Üniversite Tarih

Tarih Bölümü İş İmkanları – Tarih Bölümü Çalışma Alanları

Tarih bölümü iş imkanları başlıklı yazımızı hazırlayarak tarih bölümü mezunlarına destek olmayı, onlara yol göstermeyi ve onların iş olanakları ile ilgili yapacağı araştırmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktayız. Tarih bölümü iş imkanları ve tarih bölümü çalışma alanları ile ilgili tüm ayrıntılar bu yazımızda. Tarih bölümü mezunları için iş imkanlarını belirlemek ve tarih bölümünü bitirenleri genel olarak bilgilendirme amacıyla bu yazıyı hazırladık. Daha fazla bilgi ve destek isterseniz en aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tarih bölümünden mezun olduktan sonra neler yapabilirim? sorusu, her yıl tarih bölümünden mezun olan binlerce kişinin mezuniyet sürecinde kendisine sorduğu temel sorulardan birisi olmaktadır. Bu temel soruya yanıt vereceğimiz bu yazımızda öncelikle tarih mezunu profilini çıkarmakta yarar vardır. Bir tarih mezunları hangi özellikleri taşımalı? Tarih mezunlarında bulunması gereken nitelikler nelerdir?

Tarih Bölümü Mezunlarında Bulunması Gereken Özellikler

Bage Grant, Thinking in History adlı kitabında, tarih eğitimi hangi yaşamsal becerilerin kazandırılmasını sağlar diye baktığımızda şu sonuçlarla karşılaşırız:

  • Geçmiş ve farklı kültürler konusunda bilme ve öğrenme isteklerinin uyandırılmasını,
  • Hem kişisel hem de ulusal kimlik duygusu kazanmalarını,
  • Geçmişte ve bugünde yaşayan değerlere, kültürlere ve halklara karşı hoşgörülü olmalarını,
  • Geçmişin ve bugünün başarı ve özverilerine karşı saygılı olmalarını,
  • Kanıtlar yardımıyla hayal gücünün ve karakterlerinin beslenmesini,
  • Bugünü anlamaları ve yorumlamalarını,
  • Neyin doğru ve neyin yanlış olduğuna ilişkin tarihsel örnekler yoluyla ahlaki farkındalık duygusu geliştirme,
  • Yurttaşlık konusunda, tarihsel bir bakış açısı kazandırarak, çok kültürlü kavrayış, sürdürülebilir kalkınma ya da kişisel, toplumsal ve sağlık eğitimi bakışı kazanmalarını,
  • Tarih zengin insan çeşitliliğiyle dolu olduğu için, çoğulculuk duygusunu geliştirmelerini,
  • Gerilim ve kaos altında kolektif kimlik geliştirebilmelerini,
  • Bilinmezlik ve belirsizlikle yaşama kapasitelerinin geliştirilmesini,
  • Etkili ve motivasyonu sağlanmış öğrenmenin temeli olarak anlamlandırma isteği sağlaması

Tarihçinin Özellikleri Nelerdir?

Tarih bölümü iş imkanları arasında tercih yapabilecek olan kişide yukarıdaki becerilerin bulunması kaçınılmazdır. Tarih bölümünden mezun olmuş bir kişide bu becerilerin yanı sıra başka özellikler de beklenmektedir. Üniversitelerin tarih bölümünü bitirenler, her şeyden önce tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji ve felsefe gibi sosyal bilimlerin tüm alanlarına ilgi duyması az ya da çok bu alanlarda çalışmış olması gerekmektedir. Bunun yanında tarih mezunlarının Arapça, Farsça, Çince gibi bir Doğu dilinin yanında İngilizce, Almanca, Rusça gibi bir Batı dilini bilmesi oldukça önemlidir. Bunların yanında tarih bölümü mezunlarının Osmanlıcayı da çok iyi düzeyde bilmeleri beklenmektedir. Tarih bölümünden mezun olmuş birisinin entellektüel bakımdan donanımlı, bir bilimsel meraka ve araştırma isteğine sahip olmasının yanında gelişmiş bir yazma yeteneğine de sahip olması gerekmektedir. Tarihçi, her şeyi bir yana bırakarak tarih bilimine katkıda bulunmayı temel hedef olarak belirlemelidir.

Tarih bölümü mezunlarında bulunması gereken özelliklerden bir çoğunu taşıyan ve Türkiye’de yaşamış önemli tarihçilerden birisi olan Zeki Velidi Togan ve onun tarihçiliği şöyle tanımlanmıştır;

Zeki Velidi Togan daha pek genç yaşında tarihe ulusal bir düşünce ile atılmış ve maceralı geçen hayatında tarihçiliğe hiç ara vermemiştir. Bu konuda­ki özel yeteneğinin ve çok dil bilmenin verdiği olanaklarla büyük bir tarihçi olmuş ve tarihçi ol­mak için gereken yardımcı bilimlerde de aynı düzeye gelmeyi başarmıştır. Büyük tarihçi olmanın şartlarından biri tarihî olaylara iyice egemen olmak, kaynaklardaki gerçek ve yanlış payını iyi hesaplamak, olayların da­ha önceki olaylarla bağlantısını iyi tahmin etmektir.

Çok düzenli bir okuma programını tamamlamış, yabancı dil bilgisini geliştirmiş ve derslere ilk yıldan çalışarak mezuniyet ortalamasını yükseltmiş tarih bölümü mezunları için iş olanakları oldukça fazla olacaktır. Tarihçilik, iş bulma olanağı kısıtlı bir alan olsa da bu alan çok yetenekli ve meraklı, kendini yetiştirmeye istekli kimselere doyurucu çalışma olanağı sağlamaktadır.

Tarih Bölümü Mezunlarının Karşılaştıkları Sorunlar

Tarih bölümünden mezun olanların yaşadığı sıkıntılar genel olarak iş bulmayla ilgili olmaktadır.  Çünkü tarih bölümünden mezun olup tarih ve tarihçilik ile ilgili işi yapmayanların sayısı oldukça fazladır. Tarih bölümünü bitirenler için iş bulmak her geçen yıl zorlaşmaktadır. Tarih bölümü iş imkanları açısından kolaylıkla iş bulunan bir alan değildir.

Türkiye’de yeni mezun olmuş öğrencilere genel olarak yaklaşım olumsuzdur. Bu olumsuz yaklaşım tarih bölümü mezunları için de geçerlidir. Yeni mezun olmak yani deneyimsizlik tarih bölümü mezunları için önemli sorunlardan biridir.

Bu Haziran ayında tüm tarih programlarından 8.763 öğrenci mezun oldu. 2018-2019 akademik yılında ise tüm tarih programlarında 85.675 öğrenci öğrenim görmektedir. Her yıl binlerce mezun veren tarih bölümüne yine her yıl binlerce öğrenci kayıt olmaktadır. Türkiye’nin bu kadar çok tarih mezununu tarih ile ilgili alanlarda istihdam edebilecek bir yapıya sahip olmadığı ortadır. Yalnızca öğretmen olarak atanmak için KPSS’ye giren tarih mezunu sayısı 20 binden fazladır. Her atama sürecinde sınava giren tarih öğretmeni adayalarının en çok % 1’i atanabilmektedir. Tarih öğretmenliği atamaları zor mu diye soracak olursanız; evet, atanma oldukça zordur.

Tarih Bölümü Mezunları Hangi İşlerde Çalışabilir? Tarih Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Tarih bölümünü bitirenler için hazırladığımız yazımızın bu bölümünde genel olarak tarih bölümü mezunu ne iş yapar? Tarih bölümü iş imkanları nelerdir? sorularına yanıt vermeye çalışacağız. Tarih bölümünü bitirenler “Tarihçi” unvanını alırlar. Tarihçi unvanı ile tarih bölümü iş imkanları arasında bir tercih yapabilmektedir. Tarih bölümünden mezun olanlar aşağıdaki alanlarda çalışabilir.

  • Öğretim Görevlisi
  • Araştırma Görevlisi
  • Öğretmen
  • Arşiv Çalışanı
  • Arkeolog
  • Müze Çalışanı
  • Memur
  • Turizm Rehberi
  • Askeri Personel

Bunların yanında özel araştırma merkezlerinde, vakıflarda, gazetelerde ve dergilerde araştırmacı veya yazar olarak da çalışabilir.

Tarih mezunlarının çalışabileceği devlet kurumları arasında Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri, Bakanlıklar, Arşivler, Müzeler, Üniversiteler, Türk Tarih Kurumu bulunmaktadır. Bu kurumlardaki çalışma olanağı tarih bölümü iş imkanları arasında sayılmaktadır. Örneğin tarih bölümü mezunları üniversitelerin öğretim görevlisi veya öğretim elemanı kadrolarında görev alabilirler. Bunun için öncelikle tarih bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans tamamlanmalıdır. Bu konuda Tarih Bölümünde Yüksek Lisans Yapmak – Başvuru Şartları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tarih bölümü mezunları ne kadar maaş alır? Tarih bölümü mezunlarının kazanç durumu nasıldır? Bu soruya belirli bir yanıt verebilmek oldukça güçtür. Ancak tarih bölümü mezunu olup devlet memuru olarak görev yapanların maaşları ilgili bakanlıklardan öğrenilebilir.

# Genel olarak tarih bölümü iş imkanları ile ilgili sorularınız varsa aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Tarih bölümünde okuyan veya bu bölümden mezun olmuş ekibimiz sizlere yardımcı olacaktır.

27 Yorum

  1. Bu yıl mezun oldum dershaneler dahi basvurmadigim yer kalmadı çok iyi bi derece ile okulumu bitirdim kendime uygun pozisyonda is ariyorum

  2. Tarih bölümünden bu yıl mezun oldum.. Nerede çalışabilirim bilmiyorum iyi derecede bitirdim. Fakat dil bilmiyorum.

  3. Tarih bölümü okuyorum açıköğretim yaz tatilin de işi pratikte öğrenmek amacı ile bir iş arıyorum…

    1. Aklımı yitirmek üzereyim. Üniversitede hangi bölümü okumak istediğimi bilmiyorum.
      Hangi bölüme birazcık olsun ilgi duyuyorsam o bölümde iş imkanlarının bu ülkenin YouTuberlarının beyin kapasitesi kadar kısıtlı olduğunu öğreniyorum.

      Ne yapacağımı bilmiyorum. Belki en iyisi hiç okumamak…

      1. Ben de aynı çıkmazdayım hangisine ilgi duysam iş olanakları ülkede çok güç. Sevdiğim bir alan ve risk almaya değer mi? Böyle bir fedakarlık yapacak mıyım bilmiyorum

      2. Aynı durumdayım sözelciyim. Sözel alanda iligili olduğum tüm bölümleri maaşlarıyla tahlil-analiz yapıyorum kaç gündür…

  4. Tarih bölümü mezunu ve fakülte 3. Aynı zamanda iyi derecede osmanlıcası olan, şu anda da rusça kursuna devam eden bir kişi nasıl iş aramalı? Hangi yolu tavsiye edersiniz?

    1. Bu yıl liseyi bitirdim tarih bölümünü yazmalımıyım bilmiyorum lütfen yardımcı olun tarihim çok iyi ama atanması yok.

      1. Yazma sakın başka bir bölüm yaz ben son sınıfım çok zor okuması atamasıda yok

          1. kendini geliştirmekle alakalı bir şey, öğretmen olmak zorunda değilsin.

          2. Boğaziçi gibi üniversitedelerden mezun olur iseniz atanma veya iş bulma şansınız daha yüksektir 🙂

  5. Tarih Bölümü mezunları nasıl turist rehberi, askeri personel, arkeolog veya araştırma görevlisi olabilir? İzlenmesi gereken prosedür nedir? Bunlardan herhangi biri olabilmek için (özellikle askeri personel) yaş sınırı var mıdır? Yabancı dil bilme şartları nelerdir? Arkeoloji için antik dil bilmek gerekir mi (tarih bölümlerinde genelde sadece Osmanlıca öğretirler)?

  6. Tarih bölümünde okuyorum ama sürekli kaygı içindeyim bölümü çok seviyorum ama gelecek kaygısı yüzünden çok mutsuzum sürekli iş olanaklarına bakıyorum bi çıkar yol bulmaya çalışıyorum. Müzeler de çalışmayı düşünüyorum çalışan biri varsa Bilgi verebilir mi?

  7. çok büyük bir kaygı içindeyim ben sağlık meslek mezunuyum ama sağlık personeli olmak istemiyorum sevmiyorum ama tarihi seviyorum ilgi duyuyorum üzerine yoğunlaşabilir ve bir şeyler başarabileceğime inanıyorum ama şöyle bir durum var etrafımdaki herkes iş bulamazsın kem küm deyip duruyor böyle eğitim sistemi böyle iş verenler kahrolsun sevmediğim işi zorla yaptıracaklar

  8. Aklımı yitirmek üzereyim. Üniversitede hangi bölümü okumak istediğimi bilmiyorum.
    Hangi bölüme birazcık olsun ilgi duyuyorsam o bölümde iş imkanlarının bu ülkenin YouTuberlarının beyin kapasitesi kadar kısıtlı olduğunu öğreniyorum.

    Ne yapacağımı bilmiyorum. Belki en iyisi hiç okumamak…

  9. tarih bölümü mezunuyum. Arşiv de nasıl çalışabilirim nasıl başvuru yapılıyor bilen var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.