Tarih Öğretmenleri İçin Dokümanlar

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni (10 Kasım 2023)

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü, 1 Eylül 2018 tarihli ve 30522 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 2023-2024 eğitim-öğretim yılında yapılması zorunlu olan bir anma törenidir.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Nedir?

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü, Kurtuluş Savaşı’nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için her yıl tutulan ulusal yastır. Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 günü saat 09.05’te yaşamını yitirmiştir. Bundan sonra her 10 Kasım günü saat 09.05’te Mustafa Kemal Atatürk saygıyla anılmaktadır.

Okuma Önerisi: 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ile ilgili içeriklerimizden önce Mustafa Kemal Atatürk Kimdir? Askeri ve Siyasi Hayatı (Tüm Ayrıntılarıyla) başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Ne Zamandır Yapılmaktadır?

4 Ağustos 1981 tarihli ve 8/3456 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği ve 3 Mart 1982 tarihli ve 8/4400 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Törenler Yönetmeliği ile 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü düzenlenmiştir.

Ancak Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 27 Ekim 2016 tarihli ve 29870 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylelikle bu yönetmelik 27 Ekim 2016’da son halini almıştır.

Özetle 3 Mart 1982’den beri yapılan 10 Kasım törenleri, 27 Ekim 2016 tarihli ve 29870 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle yeniden düzenlenmiştir.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde Neler Yapılır?

5 Mayıs 2012’de yayınlanan ve en son 27 Ekim 2016’da güncellenen 3073 sayılı Ulusal ve Resmi Bayramlar İle Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’ne göre 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü, Başkentte Ankara Valiliği tarafından, Başkent dışında ise valilikler ve kaymakamlıklarca oluşturulacak kutlama komiteleri tarafından düzenlenir. Programda, günün anlam ve önemine uygun olarak yapılacak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler yer alır. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmez.

Ankara’daki 10 Kasım töreni etkinlikleri Ankara Valiliği tarafından planlanmaktadır. Ankara’daki anma töreni, genellikle Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Siyasi partilerin genel başkanları, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve diğer devlet erkânın katılımıyla Anıtkabir’de gerçekleştirilir. Atatürk’ü Anma Günü töreni, genellikle Aslanlı Yol’da yürüyüşle başlar. Yürüyüşün ardından Cumhurbaşkanı, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyar. Saat 09.05’te devlet erkânı iki dakikalık saygı duruşunda bulunur ve İstiklal Marşı okunur. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü töreninin sonunda Anıtkabir Özel Defteri imzalanır.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü, Türkiye’de ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilciliklerinde, resmi ve milli binalarda Türk bayrağı yarıya çekilir. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Türk bayrağı hiç bir zaman, Anıtkabir’deki Türk bayrağı ise 10 Kasım dışında yarıya indirilemez. Atatürk’ü Anma Günü, isteyen herkes konutlarına ve binalarına Türk bayrağı asabilir.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Okullarda Nasıl Yapılır?

1 Eylül 2018 tarihli ve 30522 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Haftası, Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi‘nde yer almıştır. Yeni yönetmeliğe göre 10 Kasım’da yapılacak olan törenle ilgili şu açıklamalar yer almaktadır;

Ulusal ve resmî bayramlar ile mahallî kurtuluş günlerinin kutlanmasında 5/5/2012 tarihli ve 28283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal ve Resmî Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği hükümlerine uyulur. Eğitim kurumları, ulusal ve resmî bayramlar ile mahalli kurtuluş günlerinin kutlanması ile ilgili okul içi ve okul dışı etkinliklere katılırlar. Ayrıca öğretmen ve öğrenciler bu kapsamda kendilerine verilen görevleri yaparlar.

Daha önce 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü töreninin okullarda yapılması okul yönetiminin inisiyatifine bırakılmıştı. Ancak yeni yönetmeliği göre 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü okullarda yapılması zorunlu bir anma törenidir.

Yönetmeliği Göre Okullarda 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni

Mart 2007’de 2594 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Bayrak Törenleri Yönergesi’ne göre okullarda 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü yapılacak olan bayrak töreni şöyledir;

(1) Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım günü yapılacak törende Bayrağı yarıya indirecek öğrenci ile direğin sağ ve solunda Bayrağa dönük olarak bulunan diğer iki öğrenci, Bayrak indirilmeden önce hazır ol duruşunda Bayrağı selamlar.

(2) Törene katılanlar saat 9.05’te siren, komut veya boru sesi eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunur. Varsa boru ile “ Ti “ işareti verilir.

(3) Saygı duruşunun bitimi ile başlayan İstiklal Marşı eşliğinde direkte çekili bulunan Bayrak, İstiklal Marşı süresince ağır ağır yarıya kadar indirilir. İstiklal Marşı’nın bitimi, beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin ‘rahat’ komutu ile bayrak töreni tamamlanır.

(4) Tören yapmak üzere ikinci direkte de çekili Bayrak varsa, diğer Bayrak ile birlikte aynı anda ağır ağır yarıya kadar indirilir.

(5) Tam gün öğretim yapan okul/kurumlarda; hafta tatili başında ve dinî bayramların bir gün öncesine rastlayan 10 Kasım’da, gün batımından önce bayrak töreni yapılması gerekiyorsa yarıya indirilen Bayrak/Bayraklar yerinde bırakılır ve tören seyyar direkli Bayrak ile yapılır.

(6) Saygı duruşu ile birlikte meşaleler yakılır. Müdür veya müdür yardımcısının denetim ve gözetiminde, ikişer kişilik öğrenci grupları tarafından tören süresince Atatürk Büstü’nün sağ ve sol yanında saygı nöbeti tutulur.

(7) Okullarda saygı nöbeti; biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki öğrenci tarafından tutulur.

(8) 10 Kasım’da ulusal yas nedeniyle İstiklal Marşı eşliğinde direğin yarısına kadar indirilen Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından törensiz olarak tepeye çekilir.

(9) Bayrağın yarıya indirileceği diğer hâller ve zamanlarda da bu maddenin 8 inci fıkra hükmü uygulanır.

(10) Saygı duruşu süresi, 10 Kasım’da iki dakika, diğer törenlerde ise bir dakikadır.

(11) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe çekilir ve İstiklal Marşı’nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir. İstiklal Marşı’nın bitimi ve tören yöneticisinin “rahat” komutu ile bayrak töreni tamamlanır.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Tören Programı ve Dökümanlar

2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren yeniden zorunlu olarak yapılacak olan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü töreninde kullanılmak üzere tarih öğretmenleri ve diğer öğretmenler için bazı dökümanlar hazırladık. Bu dökümanları bilgisayarınıza indirmek için ilgili dökümanın üzerine tıklamanız yeterlidir.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni Panosu

10 Kasım töreni için pano çalışması yapmak isteyenler aşağıdaki görselleri inceleyebilir. Dökümanları bilgisayarınıza indirmek için üzerine tıklayınız.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Afişi
10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Afişi
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Posteri

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni Öğretmen Konuşması

10 Kasım töreninde konuşma yapacak olan öğretmenler aşağıdaki metinleri inceleyebilir. Dökümanı bilgisayarınıza indirmek için üzerine tıklayınız.

10 Kasım Töreni Konuşma Metni

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni Program Akışı

10 Kasım töreni için akış metni arayan öğretmenler aşağıdaki örnekleri inceleyebilir. Dökümanı bilgisayarınıza indirmek için üzerine tıklayınız.

10 Kasım Töreni Akış Metni

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni Sunumu

10 Kasım töreninde göstermek için sunum veya slayt arayan öğretmenler aşağıdaki sunumları inceleyebilir. Dökümanı bilgisayarınıza indirmek için üzerine tıklayınız.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Slayt
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Sunumu

 

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Sunumu
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Slaytı

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni Videosu

10 Kasım töreninde video göstermek isteyen öğretmenler aşağıdaki videoyu inceleyebilir.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni Söz Korosu

10 Kasım töreni ile ilgili şiirler arayan öğretmenler aşağıdaki şirileri inceleyebilir. Dökümanları bilgisayarınıza indirmek için üzerine tıklayınız.

10 Kasım Töreni Söz Korosu 1

10 Kasım Töreni Söz Korosu 2

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Töreni Siren Sesi

10 Kasım törenindeki saygı duruşunda kullanılmak üzere 2 dakikalık siren sesi arayan öğretmenler aşağıdaki siren sesini izleyebilir veya dinleyebilirsiniz. Siren sesini bilgisayarınıza mp3 olarak indirmek için aşağıdaki görselin üzerine tıklayınız.

10 Kasım Töreni Siren Sesi (mp3)

Not: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Töreni ile ilgili kutlama programı ve dökümanlar konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.

3 Yorum

    1. 10 Kasım töreni sunumlarını bilgisayarınıza indirmek için görselin üzerine tıklamanız yeterlidir. Sunumlar indirilebilir durumdadır. Sayfayı yenileyip yeniden deneyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.