Cumhuriyet Tarihi

Adana İsmi Nereden Gelmiştir? Anlamı, Kökeni ve Hikayesi

Adana ismi nereden gelmiştir? Adana ismi mitolojik bir hikayeye göre Uranus’un oğullarından biri olan Adanus’tan gelmektedir.

Adana, Akdeniz Bölgesi sınırları içinde yer alan merkezi Seyhan Nehri üzerinde olan Türkiye’nin dördüncü en büyük ili olup 2.183.267 nüfusa sahiptir. Karataş ve Yumurtalık sahil ilçeleridir. Seyhan nehrinin Toroslar’dan Çukurova’ya indiği bölgede, deniz seviyesine göre 23 metre yükseklikte konum almıştır. Büyük ve ana kısmı Seyhan nehrinin sağ yani batı kısmında yer alırken, süregelen gelişmelerle birlikte Seyhan nehrinin sol yani doğu kısmına da taşınarak yüzölçümünü genişletmiştir.

Adana ismi nereden gelmiştir?
Adana

Adana İsmi Nereden Gelmiştir?

Bir efsaneye göre Adana’nın kökeni Uranus’un oğulları olan Adanus ve Sarus’un Tarsus’la savaşarak bu bölgeyi kazanmasına dayanmaktadır. Kazanmaları sonrasında Adanus kentin adını Adana, Sarus ise ırmağın adını Seyhan koymuştur. Adana’nın yer aldığı Çukurova tarihte ilk olarak Kilikya olarak anılmıştır. Heredotos’a göre Kilikya’nın adı Fenike kralı olan Agenor’un oğlu Kilik’ten esinlenildiğidir. BU isme M.Ö 9. yüzyılda Homeros tarafından yapılan İlyada destanında rastlanılmaktadır. Eski Kilikya masallarına göre de Çukurova’daki bütün kentler gök tanrısı olan Uranus tarafından kurulmuştur.

Hititler döneminde ise Uru Adaniya yani Adaniya Ülkesi adıyla bilinen Adana eski yazmalara ve fermanlara göre Erdene, Edene, Ezene ve Azana gibi adlarla geçmektedir. 1889 yılında Adana’da görev yaparken bölgenin tarihi hakkında araştırmalar yapan ve daha sonrasında Asya, Afrika, Avrupa’yı dolanarak Seyahat-ül Kübra adlı eserini St. Petersburg’da yayımlayan Karçılzade Süleyman Şükrü Bey, Adana’nın ilk ismi olarak bilinen Batana’nın İslamiyet sonrasında Adana olarak değiştirildiğini ve bu ismin “… fil ezenil arz” ayetinden ilham alınarak koyulmuş olduğundan bahsetmektedir.

Adana’ya ait olan en eski yazıtlardan birinde ilk defa Anadolu yarımadasının en köklü uygarlıklarından olan Hititlerin kaya hitabelerinde rastlanmaktadır. Boğazköy metinleri olarak da bilinen ve M.Ö 1650’li yıllara dayanan Hitit yazıtlarının birinde, Adana havalisinin Uru Adania yani Adana Ülkesi olarak bahsedilmektedir. Sadece bu tablet baz alındığında bile Adana isminin yaklaşık olarak 3640 yıllık bi geçmişi bulunmaktadır. Eski çağlarda Seyhan Nehri’nin kıyılarında çokça miktarda bulunan söğüt ağacı olması nedeniyle ve bu ağacın Mezopotamya kavimlerine göre And ağacı olarak anılması üzerine yörenin isminin oluşmasında önemli bir yere sahip olduğu düşünülmektedir.

Adana İsmi Anlamı, Kökeni ve Hikayesi

Efsanede anlatıldığı üzere gök tanrısı olan Uranüs’ün Adanus ve Sarus isimlerinde iki oğlu vardır. Daha sonrasında bu iki oğlan Adana civarına savaşarak gelmişlerdir. Adanus bu civar bölgeye kendi ismini vermiştir. Sarus is Seyhan Nehri’ne adını vermiştir. Hitit etkisi altında olan Fenikelilier ise tarım ve bitki tanrısı Adonis’i bereket getirmesi için bu toprakları onun adıyla anmaya başlamıştır.

Bir başka Sümer ve Hitit kaynaklı efsaneye göre bölgede Adonis adında yakışıklı bir genç yaşarmış. Çevre şehirlerin kraliçeleri ve kral kızlarının hepsi bu gence aşıkmış. Adonis’in aşık olduğu kızla beraber daha çok vakit geçirdiğini öğrendiklerinde, ona hain bir plan kurmuşlardır. Adonis’i ormanda bir buluşmaya davet edip üzerine bir yaban domuzu salmışlardır. Adonis bu saldırı sonucunda hayatını kaybetmiştir. Onun öldüğünü duyan sevgilisi “Ah Adonis!” diye çığırarak ağlamaya başlamıştır. Gözyaşlarının düştüğü yerde çiçekler açmıştır. Sonrasında yerel halk, bu acıklı aşk hikayesini unutmayarak çiçeklerin başında “Ah Adonis” diyerek ağıt yakmıştır. Bu iki kelime günümüzdeki “Adana” haline gelmiştir.

Bir Yorum

  1. Hep böyle ilginç isim şehir hikayelerine merak salmışımdır bugün güneşe mermi sıkıyor bunlar dediğimiz şehrin ne de güzel anlamlı bir hikayesi var mutlaka kültür olarak bilinmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.