Osmanlı TarihiTarihin Rotası

Osman Gazi Kimdir? Osman Gazi Türbesi Nerede?

Bursa ilinin Tophane semtinde yer alan Osman Gazi Türbesi Şehitlik Anıtı’nın yanında ve park girişinin solunda bulunmaktadır. Osman Gazi vefatının ardından babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştür. Bursa ilinin Türkler tarafından alınmasından sonra Osman Gazi’nin cenazesi Bursa’ya getirilmiştir. Bursa’da bulunan ve Bizans dönemine ait Gümüşlü Kümbet (Saint Elia) Kilisesi’ne getirilen Osman Gazi’nin naaşı buraya gömülmüştür.

Osman Gazi Kimdir?

Ertuğrul Gazi’nin üç oğlundan biri olan Osman Gazi, 1258 yılında doğmuştur. Babası Ertuğrul Gazi’nin vefat etmesinden sonra, 23 yaşında iken beyliğin başına getirilmiştir. Başa geçtikten bir kaç yıl sonra (1298 yılında) Yarhisar ve Bilecik’i fethetmiştir. Bu fetihten sonra ise Selçuklu Sultanı tarafından Osman Gazi’ye uç beyliği de verilmiştir. Daha sonra İnegöl’ü 1299 yılında fethetmiştir ve 1300 yılında Selçuklu Devleti’nin yıkılması ile birlikte Osmanlı Beyliği’nin bağımsızlığını ilan etmiştir. Tüm bu yaşanan olaylardan sonra Karaca Hisar’da kendi adına hutbe okutmuş ve kadı tayin etmiştir. Yenişehir, Osman Gazi’nin isteği üzerine beylik merkezi olmuştur. Kendi yanında olanları “Osmanlı” olarak herkese ilan etmiştir.

Hükümdarlığının yaklaşık 10 yıl gibi uzun bir süresi boyunca kuşattığı Bursa’nın Osmanlı bünyesine katılışını görememiş olsa da, çatışmalar ve evlilikler gibi çeşitli yöntemlerle birçok yeri fethetmiş bulundu. 1302’de Bizans’ın da aralarında bulunduğu bir grup büyük devletlerle karşılaşılan karşı Koyunhisar Savaşı gibi birçok çatışmanın ve kuşatmanın başında yer almış, Osmanlının topraklarını genişletmiştir. Yine de yeni bir devlet kurmuş olmanın zorlukları sebebiyle yönetimin sürdürülebilirliğini sağlamak yeni yerler fethetmekten daha büyük bir uğraştı. Osman Bey’in egemenliği sürdürmenin yeni yerler fethetmekten daha zor olması deyişi de bunu destekler niteliktedir.

Yazılanlara göre ise tam 11 yıl boyunca süren Bursa kuşatması zamanında tam da savaşın kazanılmasına yakın bir zamanda Söğüt’te hayatını kaybetmiştir. Bazı başka kaynaklarda bulunan açıklamalara göre ise Osman Gazi, Bursa’nın fethedildiğini öğrendikten sonra 1326 yılında hayatını kaybetmiştir, denilmektedir.

Osman Gazi’nin sekiz çocuğu bulunmaktadır. İsimlerini sayacak olursak; Pazarlu Bey, Fatma Hatun, Melik Bey, Savcı Bey, Hamid Bey, Çoban Bey, Orhan Bey ve Alâeddin Ali Bey’dir.

Osman Gazi Türbesi Hakkında Bilgi

1801 yılında gerçekleşen yangın sonrasında Osman Gazi Türbesi büyük hasar almıştır. Daha sonra 1854 yılında meydana gelen deprem sonrasında tamamen harap bir hale gelmiştir. 1868 yılında ise son kez Sultan Abdülaziz tarafından yeniden onarımı yaptırılarak bu günkü görünüşüne ulaşmıştır. Osman Gazi Türbesi sekizgen planlı bir yapıdır. Türbenin tam ortasında yer alan ve Osman Gazi’ye ait olduğu bilinen sandukanın etrafı, sedef kakmalı pirinç parmaklıklar ile çevrilmiştir. Üzerinde ise üzerinde sırma işlemeleri bulunan kadife bir örtü örtülüdür. Osman Gazi Türbesi geçmiş yıllardan günümüze kadar çok sayıda bakım, onarım ve tadilattan geçmiştir. Bu yüzden yapısı en ufak ayrıntısına kadar değişmiştir.

Osman Gazi Türbesi’nde, Osman Gazi’nin sandukasının yanında çok sayıda isimleri bilinmeyen sanduka bulunmaktadır. Osman Gazi’nin hayatı anlatılırken, yaşamı boyunca görüp geçirdiği savaşlardan çok yaşamış olduğu ermişlik hikâyeleri ile daha çok bilinmektedir. Babası Ertuğrul Bey olan ve annesi ya da babaannesi Hayma Ana olarak adlandırılır.

Osman Gazi Türbesi Nerede?
Osman Gazi Türbesi Genel Görünüm

Osman Gazi’nin Vasiyeti Üzerine Defnedilmesi

Bursa’nın fethinin gerçekleştiğini öğrendikten sonra hayatını kaybeden Osman Gazi, vasiyeti üzerine oğlu Orhan Gazi tarafından Saint Elia Manastırı (Gümüşlü Kümbet) bir kısmı türbeye dönüştürülerek, buraya defnedilmiştir.

Osman Gazi, Şeyh Edebali’nin kızı olan Malhun Hatun ile evlenmiştir. Bunun üzerine evlendikten sonra oğlu Orhan Gazi dünyaya gelmiştir. İleriki yıllarda Osmanlı Beyliği’nin başına geçecek olan Orhan Gazi, babasının ölümünden sonra yazmış olduğu vasiyeti gerçekleştirmiştir. Orhan Gazi, Osmanlı İmparatorluğu’nun asıl kurucusudur.

Bursa’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Osman Gazi Türbesi de yer alıyor. Osman Gazi Türbesi uzun yıllardan beridir Davullu Manastırı olarak da bilinmektedir. Davullu Manastırı olarak adlandırılmasının sebebi ise Alâeddin’in Osman Gazi’ye bir davul hediye etmesidir. Bursa’ya yolunuz düştüğü vakit, gezip görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Bursa’nın Osmangazi mahallesinde yer alan türbenin kapısında geçirmiş olduğu bakım ve onarımlarla ait bir kitabe bulunmaktadır.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Bursa Ulu Camii Tarihi, Özellikleri ve Sırları başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.