Alacahöyük Antik Kenti Hakkında Bilgi
Bu yazımızda Geç Kalkolitik Çağ’dan Osmanlı’ya kadar birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış Anadolu kenti olan ve 4 Katmanlı Şehir olarak bilinen Alacahöyük Antik Kenti hakkında bilgilere yer verdik.
Ülkemizin her bölgesi antik çağdan günümüze kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu uygarlıklardan günümüze çeşitli eserler hatta şehirler başarıyla korunarak ulaşmayı başarmış. Anadolu tarihinde önemli bir yere sahip olan çeşitli uygarlıklardan da günümüze ulaşmayı başaran birkaç iz bulunmaktadır. Bunlardan birisi günümüzde tıpkı Hattuşaş Antik Kenti (Boğazköy) gibi Çorum il sınırlarında bulunan Alacahöyük Antik Kenti. Hitit kültürü ağırlıkta olsa da kazılarda anlaşıldığı üzere 4 farklı uygarlığın izlerine rastlanan, birçok farklı kültürün bir arada bulunduğu bir yerleşim Alacahöyük. Alacahöyük antik kenti hakkında bilgi edinmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar:
Alacahöyük Antik Kenti Tarihi
Alacahöyük Antik Kenti çok zengin bir geçmişe sahip bir antik kenttir. 4 farklı zaman diliminden 4 farklı kültüre ait kalıntılara rastlanması bu şehrin diğer benzerlerinden farklı yapan temel özelliktir. Helenistik dönem uygarlıklarından Geç Kalkolitik Dönem’e kadar uzanan kent kalıntılarının bir kısmı ören yerinde ziyaret edilebilirken taşınabilir ve daha ufak boyutlardaki parçalar Alacahöyük Müzesi’nde sergilenmekte. Kral mezarları ve höyüğüyle ünlü olan antik kent yerli ve yabancı pek çok araştırmacının ilgisini çeken bir antik kent olmuştur.
Alacahöyük Antik Kenti Kültür Katları
Alacahöyük Antik Kenti farklı zaman dilimlerinde farklı uygarlıklara ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir kenttir. Bu doğrultuda çıkarılan buluntular ve şehir kalıntıları bulundukları katmana göre 4 farklı gruba ayrılmış durumda.
4 . Şehir Katı: Alacahöyük Antik Kenti’nde bulunan en eski katman 4. şehir katıdır. Şehrin ilk kurulduğu döneme dayanan bu katmanın Geç Kalkolitik Çağ’a dayandığı düşünülmektedir.
3 . Şehir Katı: 4. şehir katı yerin altında kaldıktan sonra Geç Tunç Çağı’nda buraya yerleşen Hattilerin oluşturduğu kültür katmanı bu katmandır. Milattan önce 2500 ile 2000 yılları arasında kurulduğu tahmin edilen şehrin bu katmanın en önemli buluntuları Eski Tunç Çağı hanedan mezarlarıdır. Hatti tarihiyle ilgili en sağlam bilgilerimiz Alacahöyük Antik Kenti’nin 3. şehir katına dayanmaktadır.
2 . Şehri Katı: Evler, caddeler, su kanalları ve tapınak gibi yapı binalarının olduğu katman 2. şehir katıdır. Şehrin en önemli kalıntılarından olan Sfenksli Kapı bu döneme ait bir buluntudur.
1 . Şehir Katı: Şehre ait en yeni katman 1. katmandır. Şehrin Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma buluntular bu katmana dahildir. Bu dönemde diğer katmanlardan kalan bazı yapıların tahrip edildiğini ve farklı amaçlarla kullanıldığını görebiliyoruz. Örneğin Geç Frig çağından kalma höyük içerisinde ev benzeri yapılanmalara rastlanmaktadır.
Alacahöyük Antik Kenti Kalıntıları
Alacahöyük Antik Kenti’nde pek çok kültüre ait buluntudan bahsettik. 4 farklı kültür katmanının içerisindeki 14 yapı katmanında farklı önemlerde yüzlerce yapı keşfedilmiştir. Bunların içerisinden en önemli olanları Alacahöyük Antik Kenti hakkında bilgi yazımızın kalanında ele aldık.
Andezit blokların üzerine inşa edilmiş olan binlerce yıllık sfenksler anıtsal nitelikleriyle şehrin önemli birer yapısı diyebiliriz. Sfenksli Kapı’ya da adını veren bu yapılar şehrin 3. katında gömülü olan Geç Tunç Çağı soylularının mezarlarını simgelemekte. Anıtsal nitelikleri de aslında buradan geliyor. Mezarların kendileri aynı kültür katmanında taşlarla çevrelenmiş ve üstlerinde mezarın içerisindeki soylu adına kurban edilen hayvanların kelleleriyle bulunmuşlar. 13 tane olarak tespit edilen bu mezarların çevrelerinde ek olarak çeşitli geyik ve boğa heykelleri, süs eşyaları, takılar ve madenden yapılma savaş aletleri bulunmuştur. Bu buluntuların hemen hemen hepsini Alacahöyük Müzesi’nde inceleyebilirsiniz.
Alacahöyük Antik Kenti’ne Ulaşım ve Müze Giriş Bilgileri
Çorum ilimizde bulunan Alacahöyük Antik Kenti il merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunmaktadır. Çorum-Ankara karayolundan ise 9 kilometrelik bir yol kat edilerek antik kente ulaşmak mümkün. Eğer kişisel aracınız yoksa Çorum’dan minibüslerle Alaca ilçesine ulaştıktan sonra taksi aracılığıyla yolunuza devam edebilirsiniz. Bölgede antik kente giden minibüsler mevcut ancak pek sık rastlayamayabilirsiniz.
Alacahöyük Müzesi saat 09.00 – 19.00 arasında ziyarete açıktır. Müzeyi ziyaret etmek için 6 TL ücret ödemeniz gerekmektedir ancak eğer Müzekart sahibiyseniz ücretsiz olarak içerideki antik kalıntıları inceleyebilirsiniz.
Alacahöyük Müzesi
1940 yılında açılan Alacahöyük Müzesi, Alacahöyük Antik Kenti’nde bulunan çeşitli tarihi eserlerin sergilendiği bir müzedir. Alacahöyük kazısı Türkiye’nin ilk yerel kazılarından birisi olması açısından Türkiye’de arkeoloji tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Alacahöyük Müzesi’nde de kazının bu önemini ve kazı sürecini anlatan bir bölüme yer verilmiştir. Farklı dönemlere ait eserler kazıda yer almış önemli arkeologlarımızın ardından isimlendirilmiş farklı salonlarda sergilenmektedir. Bu eserler ve kazı üzerine yazılmış eserlere de müzeden ulaşabilirsiniz.
Not: Bu konuyla ilgili olarak Truva (Troya) Antik Kenti Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.