Avrupa Tarihi
-
Napolyon Bonapart’ın Elba Adası’ndan Kaçışı
Napolyon Bonapart’ın Elba Adası’ndan kaçışı, 26 Şubat 1815 tarihinde gerçekleşmiştir. Napolyon Bonapart, Britanya ve Fransız gemileri yokken Elba Adası’ndaki Portoferraio…
-
Kırım Tatar Sürgünü Tarihi, Nedenleri ve Sonuçları
Kırım Tatar Sürgünü Nedir? Sovyetler Birliği tarafından yürütülen 18-20 Mayıs 1944’te Kırım Tatarının kültürel soykırımıdır. Kırım Tatarları Kimdir? Kırım Tatarları,…
-
Kalvenizm Nedir? Tarihi, Önemi ve İlkeleri
Kalvenizm Nedir? Kalvenizm, Hristiyanlığın Protestan bir dalı olup, Jean Calvin’in öğretilerine dayanarak Tanrı’nın önceden belirlenmiş iradesi ve seçilmiş kişilerin kurtuluşuna…
-
Polonya Sendromu Nedir? Tarihi ve Önemi
Polonya Sendromu nedir? Polonya Sendromu, uluslararası ilişkilerde iki ateş arasında kalmak olarak tanımlanabilir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya’nın işgale uğrayacağı…
-
Engizisyon Nedir? Engizisyon Mahkemesi Yargılamaları
Engizisyon, Latincede soruşturma anlamına gelmektedir. Engizisyon, Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı bir tür yargılama sistemidir.
-
Aslan Yürekli Richard Kimdir? Savaşları ve Ölümü
I. Richard (Aslan Yürekli Richard) 1189-1199 tarihleri arasındaki İngiltere kralıdır. Üçüncü Haçlı Seferi'nde Kudüs'e saldırmıştır.
-
İngiliz Kraliyet Ailesi – Tüm Kral ve Kraliçeler
İngiliz Kraliyet Ailesi, 927'de kurulan İngiltere Krallığından önce ortaya çıkmıştır. 1707'de kurulan Britanya Krallığı ile devam etmiştir.
-
Varşova Paktı Nedir? Varşova Paktı Üyeleri
Varşova Paktı, 14 Mayıs 1955'te Varşova'da, sekiz sosyalist ülkenin imzaladığı dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardım antlaşmasıdır.
-
İspanyol Gribi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?
İspanyol Gribi, 1918 - 1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı ve dünya geneline yayılan grip…
-
Skolastik Düşünce Nedir? Tarihi ve Özellikleri
Skolastik Düşünce, doğrunun zaten var olduğu düşüncesine ve felsefenin okullarda öğretilmesine dayanan bir yaklaşımdır. Skolastik Felsefe Yaklaşık 1100'den 1700'e kadar…
-
Rönesans Dönemi Sanatçıları, Mimarları, Bilim Adamları, Bestecileri
Rönesans dönemi sanatçıları başlığında ressamları, mimarları, yazarları, bestecileri, bilim insanlarını, filozofları, kaşifleri ve gezginleri listeledik.
-
Birinci Viyana Kuşatması Nedenleri ve Sonuçları (Maddeler Halinde)
Birinci Viyana Kuşatması, Osmanlı Devleti'nin Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü'nün başkenti Viyana'yı 27 Eylül 1529'da kuşatmasıdır.
-
Bosna Savaşı Nedir? Nedenleri, Sonuçları ve Antlaşması
Bosna Savaşı nedir? Bosna Savaşı, 1 Mart 1992 - 14 Aralık 1995 tarihlerinde Sırplar ile Boşnaklar arasında yaşanan savaştır. Dayton…
-
Hristiyanlık Nedir? Hristiyan Kimdir? İlk Hristiyanlar
Hristiyanlık, Hz. İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan tek tanrılı bir dindir. Hristiyan ise Hz. İsa'nın takipçilerine denir.
-
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda Alman Tankları
Alman tankları çok güçlü ve zamanına göre çok ileri seviye gelişmiş tanklardır. Ancak Almanların hiçbiri savaşı kaybetmelerini önleyememiştir.
-
Versay Antlaşması Nedir? Tüm Maddeleri ve Sonuçları
Versay Antlaşması nedir? Versay Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı sonunda Almanya ile İtilaf Devletleri arasında 28 Haziran 1919'da imzalanan bir barış…
-
İkinci Kuzey Savaşı Nedir? Nedenleri ve Sonuçları
İkinci Kuzey Savaşı nedir? İkinci Kuzey Savaşı, 1655-1660 yıllarında İsveç ile diğer Kuzey Avrupa ülkeleri arasında yapılan savaştır.
-
Polonya Seferi Nedir? Almanya’nın Polonya’yı İşgali
Polonya Seferi nedir? Polonya Seferi, 1 Eylül 1939'da Nazi Almanyası'nın Polonya'yı işgal etmesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcıdır.
-
Almanya Seferi Nedir? Nedenleri, Sonuçları ve Önemi
Almanya Seferi nedir? Alman Seferi olarak da bilinen Almanya Seferi, 1532-1533 yılları arasında Osmanlı ordusunun Almanya'daki topraklara saldırmasıdır.
-
Dreyfus Olayı Nedir? Dreyfus Davası Nasıl Sonuçlandı?
Dreyfus Olayı nedir? Dreyfus Olayı, Fransız subay Alfred Dreyfus'un 1894'te orduya ihanet (veya casuslukla) ile suçlanıp yargılandığı olaydır.