Türkiye Tarihi
-
Kral yolu Nedir? Nereden Başlar Nerede Biter?
Kral Yolu, Pers İmparatorluğu Kralı I. Darius zamanında (MÖ 5. yüzyılda) Efes ile Persepolis arasında inşa edilmiş bir anayoldur.
-
Jeopolitik Nedir? Anadolu’nun Jeopolitik Önemi
Bu yazımızda Anadolu'nun (Türkiye'nin) coğrafi konumu ile Anadolu'nun jeopolitik önemi hakkında ayrıntılı bilgi verdik.
-
İkinci Beylikler Dönemi Nedir? Tarihi ve Haritası
İkinci Beylikler Dönemi nedir? XIII. yüzyıldan başlayarak Anadolu'nun bir çok yerinde kurulmuş olan Türk beyliklerine verilen addır.
-
Hitit Kanunları Nedir? Maddeleri, Önemi ve Özellikleri
Hitit Kanunları nedir? Hitit Kanunları, I. Hattuşili döneminde M.Ö. 1650lerde oluşturulmuştur. Yaklaşık 500 yıl yürürlükte kalmıştır.
-
İznik Konsili Nedir? Alınan Kararlar Nelerdir?
İznik Konsili nedir? Roma İmparatoru I. Konstantinos döneminde kiliselere bağlı tüm piskoposların katılımıyla 325'te İznik'te gerçekleşen ve Hıristiyanlık ile ilgili…
-
Ege Göçleri Nedir? Ege Göçleri Tarihi
Ege Göçleri nedir? MÖ. 12. yüzyılda Dorlar'ın Yunanistan'a saldırımasından sonra oradaki toplumların Batı Anadolu'ya göç etmeleridir.
-
Zeugma Çingene Kızı Nedir? Çingene Kızı Mozaiği Tarihi
Çingene Kızı Mozaiği nedir? Çingene Kızı mozaiği, 1992'de Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma antik kentinde bulunmuştur. Bir villanın taban mozaiğinin parçasıdır.
-
Türkiye Selçuklu Devleti Hakkında Bilgi
Türkiye Selçuklu Devleti, 1077'de Selçuklu ailesinden Kutalmış'ın oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da kurulmuş bir Türk devletidir. Anadolu Selçuklu Devleti 1308'de…
-
Türkiye Selçuklularında Teşkilat ve Sosyokültürel Yapı
Türkiye Selçuklularında Teşkilat başlığında Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti'nde devlet, ordu, divan ve saray yönetimi konularını inceledik.
-
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Hakkında Bilgi
İlk Türk Beylikleri, 1071’deki Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu’da kurulan devletlerdir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulmuştur.
-
Miryokefalon Savaşı Nedir? Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Miryokefalon Savaşı, Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında, 17 Eylül 1176'da Denizli yakınlarındaki (Miryokefalon'da) yapılan savaştır.
-
Anadolu Medeniyetleri Hakkında Bilgi
Bu yazımızda Anadolu medeniyetleri (Hattiler, Hititler, Frigler, İyonlar, Urartular ve Lidyalılar) tarihini ve özelliklerini inceledik.
-
Kadeş Savaşı Nedir? Kadeş Savaşını Kim Kazandı?
Kadeş Savaşı, Hitit Krallığı ile Yeni Mısır Krallığı arasında MÖ 1274'te bugünkü Suriye'de yaşanan savaştır. Kadeş antlaşması ile uzun süre…
-
Yedi Kilise Nedir? Anadolu’daki İlk Yedi Kilise Hakkında Bilgi
Yedi Kilise, Hristiyanlık tarihinin ilk yedi büyük kilisesidir. İncil'in Vahiy bölümünde de adı geçen bu kiliselerin tamamı Türkiye sınırları içerisindedir.
-
Karain Mağarası Nerede? Karain Tarihi ve Özellikleri
Antalya'nın kuzeyinde yer alan Karain Mağarası, Paleolitik dönemden kalma bir yerleşim alanıdır. Karain, Adak Mağara (tapınak) özelliği taşımaktadır.
-
Çayönü Nerede? Çayönü Höyük Hakkında Bilgi
Diyarbakır'ın Ergani ilçesi sınırlarında yer alan Çayönü Höyük, MÖ 8.200 - 6.000 yılları arasında var olmuştur. Türkiye'de en eski çömlek…
-
Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu Hakkında Bilgi
Aspendos antik kenti, Türkiye'de Antalya'nın Serik ilçesindeki Belkıs köyünde yer almaktadır. Aspendos antik tiyatrosu ile ünlü, 3000 yıllık bir kenttir.
-
Truva Savaşı Ne Zaman Yapıldı? Nedenleri ve Sonuçları
Truva Savaşı, Truva Prensi Paris'in Sparta Kralı Menelaus'un eşi Helen'i kaçırması sonucunda Akhalar ile Truvalılar arasında yaşanan mitolojik bir savaştır.
-
Veni Vidi Vici Ne Demek? Kim Tarafından Söylendi?
Veni Vidi Vici sözü Roma imparatoru Gaius Julius Caesar tarafından Zile Ovası'nda MÖ 47 yılında yapılan Zela Savaşı sonrasında söylenmiştir.
-
Türkiye Kelimesi Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?
Türkiye kelimesi tarihte ilk kez Doğu Roma (Bizans) kaynaklarında görülmüştür. Türkiye isminin sonundaki -iye eki, "sahip", "bölgesi" anlammına gelir.