Üniversite Tarih

Tarih Bölümü Hakkında Bilgiler – Tarih Bölümü Okumak

Tarih bölümü okumak ile ilgili öğrencilerin aklında bir çok soru vardır. Tarih bölümü hakkındaki sorularınızın tamamına bu yazıda yanıt bulabileceksiniz. Bu yazı tarih okumak isteyenler için tavsiyeler de içermektedir.

ÖSYM’nin yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na başvuran her öğrenci, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) puanları hesaplandıktan sonra tercih süreciyle karşılaşmaktadır. Üniversite adayı olan bu öğrencilerin, üniversite veya meslek tercihi yaparken daha bilinçli tercihler yapması onlar için son derece önemlidir. Bu noktada Yükseköğretim Program Atlası sistemi içindeki Lisans Tercih Sihirbazı ile üniversite tercih işlemleri kolaylaşmaktadır. Biz de üniversitelerin tarih bölümünü tercih edecek öğrenciler için bu bölüm hakkında ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağız.

Tarih Bölümünü Tercih Etmek

“Hangi bölümü okumalıyım?” sorusu bir çok öğrencinin üniversite tercihi öncesi kendisine sorduğu temel sorulardan biridir. Öğrencilerin yaşamlarında aldıkları önemli kararlardan biri olan üniversite ve bölüm tercihi üzerinde düşünülmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte tarih bölümünü tercih edecek öğrencilerin aklında bu bölümü okumak ile ilgili bir çok soru bulunmaktadır. Hatta çevrelerinde şu sözleri pek çok kez duymuşlardır;

  • Tarih bölümünde zaten iş yok!
  • Tarihin iş olarak geleceği yok!
  • Tarih, ne yazık ki geleceğin işsizlerini yetiştirir!
  • İş sahası oldukça dardır tarihin!
  • Tarih okumak, boşa okumaktır!
  • Tarih yazmayın! Bu bölüme gelmeyin!

Çevrelerinde böyle sözleri duyan öğrenciler, tarih bölümünü tercih etme konusunda olumsuz düşüncelere kapılmaktadır. Öncelikle tarih bölümünü veya başka bir bölümü tercih ederken çevreden duyulan bu tür sözlerin bir kenara bırakılması ve kendi isteklerinizin ön planda olması doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca, tercih edilecek bölümün iyi araştırılması gerekmektedir.

Tarih bölümünü tercih etmek isteyenlerin bu bölümü iyi araştırmalarına yardımcı olmak için bu yazıyı hazırladık. Bu yazımızda tarih bölümünü seçmeyi ve tarih bölümü okumayı düşünen adaylar için bu bölüm ve tarihçilik mesleği hakkında bilgilere yer verdik. Bu bilgiler, tarih bölümü düşünüyorum diyenlerin ve tarih alanında çalışmak isteyenlerin tercih sürecinde işlerini kolaylaştıracaktır diye düşünüyoruz.

En temelde Tarih okuyup ne yapacağım? Tarih ne işe yarar? diyenlerdenseniz bu yazı tam sizlik!

Tarih Bölümü Nedir?

Bu konuya geçmeden önce tarihin ne olduğunu tanımlamak yararlı olacaktır. Tarih nedir? Tarih, geçmişte yaşamış insanların ve toplumların birbirleriyle olan ilişkilerini yer ve zaman göstererek neden sonuç ilişkisi içerisinde, belgelere dayalı nesnel bir biçimde inceleyen bir bilim dalıdır.

Tarih bölümü ise, yukarıdaki tanım çerçevesinde öğrencilerin hem yurt içinde hem de yurt dışında devlet ve vakıf üniversitelerinde 4 yıl boyunca eğitim gördükleri bölümdür. Bu bölüm, üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Beşeri Bilimler Fakültesi gibi fakültelerine bağlıdır. Tarih bölümünde zorunlu ve seçmeli dersler bulunmaktadır. Bazı bölümlerde bitirme tezi bulunmaktadır. Bu bölümünün genel olarak amacı bölüm öğrencilerine insanlık ve dünya hakkında geniş bir tarih bilgisi ve bakış açısı kazandırmaktır.

Tarih Bölümü Okumak

Tarih bölümü okumak isteyenler!

Bu bölüm ile ilgili yukarıda yer verdiğimiz olumsuz duyumlara siz de tanık olmuşsunuzdur. Bu olumsuz duyumların yanı sıra öğrencilerin tercih sürecinde kararsız ve çaresiz oldukları durumlar da ortaya çıkmaktadır. Örneğin bu bölümü tercih etmeyi düşünen bir çok öğrenciden şu soruları duymuşsunuzdur;

  • “Tarih düşünüyorum. Ama herkes boşa okursun diyor. Ne yapmalıyım?”
  • “Tarih bölümü nasıl? Tarih okumak kolay mı?”
  • “Tarih bölümü zor mu?”
  • “Tarih bölümü okumak istiyorum acaba okumalı mıyım?
  • “Tarih bölümü okunur mu?”
  • “Tarih bölümü düşünüyorum, sizce gitmeli miyim?”
  • “Tarih bölümü okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?”
  • “Tarih bölümü istiyorum ama hangi üniversitenin tarih bölümününe gitmeliyim?
  • “Puanım şu kadar, tarih bölümü gelir mi sizce?”
  • “Tarih bölümüne girebilir miyim?”
  • “Tarih bölümünde sadece öğretmenlik mi var?”
  • “Tarih bölümü okuyup akademisyen olmak istiyorum, neler yapmalıyım?”
  • “Tarih bölümünü yazmalı mıyım?”
  • “Tarih bölümü tercih edilir mi?”

Buna benzer bir çok soru, bu bölümü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin sordukları ve yanıtlarını aradıkları sorulardır. İşte bu soruların tamamının yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz. Bu yazı, aynı zamanda tarih bölümü okumak isteyenlere tavsiyeler içermektedir.

Tarih bölümünü okumak için uygun şartlar nelerdir? Tarih bölümünü seçecek olanlarda nasıl özellikler olmalı? sorusuna ilk olarak “Tarih bölümü okuyacaksan öncelikle tarihi seveceksin!” yanıtını vermek herhalde doğru olacaktır. Bunun yanında tarihçilik mesleği için araştırma, analiz etme ve değerlendirme becerileri göstermeye yatkınlık da önemlidir.

Şimdi gelelim yukarıdaki sorulara;

Tarih Okumak Boşa Mı?

Bu soruya verilecek en net yanıt, tarih okumak boşa değildir. Eğer tarihe ilgi duyuyor ve tarihi seviyorsanız bu bölümü tercih etmelisiniz. Severek yaptığınız her işte verdiğiniz emeklerin karşılığını mutlaka alırsınız. Boşa okumaktadan kast edilen tarih bölümünü bitirdikten sonra işsiz kalmak korkusu ise aslında bu durum tamamen kişinin emeğine ve çabasına bağlı. Eğer kişi kendisini geliştirir ve doğru bağlantılar kurabilirse tarih bölümü mezunu olduktan sonra işsiz kalması çok zor. Tarih bölümünden mezun olduktan sonra karşılaşılabilecek durumlar ve iş olanakları için Tarih Bölümü İş İmkanları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tarih Okumak Kolay Mı, Zor Mu?

Bu sorunun yanıtı oldukça görecelidir. Araştırmayı, incelemeyi ve değerlendirmeyi sevebilirim diyorsanız, bu bölüm zor gelemeyecektir. Her üniversitede benzer derslerin yanında farklı dersler de vardır. Bu derslerin bazılarını sevebilir bazılarını sevmeyebilirsiniz. Çoğu bölümde seçmeli dersler olduğundan sevebileceğinizi düşündüğünüz dersleri seçebilirsiniz. Örneğin bazı üniversitelerde Grekçe dersi var. Grekçe dersini sevebilirim ve Grekçe metinleri öğrenebilirim diyorsanız bu bölümü okuyabilirsiniz.

Bunun yanında tarih bölümü dersleri arasında Osmanlıca dersleri genelde başarısız olmaktan korkulan derslerdendir. Tarih bölümünde Osmanlıca dersleri genelde zorunlu dersler arasındadır. Osmanlıca dersinden başarılı olmak kolay görünmese de çabayla bu dersten de başarılı olmak olanaklıdır. Üniversite Tarih Dersleri ile ilgili yazımızı inceleyerek tarih bölümü kolay mı zor mu siz karar verebilirsiniz.

Tarih Okumalı Mıyım?

Bu soruya veya tarih düşünüyorum, sizce gitmeli miyim? sorusuna verilebilecek yanıt sizin beklentilerinizle ilişkilidir aslında. Siz tarihi seviyorsunuz ve tarih okumak istiyorsunuz. Bu noktada kararsız kaldığınız durum nedir? Bu bölümü bitirdikten sonra iş bulamamak kaygısı mı? Yoksa tarih  derslerinin zor olması mı? Tarih okumak istiyorsanız bu sizin beklentileriniz ve hedeflerinizle doğrudan ilişkilidir. Beklentilerinizi ve hedeflerinizi belirleyip kararı siz vermelisiniz. Bize soracak olursanız tarih okunacak bölümler arasındadır.

Tarih Okumanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Tarih okumanın belki de en önemli dezavantajı, bu bölümden mezun olduktan sonra iş bulabilme durumudur. Bu bölümün temel amacı akademisyen yetiştirmek. Ancak bir çok üniversitede bu bölüm var ve kontenjanları oldukça fazla. Böyle olunca her yıl yüzlerce tarihçi mezun olmakta. Bu kadar çok mezun tarihçiye istihdam sağlayacak tarihçi kadrosu bulunmamakta üniversitelerde. Mezun tarihçilerin önünde ikinci bir önemli seçenek formasyon alıp öğretmen olabilmek. Ancak tarih öğretmenliği atamalarının sayısı da oldukça düşük. Yani tarih öğretmeni kadrosu da yüzelerce mezunu istihdam edecek düzeyde değil. Dolayısıyla mezunların alternatif işlere yönelmesi kaçınılmaz. Ancak bu alternatif işler dezavantaj gibi görünse de bir çok mezun için avantaja da dönüşebilmektedir. Tarih ile ilgili alternatif iş olanakları da az değil.

Hangi Üniversitenin Tarih Bölümününe Gitmeliyim?

Bu durumun da bir çok değişken içerdiğini bilmelisiniz. Sizin ne istediğinize bağlı olarak en iyi tarih bölümü de değişecektir. Örneğin, bölümdeki akademisyenlerin makale yayınlama sayıları sizin için önemli bir kriter midir? Ya bölümdeki akademisyenlerin unvanı? Bölümde okutulan dersler? Özetle bu bölümü iyi yapan sizin beklentilerinizdir. Bu bekletileriniz için üniversitelerin tarih bölümlerini iyi araştırmalısınız. Bu soruyla ilgili olarak En İyi Tarih Bölümü Hangisi? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Tarih Bölümüne Girebilir Miyim?

Bu soru veya bu puana tarih gelir mi sizce? sorusu için öncelikle puanınıza göre bir tercih yapmak yerine isteklerinize göre tercih yapmanız sizin için daha doğru olacaktır. Puanınızdan çok sizin “ben bu bölümü okuyabilirim” demeniz daha önemlidir. Öncelikle sizler için hazırladığımız Tarih Taban Puanları ve Başarı Sıralaması tablosunu inceleyebilirsiniz.

Ayrıca, öğrencilerin tarih bölümünü tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi (TYT)’ne girmiş olmaları ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) içinde yer alan Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi ile Sosyal Bilimler-2 Testi’nden yani sözel alanından 180 ve üzeri puan alması gerektiği unutulmamalıdır!

Tarih Bölümünde Sadece Öğretmenlik Mi Var?

Bu sorunun yanıtına tarih bölümünün tarih öğretmenliği bölümünden farklı olduğunu belirterek başlamak isteriz. Tarih öğretmeni olmak isteyenler eğitim fakültelerinin tarih öğretmenliği bölümünü tercih edebilir. Fen-Edebiyat fakültelerinde yer alan tarih bölümünün temel amacı ise akademisyen (tarihçi) yetiştirmektir. Ancak tarih bitirdikten sonra formasyon eğitimi alıp tarih öğretmenliği yapılabilir. Ancak burada tarih öğretmenliği atamalarının oldukça az olduğunu belirtmekte yarar var. Yine de tarih öğretmenliği düşünüyorsanız tarihten formasyon almanız gerekmektedir. Tarihten formasyon almak ile ilgili Tarih Formasyon başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tarih Okuyup Akademisyen Olabilir Miyim?

Diye soruyorsanız bunun için öncelikle yüksek lisans yapmalısınız. Tarihte yüksek lisans yapmak ve yüksek lisans koşullarını öğrenmek için Tarih Yüksek Lisans başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Tarih bölümünde akademisyen veya araştırma görevlisi olabilmek için yalnızca yüksek lisans yetmiyor elbette. Üniversitelerde tarihçi kadrolarının da açık olması gerekiyor.

Tarih bölümünü yazmalı mıyım? Tarih bölümü tercih edilir mi? diye soruyorsanız tarihi bilgileri araştırmak, öğrenmek ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyorsanız bu bölüm tam sizlik!

Not: Genel olarak tarih okumak ile ilgili sorularınız varsa aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Tarih bölümünde okuyan veya bu bölümden mezun olmuş ekibimiz sizlere yardımcı olacaktır.

19 Yorum

    1. Tarih Bölümü Olan Üniversiteler başlığında devlet ve vakıf üniversitelerinin tarihi bölümleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

      1. Ben tarih bölümü okumak istiyorum. Akademisyen olmak bu yolda ilerlemek istiyorum. Ama dil bilmiyorum. Üniverstelerde seçmeli ders olarak dil öğrenebilirmiyim. Birde tarih için hazırlık var mı, varsa okunmalı mi ? Cevaplarsanız çok sevinirim .

        1. Üniversitelerin tarih bölümlerinde öğretim elemanı veya öğretim görevlisi olarak çalışabilmek için bir yabancı dil bilmek gerekmektedir. Bu yabancı dil araştırma alanınıza göre çalışmalarınızda işinizi kolaylaştıracaktır. Zaten bir çok üniversite tarih bölümünde görevlendireceği akademisyenler için dil bilme koşulunu zorunlu tutmaktadır. Yabancı dil sınavından yeterli bir puan almadan üniversite tarih bölümünde görev alabilmeniz oldukça zordur.
          Bazı üniversitelerde özellikle İngilizce tarih bölümleri olan üniversitelerde hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Yabancı dil öğrenebilmek için bir çok platform bulunmaktadır. Dolayısıyla yalnızca seçmeli ders alarak yabancı dil öğrenmeye çalışmak sizi kısıtlayacaktır. yabancı dil öğreniminde farklı olanakları da değerlendirmelisiniz.

  1. tarih okumayı düşünenler için doyurucu bir yazı olmuş. aslında hangi bölüm olursa olsun iş sıkıntısından daha çok kendini yetiştirmeme sıkıntısı var. eğitim hayatı boyunca kendini geliştiren herkes, hangi bölümü bitirirse bitirsin iş sahibi olur.

  2. Bilgikendirici bir yazı olmuş. Ancak tarih bölümü okumak veya tarih bölümü tercih etmek pek mantıklı görünmüyor benim için.

  3. YKS Tarih ile ilgili bir konuyu merak ediyorum sosyal bilimler 1 imi işaretlicez yoksa 2 yimi yazıda vrda benmi kaçırdım acaba iksinide yapsak puan verirmi

  4. Tarih bölümünü İngilizce okunabilir mi okuyup da avantajını gören var mı? Yorum yapılabilirse çok sevineceğim. Teşekkürler

  5. Merhabalar. Öncelikle bilgilendirici yazı adına sizlere teşekkür ediyorum. Ben çocukluğumdan beridir tarihe ilgi duyuyorum, notlarım iyiydi ve araştırmayı seviyordum. Tercih zamanı geldi tarih bölümünü yazdım heyecanla ama bağzı şeyler hakkında şüphelerim var. Ben körüm ve bu farklılığım tarih bölümü okumama engelmidir? Daha önce tarih bölümü okumuş görmeyen kişilerle karşılaştınızmı? şimdiden teşekkürler.

  6. Ben de tarih bölümüñu okuyorum 400 puan aldım isteyerek seçtim İstanbul üniversitesine puanım yetiyordu ama yüzüncü yıla kaydoldum sonradan pişman oldum neden diyeceksiniz çünku burda öğrenciye değer vermiyorlar tarih böĺumü aslında kişinin kendisinde bitiyo kendini yetiştirip tarihi iyi bir çekiç de öğrenince hem akademisyen formasyon alıp öğretmen olabilirsiniz özelde de iş bulma imkanı var kimsenin sözüne.kulak asmayın tarihi seviyorsanız boşuna okumuş olmazsıniz.

  7. Tarih Bölümü Hakkında Bilgiler – Tarih Bölümü Okumak adlı bu yazı bana çok fazla şey kattı, çok teşekkür ederim. Bun azı sayesinde neden tarih seçmem gerektiği konusunda çok fazla bilgi edindim. Fakat keşke “Hangi Üniversitenin Tarih Bölümününe Gitmeliyim?” bölümünde üniversite isimleri verseydiniz de işimiz kolaylaşsa idi. Artık saatlerce ekran başında tarih bölümü için üniversite aramam gerekecek. -b

  8. Benim kızımda Tarih inglizce okuyor 9 eylül izmir ünüversite sinde bu dene hazirlik okuyor ingilixce babasi okumadini istemiyor tarih bölümünü işsiz kalir diye sizce dohrumu

  9. bu tcliler yüksekokulları(üniversite)neden iş ve işçi bulma kurumu gibi görüyor?Ben daha önce TÜRK DİLİ ve EDEBİYAT’ı bölümünü bitirdim.Şimdi ise TARİH okuyacağım.Her ukala dümbeleği haddini bilsin.YETER ARTIK

  10. Öncelikle merhabalar, ben küçüklükten beri sosyal bilimlere ilgi duyan birisiyim. Tarih, coğrafya, edebiyat vs. En çok da tarihe meraklıyım. Başarılı bir öğrenciyim, matematiğim vs iyi. Ancak yine de tarih bölümü okumak istiyorum. 2022’de ilk defa gireceğim YKS’ye. Sınava girsem Boğaziçi kazanmam garanti diyebilirim. O kadar birikimim var.

    Ancak ben tarih bölümü okuduktan sonra alternatif işlerde değil yine tarihle ilgili işlerde çalışmak istiyorum. Yani tarih üzerine araştırmalar yapmak, tarih okumak tarih alanında eğitim vermek istiyorum.

    Bu çok mu imkansız? akademisyenlik anlamında sistem komple tıkalı mı?
    Başka alandan mı sınava girmeliyim? hayal kırıklığına uğrar mıyım bunu çok merak ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.