazılı yoklama için yıllık planda konu olarak aşağı yukarı;

  • 9. sınıflarda beşinci ünitenin ortalarında
  • 10. sınıflarda beşinci ünitenin ortalarında
  • 11. sınıflarda dördüncü ünitenin sonlarında
  • 12. sınıflarda altıncı ünitenin sonlarında

Dördüncü yazılı yoklama için yıllık planda konu olarak aşağı yukarı;

  • 9. sınıflarda altıncı ünitenin sonlarında
  • 10. sınıflarda yedinci ünitenin sonlarında
  • 11. sınıflarda altıncı ünitenin sonlarında
  • 12. sınıflarda sekizinci ünitenin sonlarında

olması beklenmektedir. Elbette hazırlanan yıllık planlara ve ders saatine göre bu konular farklılık gösterecektir. Ayrıca pandemiden dolayı devam eden uzaktan eğitim sürecinde de bu sınav tarihleri değişiklik gösterebilir.

Tarih Dersi Sınav Örnekleri

Tarih dersi yazılı sınavları ile ilgili örnek sınavlar aşağıda hazırlanmıştır. Tarih dersi birinci yazılı sınavlarının tamamı yönetmelik gereği açık uçlu sorulardan oluşmaktadır. Ancak ikinci yazılı sınavların içine kısa yanıtlı, doğru-yanlış, eşleştirmeli veya çoktan seçmeli test gibi sorular da eklenebilir. Ayrıca bu yazılı sınavlar e-sınav biçiminde online (çevrimiçi) olarak da uygulanabilir.

Aşağıdaki tarih dersi yazılı sınavları örneklerinin tamamı 2021-2022 eğitim öğretimi yılı için yeni müfredata göre hazırlanmıştır. Her sınavda sınav kapsamındaki ilgili kazanımlara yönelik örnek tarih soruları bulunmaktadır. Bu tarih sorularını yanıtlayarak tarih sınavına hazırlık yapın!

Örnek Tarih Soruları Çözün!

Örnek tarih sınavı içindeki soruları yanıtlayarak yapılacak olan ilk tarih sınavlarına hazırlanabilirsiniz.

Örnek tarih sınavları Socrative uygulaması ile hazırlanmıştır. Her tarih sınavında toplamda 20 soru vardır. Örnek sınavlarda çoktan seçmeli, doğru yanlış ve kısa yanıtlı olmak üzere üç tür tarih sorusu vardır. Sorular tarih dersinde ilk dönemde işlenen tüm konulardaki (1. 2. ve 3. ünite) temel kavramlar ve bilgiler üzerinedir.

Tarih yazılı sınavlarını yanıtlamak için ilgili sınavın üzerine tıklayarak çıkan ekrandaki “Room Name” bölümüne DERSTARIH9 kodunu girerek “Join” butonuna basınız.

Örnek 9. Sınıf Sınavı

Örnek 10. Sınıf Sınavı

Örnek 11. sınıf Sınavı

Örnek 12. Sınıf Sınavı


Tarih Sınavları Pdf: Aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak örnek tarih sınavlarını pdf olarak da talep edebilirsiniz. Tarih sınavlarını pdf olarak mail adresinize gönderelim.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.