Osmanlı Tarihi
-
Denge Politikası Nedir? Tarihi ve Önemi
Denge Politikası nedir? Denge politikası, bir devletin farklı güçler arasında diplomatik manevralar yaparak kendi çıkarlarını koruma ve uluslararası arenada etkin…
-
Sırpsındığı Savaşı Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Sırpsındığı Savaşı, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği’nden oluşan ittifakı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında…
-
Varna Savaşı Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Varna Savaşı Nedir? Osmanlı ordusu ile Macarlar’ın önderliğindeki Haçlı ordusu arasında 10 Kasım 1444 yılında yapılan meydan savaşıdır. Bulgaristan’ın Varna…
-
Malikane Sistemi Nedir? Tarihi ve Özellikleri
Malikane Nedir? Osmanlı Devleti’nde iltizam sisteminin 1695 yılından Tanzimat dönemine kadar uygulanan özel bir türüdür. Osmanlı Devleti saltanatı boyunca birçok…
-
İltizam Sistemi Nedir? Tarihi ve Özellikleri
İltizam Nedir? İltizam, Osmanlı Devleti’nde vergilerin bir bölümünün belirli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanmasıdır. Osmanlı Devleti’nde halktan…
-
Preveze Deniz Savaşı Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Preveze Deniz Savaşı, 28 Eylül 1538 tarihinde Yunanistan’ın kuzeybatısında yer alan Preveze bölgesinde Osmanlı donanması ve Papa 3. Paulus tarafından…
-
İkinci Kosova Savaşı Nedenleri ve Sonuçları
İkinci Kosova Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macar Krallığı arasında, 17 Ekim – 20 Ekim 1448 tarihinde Kosova’da yapılmıştır. Kosova Nerede?…
-
Birinci Kosova Savaşı Nedenleri ve Sonuçları
Birinci Kosova Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Sırp İmparatorluğu arasında, 28 Haziran 1389 tarihinde Kosova’da yapılmıştır. Birinci Kosova Savaşı veya diğer…
-
İkinci Mahmut Dönemi Yenilikleri Nelerdir? Maddeler Halinde
Bu yazımızda İkinci Mahmut dönemi yenilikleri nelerdir? sorusunu yanıtladık. İkinci Mahmut ıslahatları maddeler halinde yer alıyor.
-
Sened-i İttifak Nedir? Maddeleri ve Tarihi
Sened-i İttifak, 29 Eylül 1808'de Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Mahmud'un Sadrazamı Alemdar Mustafa Paşa ile âyanlar (yerel beyler) arasında yapılan bir…
-
Osmanlı Devleti’nde Sanayileşme Çabaları
Osmanlı Devleti'nde Sanayileşme Çabaları konusunda Osmanlı Devleti'nde sanayileşme süreci nasıl gelişmiştir? sorusunu yanıtladık.
-
Cem Sultan Kimdir? Cem Sultan Olayı ve Sonuçları
Cem Sultan, Fatih sultan Mehmet'in en küçük oğludur. 1459 - 1495 yılları arasında yaşamıştır. Ağabeyi II. Bayezid ile giriştiği taht…
-
Sinop Baskını Nedir? Nedenleri ve Sonuçları
Sinop Baskını, Kırım Savaşı sürerken 30 Kasım 1853'te Rus Çarlığı donanmasının Sinop'taki Osmanlı İmparatorluğu donanmasını yok etmesidir.
-
İstanbul’un Fethi Öncesinde Bizans’ın Yaptığı Hazırlıklar
İstanbul'un Fethi öncesinde Bizans'ın yaptığı hazırlıklar nelerdir? Bizans'ın muhasaraya karşı aldığı tedbirler yeterli miydi? sorularını yanıtladık.
-
İstanbul’un Fethi Ne Zaman? Nasıl Gerçekleşti?
İstanbul'un fethi nasıl gerçekleşti? İstanbul, 53 günlük uzun bir kuşatmadan sonra 29 Mayıs 1453'te Osmanlı Devleti tarafından ele geçirildi.
-
İstanbul’un Fethinin Sonuçları (Türk ve Dünya Tarihi Açısından)
Türk ve Dünya tarihi açısından İstanbul'un fethinin sonuçları nelerdir? sorusunu yanıtladık. Feodalizm, Rönesans ve Coğrafi Keşifler etkileri.
-
İstanbul’un Fethi İçin Yapılan Hazırlıklar Nelerdir?
Bu yazımızda İstanbul'un fethi için yapılan hazırlıklar nelerdir? sorusunu yanıtladık. Tüm hazırlıklara maddeler halinde yer verdik.
-
İstanbul’un Fethinin Sebepleri Nelerdir? (Maddeler Halinde)
Bu yazımızda İstanbul'un Fethinin sebepleri nedir? sorusunu maddeler halinde ve ayrıntılı olarak yanıtladık.
-
İkinci Viyana Kuşatması Nedenleri ve Sonuçları (Maddeler Halinde)
Viyana Bozgunu olarak da bilinen İkinci Viyana Kuşatması, 1683'te Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında gerçekleşmiştir.
-
Osmanlı Devleti’nin Kısa Sürede Büyümesinin Nedenleri
Bu yazımızda Osmanlı Devleti'nin kısa sürede büyümesinin nedenleri nelerdir? sorusunu maddeler halinde ayrıntılarıyla yanıtladık.