Tarihin RotasıTürkiye Tarihi

Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu Hakkında Bilgi

Bu yazımızda Aspendos antik kenti ve tiyatrosu hakkında bilgi verdik. Dünya’nın en eski ve en başarılı açık hava tiyatrosu olan Aspendos Tiyatrosu’nun bulunduğu Aspendos Antik Kenti hakkında öğrenmek istediğiniz her şey bu yazıda.

Aspendos Antik Kenti Hakkında Genel Bilgi

Antalya’nın Serik ilçesinin Belkıs köyüne bağlı olan Aspendos Antik Kenti ülkemizin önemli tarihi zenginliklerinden sadece bir tanesi. Milattan önce 10. yüzyıl civarlarında kurulduğu tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık 3 bin yıldır ayakta olan bu şehrin zamanında ne kadar ihtişamlı ve dayanıklı olduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Dönemin önemli ticaret yolları üzerinde yer almasının şehrin bu kadar gelişmesindeki en önemli faktör olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar tarihsel açıdan Antik Pamphylia (Pamfilya) bölgesinin diğer iki önemli antik kenti Side ve Perge’nin gölgesinde kalsa da, günümüzde özellikle tiyatrosu sayesinde bu iki kentten çok daha ünlü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Aspendos Antik Kenti Tarihi

Milattan önce 10. yüzyılda dönemin önemli uygarlıklarından Akalar tarafından kurulan şehrin inşa edilen pek çok yapısı günümüze kadar zarar görmeden ulaşmayı başarmış. Anadolu’da kendi adına para basan ilk şehirlerden birisi olması bu kentin tarihteki önemli özelliklerinden birisi. Büyük İskender önderliğinde Makedonya Krallığı ve Roma İmparatorluğu başta olmak üzere pek çok farklı uygarlığın egemenliği altına girdi ve pek çok kez işgal edildi. Bu imparatorluklar içerisinde ise şehre altın çağını yaşatan Roma İmparatorluğu’ydu. Şehrin en önemli yapısı olan Aspendos Antik Tiyatrosu ve şehrin su kanalları bu dönemde inşa edilmiştir.

Aspendos Tiyatrosu
Aspendos Antik Tiyatrosu Sahne ve Tribünleri

Roma İmparatorluğu’nun ardından Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının egemenliğine giren şehir ticari önemini büyük ölçüde kaybetmişti. Selçuklu döneminde bir süre kervansaray olarak kullanılmış, sonrasında ise cumhuriyet sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretine kadar adı bile bilinmeyen bir harabe olarak kalmıştır. Atatürk yurt gezileri sırasında burayı ziyaret etmiş ve Aspendos Antik Kenti’nin restore edilerek halkın ziyarete açılmasını istemiştir.

Aspendos Antik Kenti Kalıntıları

Kıyıları pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Akdeniz bu muhteşem uygarlıklardan kalan her anıtı yerle bir etmemiş, bazılarını sonraki nesillerin incelemesi için kısmen de olsa ayakta tutmayı başarmıştır. Aspendos da milattan çok önce kurulan bu antik şehirlerden birisi olarak Antalya kıyılarında ziyaretçilerini karşılıyor. Oldukça etkileyici olan Aspendos Antik Kenti ve kalıntıları hakkında bilgi edinmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Aspendos Tiyatrosu

Aspendos Antik Kenti hakkında bilgi edinmek için mutlaka incelenmesi gereken bir yapı varsa o da Aspendos’un ünlü antik tiyatrosudur. Dünyanın en eski ve en iyi korunmuş açık hava tiyatrosu olma özelliği taşıyan bu yapı yaklaşık 15 bin izleyici kapasiteli olup şehrin Roma İmparatorluğu tarafından yönetildiği zamanlarda inşa ettirilmiştir. Sahnede çıkan en ufak sesin en arka sıralardan bile rahatça işitilebilmesini sağlayan oldukça iyi bir akustiğe sahiptir. Aynı zamanda Roma tiyatrosunun da bilinen en eski ve en güzel örneğidir. Bir Roma tiyatrosunda bulunması gereken her şeyi bu tiyatroda görebilmek mümkün. İki katlı sahne binasından sahneye açılan kapılardan tutun orkestranın durduğu yere, izleyicilerin giriş kapısına kadar her detay Roma tiyatrosunda olduğu gibi yansıtılmış. Bu durum da her yıl hem yerli hem yabancı binlerce turistin tatil rotasında Aspendos’un bulunmasını sağlıyor.

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun Aspendos’a gidip görebileceğiniz en güzel yer olduğunu muhtemelen sadece bizden değil bölgede yaşayan insanlardan ve orayı görmüş diğer ziyaretçilerden de duyabilirsiniz.

Aspendos Antik Tiyatro
Aspendos Tiyatrosu

Acropolis

Antik Tiyatronun arka tarafında bulunan acropolis, şehrin ilk kuruluş yıllarında inşa edilmiş binaların kalıntılarının bulunduğu kısım. Tiyatrodan yukarıya doğru yürüdüğünüzde karşınıza ilk çıkan yapı ise bir bazilika. Roma döneminde asıl amacının dışında kullanılan bina yapılan değişikliklerle ilk inşa edildiği halinden çok daha farklı bir şekilde günümüze ulaşmış. Bazilikadan Acropolisin içerisine doğru devam edildiğinde ise yönetim merkezi olan agora ve dükkanlardan oluşan bir sıra bina görebilirsiniz.

Su Kemerleri

Kuzeydeki dağlardan şehre temiz su getirmek için inşa edilen yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki bu kemerler de tıpkı antik tiyatro gibi Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Yerden 15 metre yukarıda olan bu kemerlerin günümüzden yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edilmiş olmalarının sahip oldukları ihtişamı daha da arttırdığını söyleyebiliriz.

Aspendos Antik Kenti’ne Ulaşım ve Giriş Bilgileri

Antalya’nın yaklaşık 40 kilometre doğusunda bulunan Aspendos Antik Kenti, bağlı olduğu Serik ilçesine de 7 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Antalya otogarından Serik ilçesine giden dolmuşlara binerek Aspendos’un bağlı olduğu ilçeye ulaşabilirsiniz. Ardından ilçe merkezinden kalkan Aspendos minibüslerine binerek antik kent alanına ulaşmanız mümkün. Kişisel aracınızla da yollardaki tabelaları takip ederek rahatça Aspendos Antik Kenti’ne ulaşmanız mümkün.

Aspendos Nerede?
Aspendos Haritası

08.00-19.00 saatleri arasında Aspendos Antik Kenti ziyarete açıktır. Müzekart sahibi ziyaretçiler ücretsiz antik kente girebilirken Müzekartı olmayanlar 25 TL karşılığında antik kenti ziyaret edebilirler.

One Comment

  1. Merhaba, Ders:Tarih sitesini çok beğeniyorum. Bu yazınızda da yine faydalı bilgiler sunmuşsunuz, tebrik ederim. Tanıttığınız turistik yerlerin insanlara cidden faydalı olduğunu düşünüyorum. Sayenizde Aspendos Antik Kenti hakkında daha fazla bilgiye sahip oldum. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Back to top button

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Close

Adblock Detected

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.