9. Sınıf TarihTarih Dersi İçerikleriTarih Konu Anlatımları

Yerleşik ve Konargöçerler Arasındaki Savaşlar (Tarih Konu Anlatımı)

Bu yazımızda tarih dersi konu anlatımları kapsamında 9. sınıf tarih dersinin 3. ünitesi olan Orta Çağ’da Dünya ünitesinin 3. konusunun devamı olan Yerleşik ve Konargöçerler Arasındaki Savaşlar konusuna yer verdik. Yerleşik ve Konargöçerler Arasındaki Savaşlar konusunu “Orta Çağ’da Asya ve Avrupa’da askerî organizasyon biçimleri ile toplumların yaşam tarzları (konar-göçer ve yerleşik) arasındaki bağlantıları analiz eder.” kazanımı çerçevesinde anlattık.

Yerleşik ve Konargöçerler Arasındaki Savaşlar

Ders: Tarih 9

Ünite: Orta Çağ’da Dünya

Konu: Yerleşik ve Konargöçerler Arasındaki Savaşlar

Kazanım: Orta Çağ’da Asya ve Avrupa’da askerî organizasyon biçimleri ile toplumların yaşam tarzları (konar-göçer ve yerleşik) arasındaki bağlantıları analiz eder.

Yerleşik ve Konargöçerler Arasındaki Savaşlar konusunda öncelikle Konar-göçer ordusunun özellikleri nelerdir? sorusunu yanıtladık. Daha sonra Yerleşik ve konargöçerler arasındaki savaşlara örnekler vererek bu savaşların nedenlerini açıkladık.

Konargöçer Ordusunun Özellikleri

Konar-göçer ordusunun özellikleri nelerdir? Ağır ve zırhlı orduların aksine bu ordular hafif ve hızlı hücum yapabilen süvarilerden oluşurlardı. Silahlarını günün koşullarına göre mükemmelleştirirlerdi. Konar-göçer bir asker, dayanıklı, disiplinli, uyumlu ve süreklidir. Konar-göçerler zırh, hançer ve mızrak kullanırlardı ve ayrıca oklarını daha uzağa fırlatmalarını sağlayan yayı geliştirmişlerdir. Konar-göçer ordusu dağınık bir kalabalık olmaktan öte herkesin, neyi ne zaman yapacağını iyi bildiği ve birbirine yardım ettiği bir yapıya sahipti. Bu ordularda kadınlar gerektiğinde savaşa katılırdı, bu eşitliğin ve dayanışmanın göstergesidir. Ayrıca konar-göçer ordusunun yerleşiklerden en önemli farkı savaşlarda kaybettiklerinde ki bu çok zor rastlanan bir olaydır, vergi ödemek veya savaş tazminatı ödemek yerine kaçarlardı. Bu yüzden savaşlarda genellikle mal kayıpları olmazdı.

Okuma Önerisi: Bu konuyla ilgili olarak Konargöçerlik Nedir? Konargöçer Yaşam Tarzının Özellikleri başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Yerleşik ve Konargöçerler Arasındaki Savaşların Nedenleri

Yerleşik ve Konargöçerler arasındaki savaşlara örnekler vererek bu savaşların nedenlerini açıklayalım. Hayvancılık ile geçinen Konar-göçerler ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyorlardı ve bu durum göçebelerin yerleşiklerle ticaret yapmasına ya da yerleşik toplumların mallarına sahip olabilmek için onlarla savaşmalarına sebep olmuştur. Önemli ticaret yollarını kontrol etmek de savaşlara neden olmuştur. Konar-göçerler ile yerleşik topluluklar arasındaki savaşlarda genellikle konar-göçerler üstünlük sağlamıştır çünkü konar-göçer ordularının askerleri dayanıklı, disiplinli, uyumlu ve süreklidir. Mesela bu savaşlara Türkler ile Çinliler arasındaki savaşlar örnektir. Bu savaşların nedeni Türklerin Çin’e akın ederek bazı ihtiyaçları olan gıda veya maddeleri karşılamaları ve bazı değerli eşyaları ele geçirmek istedikleri içindir.


3. Ünitenin Tüm Konuları: Orta Çağ’da Dünya ünitesinin tüm konularını aşağıdaki başlıklarda inceleyebilirsiniz.

1. Konu: Orta Çağ’da Siyasi Yapılar

İmparatorluklarda Sosyal, Ekonomik ve Askeri Durum

2. Konu: Tarımdan Ticarete Ekonomi

Artı Üründen Sosyal Sınıflara

İlk ve Orta Çağ’da Toplumsal Tabakalaşma

Orta Çağ’da Ticaret

İlk ve Orta Çağ’da Ticaret Yolları

3. Konu: Orta Çağ’da Ordu

Yerleşik ve Konar-göçerler Arasındaki Savaşlar (Şu an bu başlıktasınız!)

4. Konu: Kanunlar Gelişiyor

2 Yorum

  1. Yerleşik ve göçebe hayat çok güzel anlatılmış. Özellikle konargeçer ordusu ile ilgili verilen bilgiler çok güzelmiş.
    KE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.