Cumhuriyet Tarihi

Afyon İsmi Nereden Gelmiştir? Anlamı, Kökeni ve Hikayesi

Afyonkarahisar ismi nereden gelmiştir? Afyon ismi 16. yüzyılda bölgede yetiştirilmeye başlanana afyon bitkisinden gelmektedir. Karahisar ismi ise Selçuklular döneminde kentin zorluklarla ele geçirilmesinden dolayı verilmiştir.

Afyonkarahisar, İç Batı Anadolu bölgesinin sınırında yer alan, bölge olarak Ege Bölgesi’nin iç kısımlarında yer almakta olan bir şehirdir. Bolvadin, Şuhut, Sandıklı, Hocalar ve Dinar çoğu kişi tarafından bilinen ünlü ilçelerindendir. Yüz ölçümü 13.927 km2’den oluşmaktadır ve Eskişehir, Konya, Uşak, Kütahya, Burdur, Isparta şehirleri komşularıdır. Toplam nüfusu ise 725.568’dir.

Afyon İsmi Nereden Gelmiştir?
Afyonkarahisar

Afyon İsmi Nereden Gelmiştir?

Afyon türkülerinde çokça “Hisar” kelimesi geçmektedir. Bu sözcüğün türkülerde birden fazla kez geçmesinin bir sebebi bulunmaktadır. Eskiden Akroenos olarak bilinen şehir, Selçuklular tarafından uzun süren bir kuşatma sonucunda alınmıştır. “Hisar” kuşatma anlamına gelmektedir. Şehir, büyük acılarla ele geçirildiği için adını Karahisar yapmışlardır, sonrasında kara taşlardan bir kale kurmuşlardır. 16. yüzyılda bölgede afyon yetiştiriliciğinin başlamasıyla birlikte Karahisar’ın başına Afyon eklenerek şehrin tam adını Afyonkarahisar yapmışlardır.

Kentin M.Ö. 3000 yılına kadar dayanan bir tarihi vardır. M.Ö. 2000’in ilk zamanlarında Hattiler egemenliği altında bulunan yerleşimler, M.Ö. 2000’in ortalarında Hititler’in egemenliği altına girmiştir. Hititler bölgeye Hapanuva demiştir. Hitit devleti yıkıldığında ise M.Ö. 1000 yılı zamanlarında yerleşim Frigler’in denetimi altına girmiştir. Frigler’in egemen odluğu dönemlerde ise kale içerisine Akronium adı verilmiştir. Sonrasında bu ad şehir için de kullanılmaya başlamıştır. M.Ö. 6. yüzyıl sonlarına doğru Frigler’in bütün egemenliği sona ermiş ve yerleşim yeri Pers hakimiyeti altına geçmiştir. Pers egemenliği ise M.Ö. 30 yıllarında başlayan egemenlik bölgesi Roma İmparatorluğu hakimiyeti altına girmiştir. Romalılar zamanında ise yerleşim yeri Alrpenos adını almıştır. Roma İmparatorluğu, M.S. 395 yılında bölünmeyle birlikte yerini Bizans İmparatorluğu’na bırakmıştır ve yerleşim yerinin adı Akronion olarak değişmiştir.

12. yüzyıl sonuna doğru hakimiyet Türklere geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin, Kösedağ Muharebesi’nde almış olduğu yenilgi üzerine Afyon’un da içinde bulunduğu bölge komple vezir Sahib Ata Fahreddin Ali hakimiyetine geçmiştir. 1275 yılında ise Afyonkarahisar’ın başşehirliğini yaptığı Sahib Ataoğulları Beyliği oluşturulmuştur. 1341 yılında ise Germiyanoğulları Beyliği bölgesine katılan bölge 1429 yılında Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.

Osmanlı zamanında ilk dönemlerde Karahisar-ı Devle, Karahisar ve Karahisar-ı Sahib ismiyle sancak merkezi olarak bilinen yerleşke, 1684 yılındaki belgelerde Afyonkarahisar olarak anılmaya başlamıştır. Yerleşke, 1833 yılında Kavalalı İbrahim Paşa tarafınca alınmış ancak aynı sene içerisinde ise tekrardan Osmanlı Hakimiyetine geçmiştir.

Afyonkarahisar İsmi Anlamı, Kökeni ve Hikayesi

Şehrin eski adı Akroenos’tur. Selçukluluar tarafından yapılan uzun süreli bir kuşatmada ele geçirilmiştir. Şehrin ismindeki “hisar” kuşatma manasına gelmektedir. Kuşatmanın getirdiği zorluklar ve yaşanılan acılar sebebiyle “Karahisar” ismi verilmiştir. Bu isme takriben siyah taşlardan bir kale inşa edilmiştir. On altıncı yüzyıldan itibaren belirtilen bölgede afyon üretimi başlamıştır. “Karahisar”ın başına “afyon” eklenerek şehir yeni ismine kavuşmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.