Tarihi Bilgisayar Oyunları – En İyi 10 Tarih Bilgisayar Oyunu
Bilgisayar oyunları ilk yapıldıkları zamandan beri gençlerin ilgi odağı olmuştur. Hatta ve hatta sadece gençlerin değil bütün insanların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Günümüzde de birçok insan boş vakitlerini bilgisayar oyunlarıyla geçirmektedir. Oyunlar birçok eğitimcinin eğitimde vazgeçilmez dediği öğretim araçlarındandır. Tarihi bilgisayar oyunları da insanları eğlendirdiği gibi aynı zamanda insanları bilgilendirmeyi de amaçlamıştır. Bu sebepten dolayı tarihi bilgisayar oyunları hem görsellikleri hem interaktif olmaları nedeniyle eğitimde yerini almıştır. Tarihi bilgisayar oyunlarının kullanılabileceği derslerin sayısı yok. Tarihi bilgisayar oyunlarının kullanılabileceği bir ders ise tarih dersidir. Tarihi bilgisayar oyunları içerdikleri tarihi olay ve olgular nedeniyle tarih dersinde kullanılmalıdır.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar:
Bilgisayar Oyunlarının Tarih Dersine Katkısı
Tarih dersini en iyi öğrenebileceği yol o dönemi yaşamaktır. Bunu yapmak günümüz koşullarında pek mümkün olmadığından dolayı, en iyi ikinci yol geçmişteki olayları simüle etmektir. Tarihi bilgisayar oyunları o dönemdeki yaşanmış olayı nerdeyse birebir canlandırabildiğinden dolayı, eğitim açısından çok faydalıdır. Ayrıca çevredeki ses efektleri ve görsel efektler bilginin kalıcılığını arttırmaktadır. Tarihi bilgisayar oyunlarında öğrenci oyunu öğrenerek o olayı öğrenebileceği gibi kendi seçimleriyle o olayı da değiştirebilir. Bu tarz bir etkileşim sayesinde öğrenci bir olay üzerinden neden sonuç ilişkisi kurmayı öğrenebilir. Veya aynı olayın günümüzde yaşanmış olması durumunda oluşacak senaryoyu gözlemleyebilir.
Birçok bilgisayar oyunu gerçekleşmiş olayları göz önünde bulundurarak yapılmıştır. Özellikle strateji tabanlı tarihi bilgisayar oyunları gerçek tarihi olayları konu almaktadır. Öğrenciler bu oyunlarda bir asker olarak anı yaşayabildikleri gibi bir komut olup bir orduyu yöneterek savaşın gidişatını değiştirebilirler. Yaptıkları hatalar gerçek hayattaki gibi kalıcı yaralara neden olmadığından dolayı hata yapmak öğrencileri korkutup öğrenme heveslerini ortadan kaldıracak bir faktör olmaktan çıkıyor. Öğrenciler yaptıkları hataları tekrar tekrar deneyerek düzeltme şansına sahipler. İşte bütün bu faktörler tarihi bilgisayar oyunlarını kalıcı ve kaliteli bir tarih dersi öğrenim aracı haline getiriyorlar.
En İyi 10 Tarih Bilgisayar Oyunu
Tarihi bilgisayar oyunları sadece eğlence amaçlı olmayıp aynı zamanda eğitim amacı için de kullanılabileceğini bu örneklerde görebilirsiniz. Oyunlardaki görsellik diğer birçok eğitim materyalinden çok daha fazla olduğundan dolayı öğrenilen bilgiler çok daha kolay öğrenilmekte olunup ayrıca öğrenilen bilgiler çok daha fazla kalıcı olmaktadır. Eğitimin içerisini tarihi bilgisayar oyunların enjekte edilmesi hem eğitmenlere bir kolaylık sağlayacak olup hem de öğrenimi kolaylaştıracaktır. Gerçek hayattan olaylar içerdiğinden dolayı bunun en kolay uygulanabileceği derslerden biri tarih dersidir. Tarihi bilgisayar oyunları tarih dersindeki olayları birebir yaşama imkanı sunmaktadır. Bu sayede yukarıda belirttiğim tarihi bilgisayar oyunları bu iş için en uygun oyun örnekleridir. Oyunlar gerçek hayattan farklı olarak sizi hata yaptığınızda cezalandırmadığından dolayı hatalarınızdan ders çıkarmak çok daha kolay olur. Bütün bu nedenlerden dolayı tarihi bilgisayar oyunları tarih dersinde eğitim verme amacıyla kullanılmalıdır.
Age of Empires III
Age of Empires oyun serisi 1997 yılından günümüze kadar birçok oyuna ev sahipliği yapmaktadır. Oyunlar gerçek hayatta gerçekleşmiş tarihi savaş gibi olayları ele aldığı gibi aynı zamanda eski çağlardaki uygarlıkların gelişimi gibi konuları da barındırmaktadır.
Age of Empires III, yaklaşık 1492 ve 1876 yılları arasında Amerika’nın Avrupa kolonileşmesini anlatıyor. Oyunda oynayabileceğiniz toplam on dört uygarlık var. Bu uygarlıklar İngilizler, Hollandalılar, Fransızlar, Almanlar, Osmanlılar, Portekizliler, Ruslar, İspanyollar, WarChiefs, İrokualar, Siyular, Aztekler, Asya Hanedanları, Çinliler, Kızılderililer ve Japonlar olarak oyunda yer almaktadırlar. Oyunda seçeceğiniz bir uygarlık ile diğer uygarlıklarla savaşıp onları yıkmaya çalışıyorsunuz. Oyunda birçok olayı orijinaline yakın şartlarda canlandırabilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz ordular ve yaptığınız savaş stratejileri sayesinde o dönemdeki olayları daha rahat yorumlama becerisine sahip olabilirsiniz. Örneğin hangi askerlerin güç ve şart olarak daha iyi olduğunu bilirseniz, olaylar hakkında daha kolay çıkarımlar yapabilirsiniz.
Age of Empires III oyunu tarih dersinde öğrencilerin birbirlerine karşı oynayacakları bir şekilde kurgulanabilir. Öğrenciler bir ders saati içerisinde oyunu kolaylıkla bitirebileceklerinden dolayı öğrenciler düzgün bir öğrenme vakti geçirebilirler. Dört öğrenci kendi başlarına bir uygarlık olabilecekleri gibi takım olarak da oynayabilirler. Tarih dersinde öğretmenin oluşturacağı yerel internet ağı üzerindeki lobi ile öğrenciler birbirleriyle oynayabilirler.
Age of Empires II
Age of Empires II birçok uygarlığın çağlar boyu adım adım gelişimi gözlemleyebileceğiniz bir oyundur. Oyunda her ırkın kendine ait özellikleri olduğundan dolayı, oyunda ırkların özelliklerini kullanmak oyunu kazanmak için çok önemlidir. Oyuncular rastgele yaratılmış haritalarda oyunu kazanmak için bütün rakip binalarını stratejik hamlelerle yıkmak zorundadır. Oyunda ilk çağlarda başlayıp ilerlemeye çalışıyorsunuz. Bu da öğrencilere çağlar arasındaki geçişin hangi olaylarla olduğunu, çağların özelliklerini, zaman içerisindeki gelişimin teknolojiye ve insanlara etkisini çok güzel bir şekilde gözlemleme imkânı veriyor. Ayrıca Age of Empires III’de de olduğu gibi bu oyunda da askerlerin zaman içerisindeki gelişimini ve özelliklerini de görmek mümkün.
Oyun tarih dersinde eski çağ uygarlıklarını anlatırken kullanılabilir. Dersteki tarihi gelişimi canlandırmak için oyunun hızlandırılmış seçeneği kullanılabilir. Ayrıca bu seçenek sayesinde sadece bir ders içerisinde öğrenciler ilk uygarlıkların zaman içerisinde nasıl bir gelişim izlediğini, nasıl aletler kullandığını ve birbirleri ile ilişkilerini gözleme şansına olurlar. Ancak oyun 1999 yılında yapılmış bir oyun olduğundan dolayı nesneleri algılanması günümüzdeki oyunlara göre biraz daha zor olabilir.
Civilization V
Civilization V, oyuncular rastgele oluşturulmuş haritalarda bir medeniyeti yönetmektedir. Oyunu kazanmanın bit çok farklı yolu vardır. Zafere araştırmalar, keşifler, diplomatik hamleler, genişlemeler, ekonomik geliştirmeler, yönetim ve askeri fetihlerle ulaşılabilir. Oyunda on sekiz uygarlık bulunmaktadır. Bu uygarlıklar geçmişten günümüze kadar birçok uygarlığı barındırmaktadır. Oyunun ara yüzü her ne kadar basit gözükse de oyunda yapabileceğin birçok araştırma ve geliştirme bulunmakta. Oyunu oynayan kişiler bu oyun sayesinde bir veya birden fazla uygarlığın zaman içerisinde nasıl geliştiğini, hatta ve hatta gelecekte nasıl gelişebileceği hakkında bilgi edinebilirler. Civilization V bölümlere ayrılmış haritası sayesinde oynanışı kolaylaştırıyor. Bu sayede bir yandan bir şeyler öğrenmeye çalışırken bir yandan oyunun zor oynanışıyla uğraşmanıza gerek yok.
Tarih dersinde Civilization V oyunu oynamak için yaklaşık 20 kişilik bir sınıf 5 gruba bölünebilir. Her öğrenci bir bakanlığın başına atanarak kendilerinden bir günlük tutulması istenebilir. Örneğin dış işleri bakanlığı rolündeki öğrenci diplomasi ve savunma gibi görevlerle ilgilenebilir. Bu sayede öğrenciler bir uygarlığın zamanla nasıl geliştiği öğrenirken spesifik bir bölüme de derinlemesine bakabilirler.
Hearts of Iron IV
Hearts of Iron IV, Oyun diğer Hearts of Iron oyunları gibi II. Dünya Savaşı’na odaklanır. Oyuncular II. Dünya Savaşı’na katılmış bütün ülkeleri oynama şansına sahiptir. Oyuncular sadece askeri bir savaşa ilgi gösterebilecekleri gibi isterlerse ülkeler arasında politik bir savaşa da girebilirler. Oyunun diğer strateji oyunlarından en büyük farkı, size savaş sırasında karşınıza çakılabilecek binlerce rastgele sıkıntıyı karşınıza sunup size seçim şansı vermesi. Karşılaşacağınız bu zorluklar askerlerin yakalandığı bir hastalık olabileceği gibi dost bir ülkenin bir anda size saldırmasına kadar her şey olabilir. İşte bu durum oyunculara olayların düşündükleri kadar basit olmadığı. Aksine çok kompleks olduğunu gösteriyor. Bu yüzden Hearts of Iron IV ders materyali olarak kullanılmayı hak eden oyunlar arasında yer alıyor.
Hearts of Iron IV bir oyunu bulundurabildiği oyuncu sayısı bakımından diğer oyunlara göre çok daha üstündür. Bu sayede bütün bir sınıf oyuna aynı anda dahil olabilir. Oyun tarih dersinde II. Dünya Savaşı konusu sırasında veya sonrasında konuyu pekiştirmek amacıyla kullanılabilir. Oyunda bulunan “Real Events” seçeneği sayesinde gerçekleşmiş olayları birebir olarak kendi oyununuzda da kullanabilirsiniz.
Total War: Rome II
Total War: Rome II, Rome II milattan önce 272 ile milattan sonra 14 yılları arasında geçmektedir. Oyunda Roma ordusunun gerçek zaman dilimindeki gücünü ve diğer devletlerle ilişkileri gerçekçi bir şekilde betimlenmiştir. Oyunda kuzey ormanlarında barbar kavimler, çöllerde doğulu krallar ve tabiki Roman’nın kendisi yer alıyor. Roma’nın tarihi gelişimini birebir bir simülasyondan öğrenebilecek en güzel oyun Total War: Rome II’dır. Oyunun gerçekçi grafikleri öğrenmeyi ayrı bir boyuta katıyor. Görselliğin ön planda olduğu oyunda, bilgiyi öğrenmek hem daha kolay olduğu gibi bilgi de daha kalıcı. Total War: Rome II hem güzel grafik hem fazla bilgi ve hem de Roma’yı içeren güzel bir oyun olarak yer almaktadır. Tarih dersinde Roma imparatorluğunun nasıl geliştiğini, ne gibi sıkıntılar sonucu bölündüğünü ve bütün bunların sonuçlarını gözlemlemek için Total War: Rome II oyununu dersinizde kullanabilirsiniz. Bütün bir sınıf olarak birden çok savaşı yönetebilirsiniz. Ayrıca ülkenin ekonomisini değiştirecek kararlar alabilirsiniz.
Company of Heroes II
Company of Heroes II, Oyunun hikayesi 1952’de Sibirya’da Lev Abramovich Isakovich tarafından anlatılıyor, kendisi 2. Dünya Savaşının Doğu Cephesini anlatıyor. Oyun Stalingrad Savaşı, Moskova Muharebesi, Polonya’da Reichstag’ın Düşüşü’ne kadar birçok olayı içeriyor. 2. Dünya Savaşını bütün ayrıntılarıyla anlatan bu oyun, derste 2. Dünya Savaşı’nı öğrenirken vazgeçilmez bir arkadaş olabilir. Oyun savaşın askeri kısmına daha çok odaklanmış olmasına rağmen siyasi kısmını da içermiyor değil. Oyunda 2.Dünya Savaşı’nın askeri kısmını öğrenmek için birçok gerçek olay ve durum yeniden canlandırılmış durumda. Bütün bunlar Company of Heroes II oyununu 2. Dünya Savaşını öğrenmek için mükemmel bir kaynak yapıyor.
Tarih dersinde 2. Dünya Savaşı konusunu işledikten sonra öğrencilerle bu anı bir de görerek anlatmak çok daha iyi olurdu, işte Company of Heroes II oyunu size bu konuda yardımcı olabilir. Sınıfı iki farklı gruba bölerek savaştaki iki farklı ittifak olarak rol almalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca Company of Heroes II oyunu sadece strateji tarafıyla ilgilenmeyip görselliğe de önem veren bir oyun. Tarih dersinde sıkılan öğrencilerin belki de ilgisini çekmek için güzel bir oyun olabilir.
Europa Universalis IV
Europa Universalis IV, Oyunun zaman dilimi 1444 ila 1821 arasındadır, bu tarihler içerisinde oyuna istendiği tarihte ve istenen ülkede başlanabilir. Oyun tarihi olaylar olduğu gibi oynanabileceği gibi üzerinde değişiklikler de yapılabilir. Bu sayede farklı koşullarda Tarihi olayların nasıl oluşup gelişeceğine dair fikir edinmiş oluruz. Ayrıca oyunda ekonomi sistemi diğer oyunlardan daha gelişmiş olduğu için, tarihteki ekonomik durumu gözlemlemek için ideal oyunlardan biridir. Diğer oyunlara göre çok oyuncu desteği daha gelişmiş olduğu için ve maksimum oyuncu limiti olmadığından dolayı Europa Universalis IV oyunu çok fazla öğrenciyle oynanılabilecek bir oyun. Tarih dersinde Avrupa tarihini anlatmak için kullanılabilecek bu oyun, her öğrenciyi bir ülkenin başına geçirerek daha eğlenceli hale getirilebilir.
Assassin’s Creed
Assassin’s Creed Serisi, Oyun serisi bir suikastçının hayatını baz almaktadır. Oyunda bir suikastçı olarak belirli büyük isyan ve olayların önderliğini yapıyorsunuz. Ayrıca oyunda birçok büyük liderin ölümüne ve grupların çöküşüne şahitlik yapabilirsiniz. Oyun diğer oyunların gibi strateji kategorisine ait olmadığı için strateji türü oyun sevmeyenler için bir alternatif olarak görülebilir. Oyun birçok tarihi olaya farklı bir bakış açısından bakmanızı sağlamaktadır. Oyunda olaylara büyük bir grup veya kitle olarak dahil daha çok bir kişi olarak bakmaktasınız. Ayrıca bir suikastçı olarak oyunda olayların herkese görünün kısmından çok arka plandaki işlerini görme imkanına da sahip oluyorsunuz. Bu sayede bir olaya çok yönlü bakış açınız ve çok yönlü yorumlama yeteneğiniz gelişiyor.
Assasin’s Creed serisi bireysel oynanışa sahip olduğundan her ne kadar ders ortamında oynanmaya uygun olmasa da tarih ile ilgili yeni bilgiler öğrenmek için çok iyi bir kaynak olabilir. Eğer öğrenci oyunun hikâye modunu gerçekten anlayarak oyarsa, öğrenci için çok kaliteli bir öğrenme gerçekleşebilir. Diğer oyunlardan farklı olarak bu oyun evde tarih öğrenimi için çok eğeleneli olabilir.
Mount and Blade
Mount and Blade, Oyun eski zamanlarda birçok imparatorluğun savaşmasını anlatmaktadır. Türk yapımı olduğundan dolayı, Türk tarihindeki olaylar daha ayrıntılı işlenmiştir. Oyunda, oyuncular tarafından yapılmış birçok mod bulunmaktadır. Bu modlar sayesinde sanki savaş anında bir asker veya ordusunu yöneten bir komutan gibi savaşın içerisinde yer alabilirsiniz. İnteraktif bir yapıya sahip olduğundan dolayı, insanlarla yaptığınız konuşmalar bile oyunun gidişatını değiştiriyor. Modlar içerisinde birçok önemli savaş ve olay da yer alıyor. Hatta ve hatta Diriliş Ertuğrul modu bile oyunda yer almakta. Ayrıca oyunu isterseniz bir strateji oyunu gibi, isterseniz savaşın içerisinde yer alan bir askerin gözünden bir fps (birincil bakış açısı) oyunu gibi de oynayabilirsiniz.
Tarih dersinde Mount and Blade oyununu oynamak için oyunun multiplayer modunu kullanabilirsiniz. Sınıftaki bütün öğrencileri birer ülkenin başına koyarak onlara belirli görevler verebilirsiniz. Bu görevler ülkenin topraklarını genişletmek olabileceği gibi ülkedeki ekonomik krizi çözmek gibi zorlayıcı görevler de olabilir. Bu sayede öğrenciler o dönemdeki siyasi yapıyı daha iyi kavramış olurlar.
Crusader Kings II
Crusader Kings II oyunu, özellikle orta çağ dönemini baz alan strateji temelli bir bilgisayar oyunudur. Oyun sadece orta çağ döneminde geçmemektedir. Orta çağ öncesini ve sonrasını kapsayan geniş bir zaman çizelgesine yayılmıştır. Oyunda tarih dersinde öğrenilebilecek en iyi konu haçlı ordusunun gelişimi ve ilerlemesidir. Oyunun adından da anlaşılabileceği gibi oyuncular haçlı ordusunu yöneterek ordunun yaşadığı sıkıntı ve olayları teker teker aşıyorlar. Bu sayede öğrenciler haçlı ordusunun ne gibi durumlarda büyüdüğünü, hangi adımları izlediğini ve nerelere saldırdıklarını öğrenebilirler. Örneğin bu oyun sayesinde öğrenciler haçlı ordusunun kuruluşundaki ana sebebin din olmadığını aslında bunun maddi bir çıkar ilişkisi olduğunu öğrenebilirler. Tarih dersinde Crusader Kings II oyunu haçlı seferlerinin öğrenimini pekiştirmekte kullanılabilir. Sınıf iki gruba ayrılarak bir grubun haçlı diğer grubu ise rakip taraf olmaları istenerek onlardan sahip oldukları kaynakları gözlemlemeleri istenebilir. Bu sayede öğrenciler iki tarafın da haçlı seferleri sırasında nasıl etkilendiğini daha ayrıntılı bir şekilde görmüş olur.
Not: Bu konuyla ilgili olarak Tarihteki Önemli Olaylar – En Önemli 10 Olay başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Abe BORA MMOFPS unutmuşsunuz. Oda kıyak oyun. Onu da ekleyin tarihi bilgisayar oyunları listesine.
Mount and Blade’de çok oyunculu modda sadece dövüş ve savaş var. Ayriyeten oyunda ülke başına geçmek için kendi ülkenizi kurmanız lazım ve bu zaman alan bir şey.
Bir tane süvari vardı.gezdiyi yerler aydınlanıp alan açıyordu. O oyunun adı neydi acaba bilen varmı.
Tarih dersi için çok iyi bir site. Tarih ödevlerimi yapıyorum buradan
tarih sitesi burası oyun değil :/
Tarih bir milletin geçmiş hazinesidir geçmişsiz bir millet ulus kimlik oluşturamaz çağın şartlarının teknoloji olmasıyla birlikte tarihi öğrenmek için teknoloji olmazsa olmaz bir hale geliyor böyle oyunlar sayesinde hem tarih öğreniyor hem farklı kültürleri tanıyıp o dönemde yaşıyor hissi alıyoruz ne mutlu