Cumhuriyet Tarihi
-
1923’ten Günümüze Türkiye Seçim Tarihi -Tüm Genel Seçimler-
Türkiye'de, TBMM'nin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihinden 2023 yılına kadar 27 genel seçim yapılmıştır. İşte genel seçimler tarihi...
-
5 Nisan Kararları Nedir? Tüm Maddeleri ve Sonuçları
5 Nisan Kararları, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizden kurtulmak amacıyla 5 Nisan 1994 tarihinde hükümet tarafından açıklanan kararlardır.
-
Kıta Sahanlığı Nedir? Kaç Mil? Kıta Sahanlığı Sorunu
Kıta sahanlığı, bir ülkeyi oluşturan kara parçasının deniz altındaki uzantısıdır. Kıtanın bitip okyanusun başladığı yere kadardır.
-
Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), belirli bir dönemde üretilen tüm malların piyasa değerinin ekonomik bir ölçüsüdür.
-
Kanlı Noel Nedir? 1963 Noel (Küvet) Katliamı
Kanlı Noel, 20 Aralık 1963'te Kıbrıs adasındaki Türkler ile Rumlar arasında başlayan çatışmalardır. Bu çatışmalarda 364 Türk ölmüştür.
-
JİTEM Nedir? Kuruluşu ve Tarihi
JİTEM, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 1987 yılında kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.
-
Darbe Nedir? Türkiye’de Askeri Darbeler Tarihi
Darbe, bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak iktidarı istifa ettirme ve devirme işidir.
-
Milli Mücadele Nedir? Amacı, Gerekçesi ve Yöntemi
Milli Mücadele nedir? Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan, 11 Ekim 1922’de Mudanya Mütarekesi ile sona eren dönemdir.
-
Milli Mücadele Hazırlık Dönemi (Kongreler Dönemi)
Milli Mücadele'nin Hazırlık Dönemi, Mustafa Kemal'in Samsun'a Çıkışı (19 Mayıs 1919) ile başlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılışı (23 Nisan…
-
Milli Mücadele Kahramanları
Bu yazımızda, Milli Mücadele'ye katılan insanların fedakarlıkları ile Milli Mücadele kahramanları hakkında bilgi verdik.
-
Türk Medeni Kanun Nedir? Kabulü ve Maddeleri
Türk Medeni Kanunu, İsviçre'den örnek alınarak hazırlanmıştır. 17 Şubat 1926’da kabul edilerek 4 Ekim 1926'da yürürlüğe konmuştur.
-
Misak-ı Milli Nedir? Misak-ı Milli Kararları ve Sınırları
Misak-ı Milli, Kurtuluş Savaşı döneminde ülkenin sınırlarını belirleyen 6 maddeden oluşan bir beyannamedir. 28 Ocak 1920'de ilan edilmiştir.
-
Moskova Antlaşması Nedir? Maddeleri, Sonuçları ve Önemi
Moskova Antlaşması nedir? Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında 16 Mart 1921'de imzalanan…
-
Türkiye’de Terörle Mücadele Tarihi
Türkiye'de terörle mücadele askeri, siyasi, hukuki ve sosyal önlemler alınarak kararlı bir biçimde, geçmişten bugüne sürmektedir.
-
Türk İnkılabı Nedir? Türk İnkılabının Özellikleri
Türk İnkılabı, Türkiye Cumhuriyeti'nde Atatürk İlkeleri doğrultusunda yapılan tüm yebilikler, inkılaplar ve devrimlerdir.
-
Kars Antlaşması Nedir? Maddeleri, Sonuçları ve Önemi
Kars Antlaşması nedir? Kars Antlaşması, 13 Ekim 1921'de Sakarya Savaşı'ndan sonra Sovyet Rusya’nın aracılığıyla Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile TBMM…
-
Mudanya Ateşkes Antlaşması Maddeleri, Tarihi ve Önemi
Mudanya Ateşkes Antlaşması nedir? Mudanya Ateşkes Antlaşması, TBMM ile İtilaf Devletleri arasında 11 Ekim 1922'de imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma ile…
-
Türk Afgan Dostluk Antlaşması Nedir? Maddeleri ve Önemi
Türk Afgan Dostluk Antlaşması nedir? Türk Afgan Dostluk Antlaşması, Türkiye ile Afganistan arasında 1 Mart 1921'de Moskova'da imzalanmıştır. Bu ittifak…
-
Atatürk’ün Yazdığı Kitaplar – Tüm Kitapların Listesi
Bu yazımızda Atatürk’ün Yazdığı Kitaplar başlığında Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazılan tüm kitapların listesine yer verdik.
-
Düzenli Ordu Ne Zaman Kuruldu? Düzenli Ordunun İlk Zaferi
Düzenli Ordu Ne Zaman Kuruldu? Düzenli Ordu, TBMM'de Kuva-yı Milliye'nin ortadan kaldırılmasını öngören 27 Aralık 1920 tarihli karar sonrasında kuruldu.