Avrupa TarihiTarihin Rotası

Notre Dame Katedrali Hakkında Bilgi

Bu yazımızda Cathédrale Notre Dame de Paris olarak da adlandırılan Notre Dame Katedrali hakkında bilgi vermeye çalıştık. Yapımına 1163 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te  başlanan yapı, gotik mimarinin en önemli örneklerinden biridir. Ne yazık ki 15 Nisan 2019’da çıkan bir yangın sonucunda Notre Dame Katedrali’nin büyük bir bölümü yıkılmıştır.

Notre Dame Katedrali Hakkında Bilgi

Paris’te bulunan en popüler durak noktalarından birisi olan Notre-Dame Katedrali, adeta Fransa için ulusal bir simge ve hazine haline gelmiştir. Tüm Dünya tarafından en çok rağbet gören dini mekanlardan biri olma özelliğine sahiptir. Katedral, gerek mimarisi gerekse tarihi ile gelen ziyaretçileri etkilemesi ile bilinmektedir. Paris’te bulunan çoğu önemli mimari eser gibi katedral de Seine Nehri civarına inşa edilmiştir. Turistik özelliklerinin yanında katedral hala Roma Katolik Katedrali olarak kullanılmakta ve Paris’teki başpiskoposluğa ev sahibi olmaktadır. Bu özelliklerinin yanında katedralde Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinden kalma da eserler barındırır. Katolik inancının en önemli kalıntılarından olan “Taçların Tacı” ve bir “Kutsal Çivi” de yine katedralde sergilenmektedir. Katedral zamanında önemli sayılabilecek bir sürü etkinliğe de ev sahipliği yapmıştır. Bunlara: Jeanne Darc’ın yargılanması, Napolyon’un taç giyme töreni, De Gaulle’ün cenazesi ve 4. Henry’nin düğünü örnek verilebilir.

Katedral varolduğu dönem boyunca çeşitli zamanlarda çokça zarara uğramıştır. 1548’de isyancı gruplar tarafından putperest olduğu gerekçesiyle heykeller ve diğer bazı eserler parçalanmış ve yakılmış, 17. yüzyılda 14. Louis katedrali modernize etme çabasıyla katedralde çeşitli değişiklikler yapmış ve işlem sırasında kemer ve vitray pencerelere zarar vermiştir. Asıl restorasyon çalışmaları Eugène Jean-Baptiste-Antoine liderliğinde 1845’te başlamıştır. Bundan sonra ise 1991’de zarar görmüş heykelleri ve yapıları onarmak amacıyla bir restorasyonda bulunulmuştur. Katedral en son 15 Nisan 2019 tarihinde yaşanan yangın sebebiyle büyük zarara uğramış, çatısı ve bir kulesi düşmüştür.

Notre Dame Katedrali Nasıl İnşa Edildi?

İlk gotik katedral örneklerinden sayılan katedralin inşasına 12. yüzyılda yılında başlanmış ve inşaat tüm gotik dönem boyunca sürmüştür. Yapının inşasının bu kadar uzun sürmesi yapıda çeşitli dönemlerden farklı tarzlardaki mimarilerin görülmesine yol açmıştır ve katedral bu sebeple de özeldir. Bunun yanında gotik dönemin en görkemli yapılarından biri de kabul edilen katedral mimari açıdan en çok heykelleri, işlemeli camları ve katedralde bulunan gargoyle heykelleriyle dikkat çeker. Katedral yaklaşık olarak 5500 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve dışarıdan devasa görünümü ve dış duvarları desteklemesi için konulan iskeletlerdir. Katedralde tam olarak on tane dev çan bulunmaktadır ve bu çanlar hala kullanılır durumdadır.

Gargoyle Heykeli
Notre Dame Katedrali Gargoyle

Katedral Piskopos Maurice de Sully tarafından yaptırılmaya başlanmıştır. Efsaneye göre Sully 1160 yılında Avrupa’nın krallarının bölge kilisesi olan Paris katedralini yıktırdıktan sonra Notre-Dame’ı rüyasında görmüş ve orijinalinin dışında bir görüntü oluşturmuştur. Kilisenin yapımı için birçok ev yıkılmış ve malzemeler için de Sully tarafından yeni bir yol açtırılmıştır. 1163’te 7. Louis dönemi içerisinde katedralin yapımına başlanmıştır. Piskopos Sully rüyasında görmüş olduğu bu katedrale hem parasının hem de ömrünün büyük bir kısmını vakfetmiştir. iki kulesinin ve batı cephesinin yapımı sahın tamamlanmadan önce, yaklaşık 1200’lü yıllarda başlamıştır. Kulelerin yapımı 1245’e ve katedralin tamamlanması ise 1345 yılına kadar uzanmaktadır.

Katedral için pek çok org denenmiş ancak hiçbiri katedralin sahip olduğu özgün yapıya uygun kabul edilmemiştir. Kiliseye yerleştirilen ilk org 1700’lü yıllarda Cliquot tarafından yapılmıştır. İlk orgdan bir kısmı bugüne kadar dayanmış olsa bile katedralin orgu 19. yüzyılda Aristide Cavaille-Coll tarafından neredeyse tamamen yenilenmiştir. Notre-Dame’ın piyanisti ne katedralin ne de orgun en büyüğü olmamasına karşın en iyisi kabul edilmiştir. Bu unvan özellikle 18. yüzyılda çok rağbet görmüş, hatta 4 farklı piyaniste bu unvan verilerek her birinin üç ay çalmasında kanaat getirilmiştir. Tarihe göre en iyi Notre-Dame piyanisti ise Louis Vierne olarak görülmektedir.

Notre Dame Katedrali Özellikleri

Notre Dame’ın en ünlü kısmı batı cephesidir ve eser çoğunlukla bu cephede barındırdığı güzelliklerle anılmaktadır. Batı cephesinin merkezinde batı gül penceresi bulunmaktadır ve tüm cephe bu pencerenin etrafında şekillenir. Gül pencereleri gotik eserlerde genellikle kullanılan, çoğunlukla kilisenin ön cephesine yerleştirilen yuvarlak pencerelerdir. Pencereler renkli camlar, desenler, oymalar ve çerçevelerle süslenmişlerdir. Bu pencereden katedralin güneyde bir tane daha bulunmaktadır ve onda da Yeni Ahit’te bahsedilen “İsa’nın Zaferi” hikayesinden bahsedilir. Bu pencerenin içerisinde bir Meryem Ana heykeli ve çocuk heykelleri yer almaktadır. Batı cephesi farklı anlamlara gelen eserelerin bulunduğu 5 farklı parçadan oluşur. Bunlar: Batı gül penceresi, 3 taç kapısı, krallar galerisi, güney kule ve büyük galeri.

Gül penceresinin altında üç görkemli taç kapısı bulunmaktadır. Taç kapılar Meryem Ana (Meryem Ana Kapısı), yeniden tahta oturmuş olan İsa’nın on bakire de dahil olmak üzere ölüleri ve yaşayanları yargılaması (Son Yargılama Kapısı) ve Meryem Ana’nın annesi olan Azize Anne (Azize Anne Kapısı) hakkında çeşitli hikayelerle süslenmiştir. Bu taç kapıların üzerinde ise Yahudi krallarının 28 adet heykeli bulunur. Bu bölüme o yüzden “Krallar Galerisi” de denir. Bu bölüm katedralin 1800’lü yıllardaki restorasyonu sırasında baş mimar Viollet le-Duc tarafından tasarlanıp eklenmiştir.

Diğer önemli parçalardan biri güney kuledir. Güney kule içerisinde katedralin en ünlü çanı Emmanuel’i barındırır. Emmanuel Notre-Dame’ın en eski çanıdır ve 1680’li yıllarda yapılmıştır. Fransız devrimi sırasında top yapımı için eritilmesi düşünülmüş ancak onun yerine kardeşi sayılabilecek diğer çan Marie kullanılmıştır. Hatta bir rivayete göre çan dökülürken şehiredeki bazı kadınlar erimiş metalin içine kendi mücevherlerinin atmışlardır ve çana orijinal rengini kazandıran budur. İki kulenin ortasında Büyük Galeri ya da Galerie des Chimères bulunur. Notre-Dame’ın wen önemli simgelerinden olan gargoyleler burada sıraya dizilmiş halde bulunurlar.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Reform Nedir? Reform Hareketlerinin Nedenleri ve Sonuçları başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.