Avrupa TarihiDünya Tarihi

Adolf Hitler Kimdir? Adolf Hitler Hakkında Bilinmeyenler

2. Dünya Savaşı insanlığın tanıklık etmiş olduğu en yıkıcı savaştır. Bu vahşi savaş bizlerden 60-65 milyon kadar insan çalmıştır. Böylesine büyük bir savaş elbette ki dünyayı derinden etkilemiş ve sonsuza kadar değiştirmiştir. Bugün bu büyük savaşı yönlendiren ve dolaylı yoldan dünyayı değiştirmiştir. Bu yazı dizimizde Adolf Hitler gibi savaşın ‘kötü adamları’ olarak bilinen liderlerin hayatlarını inceleyeceğiz.

2. Dünya Savaşı sırasında savaşa yön vermiş devletlerde liderlik yapmış insanların hayatları ve savaş sırasındaki önemli fikirlerini inceleyeceğimiz bu yazı dizimizde ilk olarak 2. Dünya Savaşı’ndaki ‘Tripartite Paktı’ndaki ülkelerin yani Mihver Devletleri yöneticilerinin hayatlarına yer vereceğiz.

Adolf Hitler Kimdir? Adolf Hitler’in Yaşamı

Adolf Hitler 1889 yılında zamanında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun hâkim olduğu Branau am Inn kasabasında hayata gelmiştir. Dokuz tane kardeşten en küçük ikinci kardeş olarak hayata gelen Hitler annesi Klara tarafından hep en çok sevilen ve şımartılan çocuk oldu çünkü babası Alois ve annesi Klara’nın bundan önceki üç çocuğu trajik bir şekilde çocukken öldü ve bu durum annesi Klara’nın bebek Hitler ile daha fazla ilgilenmesine sebep oldu.

Alois Hitler Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda gümrük memuru olarak çalışıyordu, ortalamanın üstünde maaş alsa da gözü hep dışarda olduğu için eve getirecek para bulamıyordu. Bu yüzden de evde çok şiddetli kavgalar olmaktadır. Küçük Hitler evde olan bu büyük kavgalardan çok etkilenmişti. Hatta birçok tarihçi Hitler’in bu acımasızlığının ve çabuk sinirlenmesinin babasından kaynakladığını söylerler. Adolf Hitler ilkokul yıllarında çok başarılı ve örnek bir öğrenciydi fakat büyüdükçe yaşadığı bazı şeyler onun çok büyük oranda değiştirdi.

Alman Milliyetçisi Adolf Hitler

Adolf Hitler’in yaşadığı en büyük ve en sarsıcı olay en sevdiği kardeşlerinden birini kızamığa kaybedince bu onun hayat hakkındaki fikirlerini değiştirdi. İlk olarak dinden uzaklaşmaya başladı ve bu durum babasını çok sinirlendirdi ve Hitler’in babasından daha fazla dayak yemesine sebep oldu ve bu durum Hitler’in babasıyla olan görüş ayrılıklarını arttırdı. Bu görüş ayrılıklarından en önemlisi de kendilerini ait hissettikleri milletlerdi. Hitler’in yaşadığı yerde bir sürü etnik olarak Alman yaşıyordu. Babası Avusturya-Macaristan’ da çalışan bir memur olduğu için bir Avusturya milliyetçisiydi ve bu durum genç Hitler’in Alman milliyetçiliğine yönelmesine sebep oldu. Hitler’in babası ile yaşadığı son hadiselerden sonra okuldaki başarısı çok düşmüştü.

Okuyarak başarılı olamayacağını anlayan Adolf Hitler küçüklüğünden beri yeteneği olan ressamlığa yönelmeye karar verdi. Babası da öldüğü için onu durduran hiçbir şey olmamasıyla birlikte Hitler Viyana’daki sanat okulunun sınavlarına girdi fakat başarısız oldu ve evine geri döndü ve döndüğünde annesinin ölüm döşeğinde olduğunu öğrendi ve onu da kaybedince Hitler kendini kaybetti. Yaşı 18 olmuştu ve işsiz bir şekilde evin de oturuyordu. İki yıl boyunca hiçbir şey yapmadan duran Hitler askerlik görevinden kaçmak için çok sevdiği Almanya’ya kaçar. Ama askerlikten kaçmak için gittiği Almanya’da askerliğe alınır çünkü ‘şansına’ 1. Dünya Savaşı patlak verir ve Adolf Hitler de aşırı milliyetçiliğinden ötürü hemen Alman ordusuna katılır.

Versay Antlaşması’nın Adolf Hitler Üzerindeki Etkisi

Dört yıllık savaş sonrasında iki kere yaralanan Adolf Hitler, hastanede yatarken Almanya’nın savaşı kaybettiğini öğrenir. Versailles (Versay) Antlaşması‘ndan sonra ağır bir darbe alan Almanya’nın başına Weimar Cumhuriyeti geçer. Hitler, Versailles Antlaşması’ndan sonra asker sayısının zorunlu olarak azaltılması sebebiyle yine işsiz bir insan olur. Hitler iyileştikten sonra ilk işi savaşı kaybetmelerine sebep olduğunu düşündüğü şeyleri cezalandırmaya başlar. Bunların arasında en çok sinirli olduğu ve en kolay cezalandırabileceği grup komünistlerdi. Adolf Hitler zamanın cumhurbaşkanı olan Friedrich Ebert’i ikna etmeye çalıştı ve çalışmalarının sonucu olarak da Cumhurbaşkanı Ebert onu komünist grupları yakalayıp ihbar etmesi için onu ajan yaptı.

Göreve alındıktan sonra Hitler’in yaptığı ilk iş yeni kurulmuş olan Alman İşçi Partisi’ni incelemek oldu. İçlerine sızdığında anladı ki adının aksine aşırı sağ görüşlü insanların oluşturduğu bir partiydi ve Hitler’le büyük oranda aynı görüşleri paylaşıyorlardı. Adolf Hitler kendini bu partiye kaptırdı ve yaptığı ateşli konuşmalar ve aşırı ırkçı düşünceleriyle parti içinde çok büyük bir hoşgörü ve saygı kazandı. Partinin başına geçtikten sonraki planı taraftarlarıyla birlikte Benito Mussolini’nin yaptığı gibi hükümeti devirip başa geçmekti. Bunun içinde 1. Dünya Savaşı‘ndan sonra terhis edilen askerleri arasına katan Hitler kendine özel bir ordu kurmuştu.

Adolf Hitler’in Darbe Girişimi

1924 yılında bir akşam kendini hazır hisseden Adolf Hitler adamlarıyla birlikte Münih sokaklarında protestoya çıktı. En büyük umudu yolda giderken polislerinde onun yanına katılıp önünde durmamasıydı fakat evdeki hesap çarşıya uymadı ve Hitler polisler tarafından nezarethaneye götürüldü. Normal şartlar altında müebbet hapis yemesi gereken Hitler hakimlerin aşırı sağ görüşleri sayesinde herkesin önünde konuşma yapma şansı buldu ve milliyetçilik duygularını tavana çıkartacak bir konuşma yaptı ve bu konuşması tüm Almanya’da ses getirdi. Mahkemeden sadece beş yıl hapis alan Hitler dokuz ay sonra bırakıldı.

Çıktıktan sonra da durmayan Adolf Hitler toplumun durumun yeterince farkında olduğunu düşünerek 1925 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldı. Ama karşındaki rakip ondan daha ünlü ve tanınan biri olduğu için seçimi kaybetti. Seçimi kazanan Paul von Hindenburg, Hitler tarafından sürekli köşeye kıstırılıyordu çünkü mecliste Hitler’in üstünlüğü vardı ve yeni adımlar atılamıyordu. Sonunda Komünizm etkisinden korunmak amaçlı Hitler’i şansölyesi yaptı çünkü onu kontrol altında tutabileceğine inanıyordu fakat çok yanılıyordu. Hindenburg 1933 yılında hastalığının artmasıyla birlikte 1934 yılında vefat etti ve Hitler bu durumdan faydalanarak cumhurbaşkanlığı ve şansölye unvanlarını birleştirdi ve yıllardır hayalini kurduğu diktatörlüğü kurmuştu. Bundan sonraki adımları tüm dünyayı etkileyecek sonuçlara yol açtı.

Adolf Hitler’in Führer Olması

Başkanlığa geldikten sonra Almanya’nın askeri fabrikalarını ve askeriyesini eski güçlü haline getirmeye çalıştı. Ve küçüklükten beri hayallerini kurduğu Yahudi soykırımı için ilk adımları attı. Yahudiler tarafından sahip olunan tüm işyerleri ve mülklere bunların Yahudilere ait olduğunu belirten işaretler koydurttu. Bundan sonra da Versailles Antlaşması’nda askerden arındırılmış bölge olan Rhineland’e askerlerini gönderdi. Bundan sonra da Avusturya ve Çekoslovakya’yı ilhak etti. Almanya’nın bu agresifliğinden rahatsız olan müttefikler Almanya’nın bir sonraki genişleme hareketinde onlara savaş ilan edeceklerini belirtti ama Adolf Hitler kurduğu orduya ve Alman halkına olan inancından dolayı hiçbir şeyi umursamayıp 1 Eylül 1939 günü Polonya’ya savaş ilan etti ve Müttefikler ile savaşa girmiş oldu.

Başarılı generalleri ve üstün teknolojisi sayesinde savaşta büyük başarılar elde eden Adolf Hitler 25 Haziran 1940 tarihinde Fransa Cumhuriyeti’ne son verdi. Alman İmparatorluğu’nun dört yılda yapamadığı şeyi Hitler bir yıl içinde yapmıştı. Bu arada da hükmettiği tüm bölgelerdeki Komünistleri, Yahudileri ve vatan haini sayılan insanları toplama kamplarında toplattırıp işkence çektirerek öldürtüyordu. Adolf Hitler ve Faşist Almanya’sı savaşın ikinci yılında çok başarılı gidiyordu ama Hitler’in dur durak bilmeyen hırsı ve arzusu onun sonunu getirecekti. Zafer hararetiyle birlikte Hitler 22 Haziran 1941 yılında Sovyetler Birliği’ne savaş ilan ederek ölüm metnini imzalamıştı. 17 Eylül 1942 yılında Stalingrad’a dayanan Hitler ve orduları çok büyük bir savunmayla karşılaştırdılar ve 19 Kasım tarihinde geri püskürtüldüler.

Adolf Hitler Ne Zaman ve Nerede Öldü?

Bu tarihten sonra kayıplar serisine başlayan Adolf Hitler, Avrupa’daki Müttefiki İtalya’nın da işgal edilmesinden sonra Sovyet orduları ve Fransa’ya çıkartma yapmış Müttefik kuvvetlerinin yardımıyla Berlin’e kadar geri düştü. Savaşın kaybedildiğini anlayan Hitler, kendini Sovyetlerin ve Müttefiklerin elinden kurtarmak için 30 Nisan 1945 yılında Berlin’deki ‘FührerBunker’ da intihar etti. 64 yıllık yaşamı boyunca 60 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Adolf Hitler, 20. yüzyılın en etkili liderlerinden birisidir.

Tarihteki En Etkili Kişi: Sizce Adolf Hitler, 20. yüzyılın en etkili kişilerinden birisi midir? Tarihteki En Etkili Kişiler anketimize katılarak görüşünüzü paylaşabilirsiniz.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Benito Mussolini Kimdir? Benito Mussolini Hakkında Bilinmeyenler başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.