Tarihin RotasıTürkiye Tarihi

Bursa İnkaya Çınarı Hakkında Bilgi – Nerede? Nasıl Gidilir?

Bursa, Osmanlı Devleti’nin başkenti olması dolayısıyla, kendinde onlarca tarihi yer ve hikaye barındırır. Bursa Ulu Camii, Bursa Kapalı Çarşı, Cumalıkızık Köyü gibi Bursa İnkaya Çınarı da bunlar içinde en önemli ve en çok ziyaret edilen noktalardan bir tanesidir.

Bursa kültürel tarihi ile gidilip görülmesi, detaylıca gezilmesi gereken şehirlerimizden bir tanesidir. Hikayeleri bazen insanların milli duygularını kabartmakta, bazen de insanları ağlatmaktadır. Bursa’da Yüzlerce yıllık tarihi olduğu düşünülen onlarca çınar vardır. Bunların arasında en ünlüleri İnkaya Çınarı ve Gölyazı Ağlayan Çınar’dır.

Bursa İnkaya Çınarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

600 yıldır ayakta olduğu bilinen tarihi İnkaya Çınarı’nın gölgesi inanılmaz büyüktür. Altında kitap okuyanlar, oturup sohbet edenler her zaman görülebilir. Hatta yapayalnız ders çalışanlar bile olabilir. Bunun sebebi dallarının herkese yetecek bir gölge alanı oluşturacak kadar büyük olmasıdır.

Çınar, Uludağ’ın eteğinde bulunur ve çok gösterişlidir. Her giden kendine mutlaka bir yer bulabilir, çünkü aşağıdan bile görülebilen oldukça gösterişli ve büyük bir çınardır tarihi İnkaya Çınarı.

610 yaşında olduğu düşünülen tarihi İnkaya Çınarı’nın boyu neredeyse 40 metre, gövde kalınlığı ise yaklaşık 4 metredir. Dallarının kalınlığı ve uzunluğu normalden o kadar büyüktür ki, altında çay bahçesi de dahil hediyelik eşya satılan dükkanlar vs. bulunmaktadır. Çoğu dertli tasalı insanın kaçıp, huzur bulabileceği yegane alanlardan bir tanesidir ve misafiri ne kadar çok olursa olsun, İnkaya Çınarı çok sessizdir. Gelenler de bu atmosfere kapılıp bazen sanki kütüphanedeymiş gibi çok az sesle konuşmaktadır.

Muhteşem bir manzarası ve vardır ve her gideni büyülemektedir. Bursa’yı tepeden muazzam yakalayan yerlerden bir tanesidir. Yorgun bir insan oraya gidip kısa süre kalarak bile tüm yorgunluğunu atabilir. Ki ulaşımı oldukça kolaydır, kimileri yürüyerek, kimileri de arabalarıyla gidebilmektedir bu çınara.

Türkiye’nin en yaşlı çınarlarından sayılan İnkaya Çınarı, adını dünyada duyurmuş bir çınar olması ve İstanbul’a yakınlığı dolayısıyla her yıl milyonlarca yerli yabancı turisti gölgesinde ağırlamaktadır.

Osmanlı Devleti’nin ayakta kalmış en sağlam çınarı olan bu çınar, adını İnkaya Köyü’nden almıştır. 13 ana kola sahiptir ve 9.2 metrelik çevreye sahiptir.

Tarihi ve kültürel önemi olan bu çınar ağacı devlet tarafından koruma altına alınmıştır, çünkü bu çınarın tarihimizdeki yeri oldukça önemlidir. Dallarının çok kalın ve kuvvetli olmasından kaynaklanabilecek zararların engellenmesi amacıyla, ağacın bazı dalları desteklenmiştir. Hem dalların kırılması engellenmiş, hem de daha açık bir alan ortaya çıkmıştır.

İnkaya Çınarı Özellikleri
Tarihi Bursa İnkaya Çınarı

İnkaya Çınarı’nın Korunması

Bursa’da bu ağacın kıymetini yerli halk da biliyor, devlet de. Ağaca zarar vermek isteyen birileri görüldüğünde hemen uyarıyorlar. Örneğin isimlerinin baş harflerini kazımak isteyen çiftlere kesinlikle izin verilmiyor. Görmeden yapan birkaç çift elbette ki var, fakat dikkat çektikleri anda uyarılıyorlar. Çünkü o çınar, Bursa halkının tamamı için kıymetli bir çınar ve ona zarar gelmesine kimsenin gönlü el vermiyor. Az buz değil, 600 yıllık bir kültür birikimini bünyesinde barındırıyor bu güzel, ulu çınar.

Bunun dışında zamanın birinde anlatılanlara göre, ağacın dallarını budamak isteyenler olmuş. Fakat yerli halkın buna kesinlikle izin vermediği ve hatta çınarın önüne oturup beklediği de anlatılanlar arasında. Bu güzel çınara kimsenin zarar vermesine müsaade edilmediği gibi, üzerine çaput tarzı şeylerin asılmasına da izin verilmiyor çünkü bu ağaç kutsal bir ağaç değil. Kültürümüzü taşıyan köklü, derin ve ulu bir ağaç.

Bursa İnkaya Çınarı’nda Ne Yapılır?

Hanımların yine evlerinde sardıkları sarmaları, açtıkları börekleri ve şerbetledikleri baklavaları orada görmek mümkün oluyor. İnkaya Çınarı’nın ziyaretçileri asla aç kalmıyor, hatta tıka basa doyuyor. Tabi bunlar genellikle bahar aylarında gerçekleşebilen aktiviteler. Zaten İnkaya Çınarı da en çok ziyaretçisini yine bahar aylarında alır.

Bahar aylarında İnkaya Çınarı’nın altında çeşitli etkinlikler de düzenlenir. Kabını, yemeğini, sepetini alanlar gelir piknik yaparlar. Bazı fabrikalar bahar aylarında çalışanlarını oraya pikniğe de götürüyor. Piknik dolayısıyla oynayanlar, kurtlarını dökenler de oldukça fazla. Düzenlenen çeşitli yarışmalar dolayısıyla ödüllerin verildiği bu etkinlikler, 7’den 70’e herkesin dikkatini çekecek etkinlikler.

Zaten çınarın altında Bursa’nın yerli halkından da birçok ziyaretçi ile karşılaşılmaktadır. Çünkü 7’den 70’e herkesin huzur bulduğu bu çınar ağacının altında; ailesiyle gelmiş oyun oynayan çocukları, sohbet eden çiftleri, müzik dinleyen gençleri, çay içen aileleri ve kitabını, gazetesini okuyan yaşlıları görmek mümkün.

Etkinlikler, aktiviteler ve çeşitli ürünlerin satıldığı pazarlar bahar aylarında yapılsalar bile, yılın hangi ayında olunursa olunsun çınarın altını kalabalık görmek mümkündür. Çünkü insanlar Bursa’nın en çok bu kısmını sevmektedirler. Altında sıkılmadan, yalnızca manzarayı seyrederek saatlerin geçirilebileceği bu ağaç; şehrin gürültüsünden, yoğunluğundan, koşuşturmasından, trafiğinden ve kalabalığından kurtulunabilecek en güzel manzaraya ve huzura sahip alanlardan bir tanesi.

Bursa İnkaya Çınarı’nda Alışveriş

Çınar ağacının dallarının altından ekmek parası kazanan birçok insan vardır. Bu dalların altına çay bahçeleri, hediyelik eşya standları, marketler ve restoranlar kurulmuştur. Çınarın her yıl binlerce ziyaretçi alması, burada çalışanlara oldukça para kazandırmaktadır; ayrıca çınarın altı turistik bir yer olduğu halde, fiyatlar diğer turistik yerlerde olan fiyatlardan daha düşüktür. Yani giden birisi, cebini zarara sokmadan kolayca hediyelik eşya alabilir; kendine oradan bir hatıra bırakabilir.

Bunun dışında yine çınarın altında, köyün halkı yetiştirdiği sebze, meyveleri satmaktadır. Hatta bazıları evlerinde yaptıkları ekmekleri, erişteleri ve tarhanaları da satıyorlar. Özellikle havalar ısınınca, bahar aylarında, oldukça fazla tezgahı çınar ağacının gölgesinde görmek mümkün oluyor. Kimi hanımlar evlerinde ördükleri keseleri, kazakları, yelekleri ve hatta çorapları da satışa sunarak evde para kazanma fırsatı buluyor. Devletin de desteklediği bu çalışmalar, hanelere oldukça gelir bırakıyor.

Bursa İnkaya Çınarı Nerede? Nasıl Gidilir?

Bursa İnkaya Çınarı, Bursa’dan Uludağ istikametine giderken yol üstünde bulunan İnkaya Köyü sınırları içerisindedir. Özel araçla ziyaret edecekler için Uludağ istikameti takip edilerek kolayca ulaşılabilir. Özel aracı olmayanlar için ise otobüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak iyi bir seçenektir. 1 ve 2 numaralı metro hattı ile 1/C otobüs hattı, İnkaya Çınarı’na en yakın noktadan geçen toplu taşıma araçları olarak öne çıkmaktadır.

Tarihi İnkaya Çınarı Nerede?
Tarihi Bursa İnkaya Çınarı Haritası

Not: Bu konuyla ilgili olarak Cumalıkızık Köyü Tarihi ve Gezilecek Yerleri başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Konuyla İlgili Yazılar

Başa dön tuşu

Metin kopyalamanın açılabilmesi için
lütfen web sitemizdeki herhangi bir reklama
tıklayarak bize destek olunuz.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak bize destek olunuz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.