Yesemek Nedir? Yesemek Açık Hava Müzesi
İlk Çağ’ın önemli heykel atölyelerinden biri olan Yesemek bugün bir açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini beklemektedir. Bugün Gaziantep yakınlarında bulunan bu Taşocağı ve Heykel Atölyesi ile ilgili bir belgesel hazırladık. Hazırladığımız bu belgeseli yazının sonundaki videodan izleyebilirsiniz.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar:
Yesemek Nerede?
Yaklaşık 100 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan Taşocağı ve Heykel Atölyesi, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde Gaziantep ilinin sınırları içerisinde yer alan Yesemek köyünün batı tarafına bakan yamaçlarında bulunmaktadır. Taşocağı ve Heykel Atölyesi, Gaziantep’in İslahiye ilçesindedir.
Yesemek Tarihi
Taşocağı ve Heykel Atölyesinin bulunduğu Yesemek köyü, volkanik kökenli “bazalt” taşından oluşmuştur. Bazalt taşı işlenmesi oldukça zor bir taştır. Bu köyün yamaçları dolarit olarak bilinen gri ve mor tonlardaki bazalt taşları ile kaplıdır.
Taşocağı ve Heykel Atölyesi ilk olarak 1890’lı yıllarda Felix von Luschan tarafından bulunmuştur. Bu bölgenin araştırma ve kazı çalışmaları ise 1958 – 1961 yılları arasında Prof. Dr. Bahadır Akım tarafından yapılmıştır. Prof. Dr. Bahadır Akım tarafından yapılan bu çalışmalar ile 200’e yakın heykel toprak altından çıkarılmıştır.
Bu bölgede yapılan araştırmalar ile Taşocağı ve Heykel Atölyesinin Geç Hitit Devleti dönemine, yani MÖ. 900 – 800 yıllarına ait olduğu sonucuna varılmıştır. Eski dönemlerde, bu bölgede üretimi yapılan heykellerin yakın çevrede birçok Hitit yerleşkesinde bulunması Taşocağı ve Heykel Atölyesinin Hitit devleti tarafından kullanıldığını kanıtlamış olmuştur.
Taşocağı ve Heykel Atölyesi, geçmiş dönemlere bakıldığı zaman dünyada eşi benzeri bulunmayan önemli bir merkezdir. Taşocağı ve Heykel Atölyesini eşi benzeri olmayan bir merkez yapan özelliği ise bölgede bulunan tarihi eserlerin tipolojik açıdan anlaşılmasına olanak sağlamasıdır.
Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi
1989 – 1991 yıllarında İlhan Temizsoy tarafından Taşocağı ve Heykel Atölyesinin bulunduğu bölgede ikinci kez araştırma ve kazı çalışmaları yapılmıştır. Yapılan araştırma ve kazı çalışmaları neticesinde toprak altından çıkarılan heykel ve yontu sayısı 300 civarına ulaşmıştır. Bunun yanında, arkeologlar hala birçok heykelin toprak altında olduğunu düşünmektedir.
2005 yılında İlhan Temizsoy ve Gaziantep Müzesi yönetiminde bölgenin çevre düzenleme çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmaların sonucunda Açık Hava Müzesine dönüştürülmüştür ve böylelikle günümüzdeki şeklini almıştır. Taşocağı ve Heykel Atölyesi, 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne dahil edilmiştir.
Oturan aslan heykelleri, kapı aslanı heykelleri, sfenks heykelleri, kanatlı aslan heykelleri, Amanos Dağlarını temsil eden Dağ Tanrısı kabartmaları, savaş sahnesi kabartmaları ve mimari parçalar Açık Hava Müzesinde ziyaretçilere sergilenmektedir.
Yesemek Belgeseli
Tarihi Taşocağı ve Heykel Atölyesi üzerine hazırladığımız belgesi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Yesemek Açık Hava Müzesi
Adres: Yesemek Köyü, İslahiye / Gaziantep
Telefon: 0342 875 10 55
Ziyaret Saatleri: Her gün açık
Yaz döneminde (01 Mayıs-01 Ekim) 09.00-12.00/13.00-19.00 saatleri arasında;
Kış döneminde (01 Ekim-01 Mayıs) 08.00-12.00/13.00-17.00 saatleri arasında açıktır.
Bilet Fiyatları: Ücretsiz
Müze hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için müzenin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.