Tarihin RotasıTürkiye Tarihi

Sagalassos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Akdağların yamacında kurulmuş olan Sagalassos Antik Kenti, 12 bin yıllık köklü bir tarihi gözler önüne serer. Denizden 1700 metre yüksekliğe kurulmuş olan Sagalassos Antik Kenti adeta bulutların arasındaki büyülü bir şehir gibidir. Bozulmadan korunmuş antik yapısı ile ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken Sagalassos Antik Kenti’ni gezip görmek isteyenler için tüm detayları bu yazımızda açıklayacağız. İşte tüm görkemiyle Sagalassos Antik Kenti…

Sagalassos Antik Kenti Tarihi

Sagalassoslular M.Ö. 3. Bin yıllarında Anadolu’da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidia halkındandır. M.Ö. 333 yılında Büyük İskender bu şehri ele geçirmiştir. Şehirde ‘’İskender Tepesi’’ ismi verilen bir yer vardır. M.Ö. 25 yılında Galatia kralı Amyntas ve sonrasında Agustus tarafından Roma İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 120’li yıllarda Sagalassos, Pisidia imparatorluk kültürünün merkezi olarak seçilmiştir. Bundan sonra büyük bir ekonomik büyüme yaşanan şehir, 6. yüzyıla kadar hızla gelişmeye devam etmiştir. M.S. 590 yılında yaşanan büyük bir deprem ile şehir yerle bir olmuştur. Ancak kentte birkaç küçük bölüm ayakta kalabilmiştir.

Roma İmparatorluğu’nun en önemli şehirlerinden biri olan antik kent 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından keşfedilmiştir. Lucas, Antalya’dan Konya’ya giderken antik kenti görmüş ve ilk tespiti gerçekleştirmiştir. Bir dağ geçidi konumundaki antik kent Sagalassos, Avrupalı araştırmacıların çok ilgisini çeken bir yer olmuştur. Antik kentin ismi 1824 yılında Arundel tarafından tanımlanmıştır. Texier, Hamilton, Fallows gibi birçok Avrupalı araştırmacı kentte incelemelerde bulunmuştur. Araştırmacılar, Anadolu’nun batı kıyısında bulunan Efes Antik Kenti ve Bergama (Pergamon) Antik Kenti gibi İyonya kentlerine önem verdiklerinden, Sagalassos Antik Kenti ancak 1972 yılında başlayan ve aralıklı devam eden araştırmalar ile önem görmeye başlamıştır. 1993 yılında hızlandırılan ve birçok araştırmacının katıldığı kazılar ile büyük bir kısmı ortaya çıkartılmıştır.

Sagalassos Antik Kenti Seramik Üretimi ve Ekonomik Faaliyetler

Sagalassos Antik Kenti konum olarak çok güzel bir alana kurulmuştur. Yüksek dağlar sayesinde korunma sağlanmıştır. Verimli, geniş araziler ve ormanlık alanları ile çok değerli bir alana kurulmuştur. Sagalassoslular tarım işleriyle uğraşmışlar, kereste ticareti yapmışlar ve seramik işinde çok ilerlemişlerdir. Zamanın en güzel çanak çömleklerini yapan Sagalassos halkı, şehrin batısında doğal bir oluşum halinde bulunan dayanıklı kalın kil birikintilerini kullanarak imal etmişleridir. Kille yapılan yerel mat kırmızı çanak çömlek geleneği uzun yıllar devam etmiştir. Kırmızı astarlı kaplar endüstriyel bir üretime dönüştürülerek uzun süre Sagalassos halkının geçim kaynağı olmuştur. Bölgede yer alan çok sayıda su pınarı ve bol yağmur alan bir bölge olması nedeniyle tarım ve meyve yetiştiriciliği çok gelişmiştir. Savaşçı bir halk olan Pisidalılar, Pers krallığı için paralı askerlik de  yapmıştır.

Sagalassos Antik Kenti Kalıntıları

Burdur Müzesi gözetimi altında yapılan kazılar ile Sagalassos, Akdeniz Bölgesi’nde yapılan en büyük ve disiplinli arkeolojik projelerden biri haline gelmiştir. Özellikle 2007 yılında açığa çıkarılmaya başlanan, Roma’nın en ünlü imparatorlarından ikisi olan Hadrian ve Marcus Aurelius’a ait olduğu düşünülen heykel parçaları kentin ününü arttırmıştır. Roma’nın efsanevi Antoninler ailesinin üyesi olan bu imparatorların heykelleri Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir.

Çağlar öncesinin antik özelliklerini günümüze taşıyan şehirde çeşitli konutlar, hamam, metal ve kireç fırınları, çeşme ve odeon, agora yani çarşı, tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistik çeşme, Sagalassos seramik üretim merkezi, meclis binası, kilise, heroon, tapınak ve Ciladius kapısı gibi birbirinden güzel ve ilgi çekici yapı bulunur. Şehir yüzyıllar boyunca kullanılmış olmasına rağmen çağlar boyunca bozulmadan kalmıştır. Antik kentte pek çok yapıyı en güzel şekliyle görebilirsiniz. Seramik yapımı alanında çok başarılı işler yapılan Sagalassos Antik Kenti, UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.

Sagalassos Antik Kenti’nden İmparator Ayağı, Hadrian ve Marcus Aurelius heykelleri gibi önemli buluntular ortaya çıkarılmıştır.

Sagalassos Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Burdur ilinin Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti, Antalya’ya yalnızca 100 km. uzaklıktadır. Denizden 1700 metre yükseklikte bulunan kent Akdağların yamacında kurulan bir doğa harikasıdır.

Sagalassos Antik Kenti’ne karayolu ile ulaşmak için Burdur iline gelerek oradan Sagalassos’a giden dolmuşlar ile antik kente ulaşabilirsiniz. Ya da Antalya’dan Sagalassos’a karayolu ile ulaşabilirsiniz. Sagalassos’a havayolu ile ulaşım için Antalya havalimanına uçak ile gelerek oradan servisler ile antik kente gidebilirsiniz.

Sagalassos Nasıl Gidilir?
Sagalassos Antik Kenti Harita

Sagalassos Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Yaz ve kış dönemlerinde ziyaret açılış saati 08.30, yaz ziyaret kapanış saati 19.00, kış ziyaret kapanış saati ise 17.30 olarak belirlenmiştir. Yıl boyunca ziyarete açık olan Sagalassos örenyeri, sadece dini bayramların ilk günü öğle saatlerine kadar kapalıdır. Müzekart+ sahipleri ücretsiz girebilirken, bu karta sahip olmayan ziyaretçiler ise 12 TL ücret ödeyerek giriş yapabilmektedir.

Sagalassos Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Roma Dönemi’ne ait tarihi zenginlikleri görmek, çok uzun yıllar öncesinin şehir yaşamına ait kalıntılar ile geçmişe yolculuk etmek isterseniz Sagalassos Antik Kenti’ni mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Burdur ili Ağlasun ilçesinde bulunan antik kentin Antalya’ya yakınlığı ulaşım kolaylığı sunar. Sagalassos antik kentini 2017 yılında 36 bin kişi ziyaret etmiştir. Bu sayının 2018 yılında 50 bini aşması bekleniyor. Tarih seven ve geçmişe yolculuk etmek isteyen herkesin bu büyüleyici antik kenti görmesini öneririz. Bilimsel ve görsel açıdan çok zengin bir tarihi dokuyu bünyesinde barından antik kent, tarihin izlerini yaşayabileceğiniz bir yerdir.

Sagalassos Dor Tapınağı

Sagalassos Antik Kenti’nin en önemli yapılarından biri Dor tapınağıdır. Duvarları kısmen ayakta olan yapı, günümüze o zamanın tarihini yansıtabilen özelliktedir.

Sagalassos Büyük Tiyatro

Şehirde yer alan yaklaşık 9 bin kişi kapasiteye sahip büyük tiyatronun önemli bir kısmı o yılların sanatını yansıtan sahnesi ile hala ayaktadır.

Sagalassos Antik Kenti Tarihi

Sagalassos Agora

Aşağı ve yukarı Agora olarak iki bölümden oluşan alan, yıllara meydan okuyan dükkanları ile Sagalassos halkının alışveriş hayatını yansıtır durumdadır. Çarşıda yer alan Agora çeşmeleri eşsiz mimarisi ile dikkatleri çeker. Sütunlu caddeleri şehir mimarisinin gözde yapılarıdır.

Sagalassos Agorası
Sagalassos Antik Kenti Agora

Sagalassos Antoninler Çeşmesi

Bol miktarda bulunan su kaynakları ile ön plana çıkan Sagalassos’taki en önemli eserlerden birisi de 2010 yılında yapılan çalışmalar sonucunda aktif hale getirilen ünlü Antoninler Çeşmesi’dir. Antonin ailesinin en önemli üyelerinden olan imparator Marcus Aurelius tarafından tanrı Dionysos adına yaptırılan çeşme yukarı agora bölümünde bulunmaktadır.

Antoninler Çeşmesi Nerede?
Sagalassos Antik Kenti Antoninler Çeşmesi

Büyük Konut

Antik kentin doğusunda bulunan 40 odalı büyük konut, şehrin ticaret merkezi olarak çok fazla insanı ağırladığının kanıtı olarak ortaya çıkartılmıştır.

Üretim Alanları

Çömlekçiler mahallesi denilen bölümde birçok atölye ve fırın bulunmuştur. Üretim alanlarının çok geniş bir alana yayılmış olması Sagalassos halkının seramik ve çömlek alanında ne kadar gelişmiş bir millet olduğunun kanıtıdır. Halen kazıların devam ettiği antik şehirde daha birçok tarihi yapının ortaya çıkarılması beklenmektedir.

Bunlar dışında Neon Kütüphanesi, Hadrian Çeşmesi, Makellum, Odeion ve Roma Hamamı da ziyaret için sizleri beklemektedir.

Not: Bu konuyla ilgili olarak Milet Antik Kenti Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.